ANNONSE

Du store verden

Matterhorn

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 07.06.2014

Matterhorn er kjent i ­Frankrike som Mont Cervin og i Italia som Monte Cervino. Det høyst ­karakteristiske fjellet ligger på grensen mellom Italia (region Valle d’Aosta) og Sveits (kanton Wallis) – i Wallisalpene sørvest for ­Zermatt. Fjellet måler 4478 moh og er et av de mest kjente i Alpene.

Det er isbreer som har formet Matterhorn gjennom istidene i de siste to millioner årene. Fire avsmalnede fjellsider møtes på toppen, og de er så vanskelige å bestige at Matterhorn var det siste av de virkelige store og kjente fjellene i Alpene som var ubesteget.

Den pyramideformede toppen er et resultat av omfattende breerosjon – isen slet på fjellet og skapte en stadig smalere topp til det ble dannet en tynn spiss.

Alpene i sin helhet ble dannet av ­bevegelser i jordskorpen da den ­afrikanske kontinentalplaten ble presset nordover og kolliderte med Sør-Europa. Denne prosessen begynte for om lag 180 millioner år siden og nådde et klimaks for ca. 40 millioner år siden da jordskorpen ble skjøvet sammen og hevet – dermed fikk vi Alpene.

Syv kom opp – tre kom ned

Matterhorn var inntil 1865 det siste ubestegede fjellet av de mest kjente toppene i Alpene. Første vellykkede ekspedisjon ble ledet av briten Edward Whymper. Hans klatrelag besto av 7 personer – Whymper hadde følge av tre andre engelskmenn og tre fjellførere. De nådde alle toppen 14. juli via en rygg på den sveitsiske siden. Tre dager senere kom et italiensk lag, ledet av Giovanni Carrel til topps fra den italienske siden. Italienerne påsto senere at Whympers lag hadde kastet stein på dem – en beskydning engelskmannen benektet på det skarpeste. På vei ned gikk det galt for den britiske ekspedisjonen, og fire personer omkom.

Markant plassering i geografien

Nordveggen ble besteget første gang i 1931. Første vinterbestigning skjedde i 1962, og italieneren W. Bonatti foretok den første solobestigning om vinteren i 1965.

Første nordmenn på Matterhorn var trolig Sverre og Magne Poulsen i 1920.

Med sin markante pyramideformede topp av gneis regnes Matterhorn av mange som det vakreste fjellet i Alpene – det står majestetisk som en bauta over 1000 meter høyere enn fjellene rundt. I dag finnes det tauverk og kunstige fotstøtter som hjelper amatører til den ­toppen som tidligere var forbeholdt noen få hardhauser. Faktisk er nå ­Matterhorn et av de fjellene som blir klatret hyppigst i verden.

Matterhorn har også gitt form til sjokoladen Toblerone.

Matterhorn er Alpenes svar på Store Skagastølstind, Romsdalshorn og Stetind til sammen. Et must for alle topp­samlere!

Neste gang: Brandenburger Tor

Verdens vakreste fjell

Fjell med bratte kanter, dype furer eller foldede lag er ansett som vakre, ruvende og ofte hellige landformer. Ofte nevnes Matterhorn, Cerro Torre, Fitz Roy, Fuji-san, Grandes Jorasses, Alpamayo, Barre des Ecrins, K2, Mount McKinley, Huaraz og Ama Dablam i denne sammenheng.

Høye, ruvende fjell er ofte ­historiske offerplasser, og enkelte regnes også i dag som hellige.

Flere fjell i Norge regnes også blant de vakre fjellene i verden – bl.a. Stetind, Gausta, Slogen, ­Romsdalshorn og Snøhetta.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no