ANNONSE

HANDEL & SERVICE

en helt unik opplevelse i maritimt miljø


Natvigs Minde – byens perle for firma­arrangement og privatfester

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 10.05.2014

Kun et steinkast fra kaikanten i Stavanger – i hvert fall hvis ­Andreas Thorkildsen kastet ­steinen – ligger ­Natvigs Minde 
i all sin prakt.


Fakta:

Natvigs Minde

HVA:

Helt unike selskapslokaler i maritimt miljø på historisk grunn


AKTUELL MED:

Tilbyr arrangement for firma og private – også rent skjærgårdscruise med seilskute. Ta kontakt for info og priser.


KONTAKT:

Helen Fagerli, telefon 41 73 20 53

E-post: helen@natvigsminde.no 


WEB:

www.natvigsminde.no

Er du på jakt etter et nytt sted for spennende opplevelser med gode kolleger? Ønsker du å ha bryllup, 50-årsdag eller annen familiesammenkomst i helt spesielle omgivelser? Da kan du trygt satse på Natvigs Minde – en grønn oase som ligger kun et steinkast fra kaikanten i Stavanger. Du stiger i land på en liten øy preget av kystkultur og et historisk maritimt miljø – en flott ramme for festlighetene. Tenk deg gleden av å gi dine gjester noe de aldri har vært med på før!

Natvigs Minde er en holme litt ut i havnebassenget i Stavanger, mellom trekanten Engøy, Sølyst og Oljemuseet. Området inneholder mange forskjellige bygg med spennende fasiliteter til arrangement både innendørs og utendørs.

– Her har vi muligheten til å skape en opplevelse for livet – med en sjelden stemning og atmosfære, sier Helen Fagerli, som er medeier og ansvarlig for driften av de helt unike selskapslokalene på Natvigs Minde.

Byens best bevarte hemmelighet?

Det er lett å bli begeistret når du går i land på den idylliske holmen Natvigs Minde. Det er som å tre inn i en annen tidsalder, hvor automatgir, induksjonskomfyrer og smarttelefoner ikke eksisterer. Det knirker i treverk og lukter sjøsprøyt og tjæretau. Her kan man slappe av på plenen mellom restaurerte naust og sjøhus – det eldste er mer enn 200 år gammelt.

– Uansett hva du skal arrangere, er rammen rundt dette stedet en opplevelse som du ikke finner andre steder, sier daglig leder Helen Fagerli. – Bedriftene liker å samle de ansatte, men her får du mye mer i tillegg. Du trekkes inn i Stavangers kystkultur, og vi har tilpasset aktiviteter som bygger opp om historien. Natvigs Minde passer godt for teambuilding, kick-off, kurs og konferanser, julebord – eller rett og slett bare en fest sammen med gode kolleger, venner og familie. Vi skreddersyr hvert enkelt arrangement og har stor kapasitet. Området her på holmen inneholder flere forskjellige maritime selskapslokaler og egner seg godt til alle sorter arrangement året rundt. Vi sørger også for variert underholdning av den type gjestene ønsker.

Genuint opptatt av tradisjon

Å være på Natvigs Minde er som å komme til Stavanger i gamle dager, og tidsreisen starter allerede idet du stiger om bord i en av de vakre, klassiske seilskutene. Det er lagt ned mye arbeid for å gi autentiske maritime opplevelser som trutning av båt/tønner og produksjon av hamp/tauverk – disse fremkommer i nært samarbeid med stiftelsen Engøyholmen Kystkultursenter.

Innen matveien vil tre nye 4000 liters tanker fylles med havets delikatesser, og gjestene kan selv hente opp forskjellige typer skjell, kråkeboller m.m. for å legge fersk sjømat på grillen. Baking av flatbrød og potetkaker er også blant de kulinariske aktivitetene.

Under ONS kommende august blir holmen gjort om til en identisk vikingelandsby med telt, gruer og en liten reperbane.

Helen forteller at det også er planer om et eget havnemuseum på Natvigs Minde.

