ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Sukkersøt jobb

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen 

Foto: Berit Roald / NTB scanpixPublisert: 10.05.2014

GAMMEL TEKNIKK: Her lager Cathrine Strand drops ved hjelp av en av de eldste teknikkene som finnes, fra tiden før raffinert sukker. Sukkermassen er blitt kokt, deretter støpes den på et kjølebord der lakris strøs på før dropsbitene deles opp. Det tar cirka én uke å lage disse cachoudropsene, som også kalles anisklumper. (FOTO: Privat)


Søskenparet Cathrine og Fridtjof Strand holder bokstavelig talt en søt, liten bit av norsk industrihistorie i hevd.

De var bare i tenårene da deres far kjøpte Metier Dropsfabrik i 1987. Lite visste de da at gammeldagse drops skulle bli deres levebrød.

– Det bare ble sånn. Det ene tok det andre, og nå står vi her i det som er en liten familiebedrift. Men det er en veldig fin jobb å lage sukkertøy. Selve produksjonen er intens, men også veldig morsom, sier Cathrine Strand og lillebroren Fridtjof.

Rundt dem står gamle tyske og italienske maskiner og redskaper som er spesialdesignet for produksjon av drops. De eldste maskinene er fra 1930-tallet, og de er fortsatt i bruk.

– Ja, det minner kanskje om et museum her inne, men det er ikke det, smiler de.

Smaken av 1920-tallet

Dropsfabrikken, som befinner seg på Rommen i Oslo, har ­røtter tilbake til 1920. Da holdt den hus i Drammen, der drops­produksjonen ble etablert av Carl M. Hansen.

Han drev først og fremst kolonial­forretning og kaffe­brenneri, men etter hvert ble det bare dropsproduksjon i bygningene som fortsatt er en del av ­logoen til søskenparet Strands lille fabrikk.

– Ragnar og Knut Hansen, sønnene til Carl M. Hansen, var begge i 70-årene da faren vår overtok fabrikken og de gamle oppskriftene. Vi fikk god opp­læring av Hansen-brødrene, men man blir egentlig aldri utlært i dette faget. Vi forbedrer stadig vekk arbeidsmetodene, og vi har dessuten gjort noen små endringer for å gjøre dropsene enda mer naturlige enn de var i utgangspunktet.

– Men smaken er den samme som på 1920- og 1930-tallet, forsikrer de.

Ærlig norsk godteri

Dropsmakerne innrømmer glatt at godsakene består av 99 prosent karbohydrater, men understreker samtidig at dropsene er helt naturlige.

– Vi bruker naturlige til­setninger som eteriske oljer og ­naturlige farger, som det alltid har blitt gjort på Metier Dropsfabrik. Ellers bruker vi naturprodukter som eple, lakris, anisolje, sjoko­lade, malt, honningekstrakt, appelsin­olje, bringebærekstrakt og peppermynteolje. Og sukker, så klart. Drops er det ærligste godteriet. Det gir seg ikke ut for å være noe annet enn det det er: En søt godsak og en liten energibombe, fastslår søskenparet, som legger til at de ikke bruker palmeolje i dropsene.

De er også opptatt av å markedsføre dropsene som norske. Ifølge dem er det ingen andre produsenter av gammeldagse drops her til lands, bortsett fra dem som lager drops hjemme på kjøkkenet.

– Det er nesten galskap å holde på med dette i Norge i 2014, men vi synes det er moro. De gamle maskinene fungerer fortsatt godt, og det er heldigvis ganske mange som setter pris på god kvalitet og gammel håndverks­tradisjon, sier de.

25 kilo glovarm masse

De selger blant annet til mange museer rundt om i landet. For eksempel Maihaugen på Lillehammer, Folkemuseet på Bygdøy i Oslo, Blaafarveværket i Buskerud og Kjerringøy i Nordland, forteller Fridtjof Strand.

Han er daglig leder for Metier Drops, mens storesøsteren hjelper til når det trengs. Behovet for å være to er aller størst når dropsmaskinene snurrer og går. Da skal 500 kilo med masse bli til en diger haug med drops.

– For at produksjonen ikke skal gå i vasken, må vi være uhyre konsentrerte, og hele tiden være på rett sted til rett tid. ­Denne maskinen, for eksempel, elter og knar masse – cirka 25 kilo av gangen. På et bestemt tidspunkt ser vi at massen er perfekt. Da har vi bare noen sekunder på oss til flytte hele massen, som har en temperatur på 80 grader, over til maskinen som ruller massen til en pølse. Den flytteprosessen må vi gjøre med hendene, som er ­beskyttet av tykke gummi­hansker, sier Cathrine Strand.

Og sånn holder de på året rundt. Hvert år produserer de om lag 30 tonn med kongen av Danmark, smørmalt, kamferdrops, bringebærdrops, anis­puter, polka­griser, appelsinskiver, cachoudrops og andre sukkerholdige godbiter.

– Men med fabrikkens kapasitet kunne vi fint ha laget 100 tonn med drops i året, legger søskenparet til.

Fakta

• Metier Drops ble etablert i 1987 da konditor Knut Strand kjøpte Metier Dropsfabrik på Tangen i Drammen.

• Hans barn, Cathrine (45) og Fridtjof Strand (42), tok over dropsproduksjonen i 2000. Samme år flyttet de fra Drammen til de nåværende lokalene på Rommen i Oslo, der all produksjon foregår. I dag er det Fridtjof Strand som eier og driver firmaet.

• Metier Dropsfabrik ble startet opp i 1920 av Carl M. Hansen. Hans sønner, Ragnar og Knut Hansen, overtok etter hvert bedriften. På 1980-tallet så de seg om etter en ny eier som kunne overta.

• De fleste av dropsoppskriftene er fra 1920- og 1930-tallet, men de har også noen oppskrifter stammer fra etterkrigs­tiden. Metier Dropsfabrik hadde for øvrig sitt toppår i 1934 med en produksjon på cirka 92,5 tonn.

• Råvareleverandøren Storms i Bærum har siden starten i 1920 levert tilsetningene og mange av råvarene til dropsene. Det gjør de fortsatt.

• I dag selges de gammeldagse dropsene på mange museer og lignende turistattraksjoner, samt i en del interiørbutikker, blomsterbutikker og kafeer. De har også nettbutikk: ­
www.dropsfabrikken.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no