ANNONSE

HUS & HAGE

Hvilken interiørtype er du?

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 10.05.2014

PERSONLIG: Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar tar utgangspunkt i fire personlighetstyper når han jobber med boliger og andre bygg. (FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix) 


Det som er trendy, blir også utrendy. Innreder du boligen ut fra hvem du selv er, blir du kanskje fornøyd litt lenger.

– Mange ønsker å være unike og personlige, og boligen er en viktig arena for å vise det fram. Men det er lett å bli fanget av trender i stedet for å finne ut hva som er deg, sier interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.

I ett øyeblikk er det grått som er in, og i det neste kan det være rosa. Da blir det vanskelig å finne sin stil. Kaster man trendene på sjøen og tar utgangspunkt i sin personlighetstype når boligen innredes eller pusses opp, er det større sjanse for at man føler seg vel med resultatet også over tid, mener Ramsøskar.

– Alle liker å være trendy, men ingen liker å være utrendy. Det er bare tid som skiller det ene fra det andre.

Fire retninger

Når Ramsøskar jobber med boliger og andre bygg, tar han utgangspunkt i fire personlighetstyper. Personlighetstyper handler i denne sammenheng om hva den enkelte liker og føler seg vel med av farger, materialer og overflater. Inndelingen er ­basert på kundeerfaringer gjennom mange år, forteller interiør­arkitekten. Han bruker typene som en veileder til å forstå hva en kunde trenger og ønsker.

Ramsøskar vet at den som liker kombinasjonen svart og hvitt, gjerne også liker blanke overflater, sølv og krom. Den som liker varm oransje, har gjerne også et hjerte som banker for det myke og naturlige. Kategoriene er ikke absolutte, men gjør det lettere å finne en interiørmessig helhet.

– Jeg ber ikke kunder fortelle meg hvilken personlighetstype de er. Jeg får informasjon ved å snakke med dem, baker informasjonen inn i en retning og kommer med forslag. Resultatet blir at kunder oftere sier: «Jeg kunne aldri funnet på å prøve det selv, men dette er helt meg!» Ting ­faller på plass. Målet er ikke at alle andre skal like det, men at det skal være personlig, sier Ramsøskar.

Helhetlig

Et nybygg gir andre forutsetninger enn en eldre bolig når man skal skape en helhetlig stil, påpeker interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen i Opplevelsesdesign.

– Har du et funkishus eller et 1950-tallshus, gjelder det å finne detaljer som passer det huset. Man kan modernisere noe, men stilen bør speile det originale, sier Pedersen.

Når Pedersen har kunder som skal bytte bolig, forsøker han å møte dem før de flytter. Møtet i den gamle boligen gir interiørarkitekten en pekepinn på hva slags stil kunden har, hva vedkommende liker og ikke liker.

– Og de færreste skal kjøpe alt nytt. Da er det fint å ta utgangspunkt i sofaen eller andre møbler kunden tar med seg, sier ­Pedersen.

Selvhjelp

Mange boligeiere har godt av å tenke over hvilke farger og ­materialer de egentlig er dus med, mener Trond Ramsøskar.

– Jeg tror det er nyttig å sette ord på hva man liker uten å være så konkret. Liker du blanke ­eller matte overflater? Kalde eller ­varme farger? Det naturlige eller det tøffe?

Har man en litt klarere tanke om hvem man er, kan man kanskje unngå det trendy valget som blir til anger ved neste korsvei.

– Faller du for trendy, mønstrede vegger i rosa pastell, passer det ikke nødvendigvis sammen med det svarte bordet ditt som du elsker. Har du definert stilen din, er det lettere å ta valg du blir fornøyd med, sier Ramsøskar.

Bernt A. Pedersen mener det må være greit følge noen trender. Men når trenden snur, er det lettere å male en vegg enn å legge nytt gulv.

– Man skal våge og forsøke litt. Men alt går i bølger, så kanskje man skal satse på noe som er lett å forandre senere, sier han.

Fire personlighets­typer

• Type 1: Liker kraftige, kalde farger, definerte former og blanke over­flater. Liker gjerne kombinasjonen svart og hvitt. Styrer ofte unna brunt og andre varme farger. Liker sølv og krom bedre enn gull. Liker moderne blanke skulpturer, det kjølige og elegante.

• Type 2: Liker kraftige, varme farger, naturlige former og overflater med naturlig tekstur. Liker ofte farger som varm oransje, varm rosa og korall. Styrer unna kald blå. Liker gjerne lin­gardiner, stråtapet, tepper med lang floss, kokosmatte og myk sofa. Det er mye varm kos i denne stilen.

• Type 3: Liker varme pastellfarger som lime og rosatoner, avrundede former, og ­ornamenterte overflater på for ­eksempel puter og ­tapeter. ­Liker ofte det varme, lette og ­organiske. Stilen kan oppfattes som ­kontinental på grunn av sin miks av mønster.

• Type 4: Liker kalde pastellfarger, myke og buede former, overflater med litt glans. Stilen er kjølig uten å være hard. Eksempler på farger er turkis og lyseblått. Stilen henter elementer fra 1980-tallet, et tiår folk i de kjøpesterke 40-åra har et nært forhold til. 


(Kilde: Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no