Sjøreisen kan forlenges

Skipper og partner Alf Sevild har ansvar for sjøtransporten til og fra Natvigs Minde. – Deltakerne blir plukket opp i seilskute på kaien i Stavanger sentrum, forteller han. – Da blir det enten en sjøreise på få minutter direkte til Natvigs Minde, eller turen kan forlenges i så stor grad som kunden ønsker. Da tar vi et havnecruise rundt øyer og skjær og viser våre gjester de flotte stedene som finnes i nærheten, mens det serveres forfriskninger på bøljan blå – det får alltid opp appetitten. Båtturen hjem fra Natvigs Minde foregår til den tid som avtales.

Teambuilding i nye omgivelser

– Samarbeid er ikke bare noe som skjer av seg selv, sier Alf.

– Vi ser at ved å legge til rette for gode aktiviteter lærer deltakerne å jobbe sammen på en ny måte. Det er ofte annerledes enn det noen er vant til, og alle får håndterlige utfordringer som spleiser gruppen bedre sammen. På kontoret er det ofte mange som er litt formelle, spesielt utenlandske medarbeidere. Her er arenaen annerledes. Alle som deltar, preges av entusiasme og engasjement. Våre aktiviteter tilpasses gruppen på en god måte slik at alle kan delta. Vi ønsker å gi deltakerne en opplevelse som danner grunnlag for kreativt arbeid og godt samarbeid mellom kolleger.

Mat & drikke er vel ivaretatt

For å være sikker på at mat & drikke er med å sette høyde på arrangementet, har Natvigs Minde inngått samarbeidsavtaler som borger for kvalitet. I flere år har Kokkene Kommer – nå kalt Matboden – stått for matserveringen, og de suppleres nå med Fish & Cow, som også har tilført ekspertise og nye merker når det gjelder vinmenyen.

Velkommen til bords – det er bare å glede seg.

Hele arrangementet til sjøs?

Prøv et skjærgårdscruise

I skjærgården like utenfor ­Stavanger ligger noen av landsdelens flotteste kystområder. Skipper Alf minner om at med tre seilskuter til disposisjon kan han og kollega Helen også invitere til festaften på sjøen i 2–4 timer for inntil 100 personer. – Da glir vi sakte mellom byøyene, vakre holmer og nakne skjær, forteller han. – Her vil vi oppleve et rikt fugleliv og masse idyll. Turen legges tett inntil land – slik at vi også kan beskue den varierte bebyggelsen bestående av sørlandshus og flotte naust, samt ett og annet funkishus. Fjordcruiset – gjerne med øyhopping – er et alternativ for de som ønsker en rolig tur i «dorgefart» i beskyttet og skjermet farvann. Mat, drikke og underholdning hører med. Turen foregår med Galeas Adella fra 1863 – det betyr at mer ekte kystkultur får du neppe oppleve på disse kanter. Skip o'hoy!

Konserter og forestillinger

De to ildsjelene Helen & Alf har et mål om at Natvigs Minde skal preges av aktiviteter, liv og røre hele året. Da må man være oppfinnsomme og stadig komme med nye tilbud til folk flest. Det første som skjer på den musikalske fronten er – i tett samarbeid med Engøyholmen Kystkultur Senter – seks Evert Taube-konserter med Kjell Haave & hans musikanter, 20. – 22. mai og 3. – 5. juni fra kl 18 – 21. Det blir staselig transport til og fra kaien i Stavanger med en av seilskutene – Evert Taube hadde nok likt seg! Billetter er lagt ut for salg.

Julebord i havnelandskap

– Vårt fantastiske sted er også perfekt for julebord for store og små grupper, sier Helen. – Øya er magisk når den blir kledd med julepynt – alle bygningene på holmen vil være dekorert og lyssatt inne som ute. Innhold på kvelden avtaler vi med hver gruppe. Vårt julebordkonsept skal være et alternativ for gjester som ønsker en løsere snipp, og for de som vil ha noe annet å spise enn tradisjonell julemat. Vi kan tilby meget spesielle lokaler, og en fantastisk atmosfære i et historisk havnelandskap som oser av tradisjoner og kystkultur.

