ANNONSE

Du store verden

Kölnerdomen

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 10.05.2014

Kölnerdomen (tysk: Hohe ­Domkirche St. Peter und Maria) er en romersk-katolsk katedral i Köln og et av byens mest kjente ­arkitektoniske landemerker. ­Kirken er katedralen til erke­biskopen av Köln. Kölnerdomen ble påbegynt i 1248 og avsluttet i 1880 – en byggetid på 632 år.

Kölnerdomen er den kirkebygningen i verden med størst fasade (ca. 7000 m²). De to tårnene er 156 m høye og kirken var verdens høyeste bygning til Washingtonmonumentet sto ferdig i 1884. Kirken er fremdeles verdens tredje høyeste kirkebygning etter Ulmer ­Münster i Ulm, Tyskland, og ­Basilique Notre-Dame de la Paix i Elfenbens­kysten. Kölnerdomen ble bombet under andre verdenskrig og gjenåpnet i 1956.

Gammelt tempel og kapell

På stedet kirken står er det funnet ­levninger av kristne byggverk som er datert tilbake til 300-tallet, eventuelt kan disse ha blitt bygd på stedet til et tidligere romersk tempel. Fra 500-tallet fantes det et baptisterium, dåpskapell, ved den nåværende katedralens østre del. Dette ble revet på 800-tallet for å gi plass til «den gamle katedralen» som sto ferdig i 818. Den brant ned den 30. april 1248.

Fra de tre vise menn

I år 1164 fikk Kölns erkebiskop Rainald relikviene av de tre vise menn av den tysk-romerske keiser Fredrik Barbarossa som selv hadde tatt dem fra Milano i Italia. Relikviene hadde stor symbolverdi ved at de trakk til seg pilegrimer og besøkende fra hele den kristne verden. Kölnerdomen ble bygget blant annet for å oppbevare relikviene og for å ta imot de mange besøkende. Relikviene finnes fortsatt i katedralen i en forgylt sarkofag.

Langsom byggeprosess

Grunnsteinen for hva som i dag er ­Tysklands største kirke ble lagt ned den 15. august 1248 av erkebiskop ­Konrad von Hochstaden. Innledningsvis skjedde byggingen i et raskt tempo, koret ble ­innviet i 1322, men deretter sank tempoet langt mer. På 1500-tallet stoppet byggingen helt opp og i 1560 var langhuset kun halvferdig og fortsatt med et provisorisk tak.

Kjappere innspurt

1800-tallets romantiske entusiasme for middelalderen og selvbevisstheten ved det prøyssiske hoffet førte til at arbeidet ble gjenopptatt i 1842 under ledelse av arkitekten Ernst Friedrich Zwirner og etter dennes død i 1861 av Karl Eduard Richard Voigtel. Det var først nå at tvilling­tårnene ble bygd ferdig. Katedralen ble ferdigstilt i stor grad av middelalderens opprinnelige tegninger som var blitt gjenfunnet, men den fikk dog en moderne takkonstruksjon av stål. Den 14. august 1880 ble den ferdige bygningen innviet i nærvær av den tyske keiseren Vilhelm I

Perfekt landemerke

Under den andre verdenskrigen ble ­katedralen truffet av 70 bomber, ­likevel uten alvorlige sammenbrudd som ­resultat, men bebyggelsen rundt ble ­totalt ødelagt av de 262 bombeangrep som byen ble utsatt for. Det hadde sin årsak i at domen var et perfekt landemerke for de alliertes bombefly.

Rekonstruksjonen av katedralen ble klart i 1956, men på grunn av vind, regn og forurensning som langsomt sliter ned steinene, er det nødvendig med ­renovering og reparasjoner, og det er byggearbeider på en eller annen del av domen den dag i dag.

Truet – en stund

Kölnerdomen ble oppført på ­UNESCOs verdensarvliste i 1996. I juli 2004 ble ­imidlertid katedralen oppført på ­listen over truede verdensarvsteder. ­Bakgrunnen var at en ny bydel med høyblokker var planlagt på den andre siden av Rhinen, omkring messe­området Koelnmesse. UNESCO vurderte dette som en trussel mot Kölnerdomens ­visuelle karakter. Byen Köln endret imidlertid retningslinjene for bygnings­høydene i det planlagte området, og i juli 2006 ble katedralen strøket fra listen over truede verdensarvsteder.

Neste gang: Pantheon i Roma


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no