ANNONSE

HUS & HAGE

Klart for sneglekamp

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 10.05.2014

PLUKKING: Å gå på brunskogsneglplukking hver kveld er sannsynligvis ikke hageeieres favorittsyssel, men det er en av metodene som beviselig er med på å redusere brunskog­sneglebestanden. (Foto: Dag G. Nordsveen / NTB scanpix) 


I disse dager invaderer brunskogsneglen igjen norske hager. Skal du bekjempe den, må du ta i bruk alle tilgjengelige midler.

For fem år siden erklærte daværende landbruksminister Terje Riis-Johansen krig mot brunsneglen. Og tapte. I fjor ble det satt nye sneglerekorder. Avisene var fulle av overskrifter om mordersnegler som invaderer nabolag, okkuperer gressplener og likviderer både blomsterbed og kjøkkenhager.

Samtidig kommer enkelte gladhistorier om hageeiere som har vunnet kampen mot de brune ved hjelp av alt fra bio­logisk krigføring til egenkomponerte midler og hjemmesnekrede forsvarsverk.

Forsker ved Bioforsk Plantehelse, ­Erling Fløistad, kan dessverre ikke melde om at vidundermiddelet er funnet.

– Det finnes lokale fortellinger om folk som har hatt suksess med å bekjempe brunskogsneglen. Men det endelige middelet som utrydder sneglen, har dessverre ingen kommet opp med, sier han.

Bioforsks hovedbudskap er tvert imot at det ikke finnes ett enkelttiltak som kan løse problemet.

– Vårt råd er å bruke alle tilgjengelige metoder og oppfordre til dugnad i nabolaget, sier Fløistad, som selv satser på en kombinasjon av spadedrap og kaffegrut.

Tiltak mot brunskog­sneglen:

• Nemaslug: Nemaslug er det eneste ­biologiske preparatet mot brunskog­snegler. Nemaslug består av ­nematoder, en type parasitter som kan ta livet av brunskogsneglen. Problemet med ­middelet er at det bare tar livet av unge brunskogsnegler og derfor ikke er ­effektivt midt på sommeren. I tillegg er det dyrt. Håpet da Nemaslug kom, var at parasittene skulle spre seg videre fra snegl til snegl, men foreløpig er det ikke påvist at dette har skjedd.

• Jernfosfat: Midler som SmartBayt og ­Ferramol inneholder jernfosfat som ­hemmer sneglenes næringsopptak. ­Midlene er dødelige såfremt sneglene spiser nok av det. Snegler har kort ­rekkevidde, så skal du få bukt med dem med jernfosfat alene, må du legge det ut i store deler av hagen.

• Plukking: Plukk snegler tidlig om ­morgenen, om kvelden eller i fuktig vær. De bør avlives ved å puttes i kokende vann, fryses eller deles i to med spade eller saks. Om høsten er det lurt å plukke snegleegg. Forskning viser at regelmessig snegleplukking reduserer bestanden, men det er tidkrevende, og for­utsetter dessuten at naboene også gjør en innsats.

• Rydding: Snegler er helt avhengige av fuktighet og gjemmesteder, så det hjelper å gjøre hagen tørrere og ryddigere. Klipp vekk de nederste greinene på busker og trær, og fjern åpen kompost og hage­avfall. Å grøfte kan også hjelpe.

• Planting: Bioforsk har laget en liste over planter brunskogsneglen ikke liker. Generelt liker de ikke busker, krydder­vekster og andre aromatiske planter. Disse plantene vil neppe hindre sneglene fra å oppsøke hagen din, men du slipper i hvert fall at plantene blir spist.

• Barrikadering: Det finnes mange ulike fysiske barrierer som kan holde sneglene utenfor et visst område. Man kan få kjøpt egne sneglegjerder (ofte i metall), man kan sette opp et strømførende gjerde ­eller lage en barriere av ting som sneglene ikke liker, blant annet kaffegrut, sagmugg, kakaoflis eller grovt salt. 

• Ølfelle: Brunskogsneglen tiltrekkes av ­lukten av øl, så en mulighet er å grave ned en iskremboks og vente på at ­sneglene skal oppsøke drukningsdøden. En enklere måte å lage en felle på er å legge ut treplanker, plastmatter eller ­lignende, hvor sneglen kryper innunder om dagen og dermed er lette å finne.

• Underlag: Brunskogsnegler unngår fersk bark, fersk kakaoflis og fersk alginat. Kalk virker etsende. 

• Moskusender: Moskusender er et av de få dyrene som liker brunskogsnegl, brunskogsneglen har nemlig en bitter smak. Den er en god hjelper i kampen mot sneglene, men krever sitt av plass og stell.

• Naturlige fiender: Pinnsvin spiser brunskogsnegl, så det kan være en idé å legge til rette for dem. Problemet er at de i likhet med sneglene liker gjemmesteder i form av kvisthauger og lignende. En annen naturlig fiende er boakjølsnegl, så unngå å ta livet av den i brunskog­sneglejakten. 

• Forebygge: Har du ennå ikke brunskogsnegler i hagen, bør du være kritisk til hva du henter inn i den. Brunskog­sneglen har i hovedsak kommet seg til norske hager via planter og jord fra hagesentre.

(Kilde: Erling Fløistad og bioforsk.no/snegler)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no