Nytt av året er at vi også vil invitere til førjuls juleverksted for bedrifter og familieverksted for store & små.

Nyttig samfunnsengasjement

Innimellom festligheter, kurs og kamskjell på grillen foregår det viktig ungdomsarbeid på Natvigs Minde. Bruken av seilskutene bidrar til drift av et ungdomsprosjekt – her hjelpes ungdom som er havnet litt utenfor systemet, tilbake på rett spor. De gjør en jobb som mannskap på turer, og de utfører forefallende arbeid på holmen. I den anledning har Natvigs Minde også stiftet en selilskute­klubb for ungdom i alderen 15 – 25 år, dette som en underavdeling av «Bakgården» som drives av Stavanger ­kommune.

For mer info og bestilling 
ring 41 73 20 53.

Historien om Natvig Minde

Til tross for at holmen ligger sentralt i havnen og bare få hundre meter fra bygatene, er det bare de færreste som har vært i land på Natvigs Minde. Stavangerfolk flest har nok sett de særpregede sjøhusene på holmen, men kanskje ikke lagt så mye merke til dem likevel. Det uvanlige navnet og de karakteristiske bygningene forteller oss at her må det ha foregått noe spesielt gjennom tidene. 

Natvigs Minde rommer mye havnehistorie, men også byhistorie i videre forstand. I gamle dager ble holmene brukt til fortøyning av både båter og fiskeredskap. Det nære området har alltid vært vente- og opplagsplasser for fartøyer på vei inn eller ut av havnen. Det nakne fjellet på holmene ble også brukt til tørkeplass for nøter, garn og seil og kanskje også klesvask. Holmen fulgte med da Christian IV ga Eiganes som gave til Stavanger by i 1607. 


Karantene institusjon

Farvannet på sørsiden var byens karantenehavn. I begge ­holmene sto det fortøyningsringer for karantenepliktige fartøyer. Hvis det kom mange av dem, måtte noen ankre opp, gjerne i et par døgn til sunnhetskommisjonen hadde forvisset seg om at det ikke fantes smittsom sykdom om bord. I det beryktede «koleraåret» 1831 ble også Kiellands sjøhus på holmen rekvirert som isolat. 


Den store utbyggingen

Under seilskipsfartens høykonjunktur begynte havnevesenet å bekymre seg over mangelen på en offentlig ballastkai i havnen. I 1870 lanserte derfor havnefogd Thomas Natvig ideen om å bygge ut en kai som kunne ta skip opptil 10 fots dybde på nordsiden av det som nå kalles for Natvigs Minde. Den største bygningen ble kalt pramhuset, og det er her det største selskapslokalet befinner seg i dag. Det var nesten 21 m langt og vel 14 m bredt. Veggene besto av en nesten 2 meter høy steinmur. Oppå bjelkene var det rikelig med plass til å legge lange materialer, spirer, årer, rundholt og redskaper. I pramhuset oppbevarte havnevesenet alt utstyret sitt. Fortøyningstønner, føringsprammer robåter, kjettinger, tauverk, blokker og all slags redskap til virksomheten. 


Restaurert og i god stand 

Pramhuset ble ferdig restaurert i 1997 og er det største selskapslokalet på Natvigs Minde. Lokalene er gjenoppført i en røff og maritim profil. Her er det høyt under taket og utsikt rett inn til Vågen i Stavanger. Pramhuset egner seg til selskapsarrangement for grupper mellom 50 og 150 gjester. Det nye Sjøhuset ble ferdigstilt våren 2009, og er gjenoppbygget etter brannen i 2003. Sjøhuset er gjenreist etter den gamle byggeskikken. I tillegg til annen etasje som skal brukes til arrangementer, inneholder det nye sjøhuset et verksted for kystkultur, samt en utstilling om trehusbyen Stavanger.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no