ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Slik eldes huden

Kilde: Helsedirektoratet

Foto: colourbox


Publisert: 07.06.2014

Huden er et av våre største organer. Den sørger for at vi holder oss varme og fuktige. Visste du at de fleste furer og rynker i ansiktet er et resultat av sollys og ikke alder?

Huden deles­ opp i tre lag: overhuden, lærhuden og underhuden. På den papirtynne hudoverflaten (overhuden) dør gamle hud­celler og blir erstattet av nye celler fortløpende. Man regner med at kroppen fornyer hele hudover­flaten én gang i måneden.

Hva er hudens oppgave?

Huden skaffer oss informasjon om omgivelsene gjennom små nerveender, resep­torer, som regi­strerer berøring, trykk, varme­, kulde og smerte. I huden­ er det også en rekke kjertler. Talg­kjertler produserer et olje­liknende stoff som smører­ huden­, forhindrer uttørring og sprekkdannelse av huden, og ­bevarer hudens elastisitet. Svette­kjertler produserer svette som kjøler oss ned når vi er varme. Små blodårer i huden utvider seg og avgir ekstra varme når vi har feber eller når det er varmt. Motsatt i kaldt vær, da trekker blodårene seg sammen og bidrar til at vi holder på varmen­. Hår og ­negler bidrar også til å ­beskytte oss.

Hvordan eldes huden?

Lærhuden ligger under over­huden og inneholder et nettverk med fibriller (små tråder). Elastine­fibriller gjør huden elastisk, og kollagenfibriller holder huden sammen. Kollagen er et protein som gir huden styrke og strammer den. Mellom fibrillene er det blant annet hyaluron­syre som spiller en stor rolle i ­hudens evne til å binde til seg vann. Når du blir eldre, dannes nye hud­celler ikke like raskt og det ytre laget blir tynnere. Det gjør huden­ din dårligere til å holde på fuktigheten enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og gjør nett­verket av tråder mindre stramt. Huden blir som følge av dette både ­slappere og grovere.

Sol elder huden raskere

Slappere hud og rynker er en ­naturlig del av aldringen. Men ultrafiolett stråling (UV-­stråling) fra sola framskynder prosessen betraktelig. De fleste furer og rynker i ansiktet er et resultat av sollys og ikke alder. UV-strålene­ lager rynker ved å bryte ned kolla­genet i huden. I tillegg skades arvematerialet (DNA) i hudcellene. Dette kan føre til fregner, føflekker og ­andre farge­forandringer i huden.

Rynker

Det finnes to typer rynker, dynamiske og statiske. Førstnevnte er egentlig ikke rynker, men linjer som er blitt tegnet av dine ansikts­uttrykk, f. eks smiling. Disse rynkene får du når du gjør ulike grimaser med ansiktet. ­Statiske rynker er hoved­saklig skapt av overeksponering av sollys og tobakksrøyking. Og de oppstår oftest rundt øynene der huden er tynnere.

En enkel hudtest

Ta et klypetak i huden på oversiden av hånden din, deretter dra og slipp. Er huden din ung og elastisk, vil den falle raskt på plass igjen. Dersom den er litt eldre eller mer solskadet, kan det ta noen få sekunder. Det er et symptom på at du har mistet elastisiteten i huden.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no