ANNONSE

MOTOR

Laster for mye i bilen

Tekst: Dag Øyvind Olsen

Foto: Kaia Means


Publisert: 07.06.2014

Mange blir overrasket over hvor lite bagasje man kan ha med i bilen, sier Leif N. Olsen i KNA.

Vi blir stadig tyngre, men kjøper mindre biler. Det fører til at flere overlaster bilen, advarer KNA.

– Det er flott at flere velger mindre bilmodeller med lave utslipp. Men ikke alle tenker på at også lastekapasiteten dermed er lavere, sier konsulent Leif N. Olsen i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub.

Mens bilene krymper, blir vi større. Siden 1985 har en gjennom­snittlig norsk 40-åring blitt fem kilo tyngre, ifølge Folke­helseinstituttet.

Sjekk vognkortet

– Flyindustrien har oppjustert gjennomsnittsvekten for en ­passasjer for å unngå problemer med feillasting. Kanskje burde vi nå se nærmere på hvordan vi laster bilene, sier Olsen.

Han tror de færreste sjekker i vognkortet hvor tungt de kan laste bilen.

– Mange vil bli overrasket over hvor lite de har lov til å kjøre med. Fire voksne som skal på hytta i helgen med tung bagasje, kommer raskt over lovlig grense, som i mange tilfeller ikke er mer enn 400 kilo.

Overlasting gir høyere drivstofforbruk, dårligere kjøreegenskaper og redusert trafikk­sikkerhet.

– Tungt lastede biler oppfører seg helt annerledes i trafikken enn når man kjører alene eller med én passasjer. Løs bagasje kan også føre til alvorlig person­skade dersom man må brå­bremse.

Overlasting er straffbart. En standard straff er bot på 2000 kroner, mens man kan risikere tre måneders inndragning av fører­kortet i tillegg til bot ­dersom man kjører med trafikk­farlig overlast.

– Fra min praksis kjenner jeg til flere alvorlige velt og utfor­kjøringer som følge av for mye og ustabil last, sier Leif N. Olsen.

Ta deg tid!

Når det er knapt med plass i bagasje­rommet, faller mange for fristelsen til å laste skiboksen med tyngre gjenstander.

– Det er virkelig farlig, for ved oppbremsing kan bilen komme ut av balanse. I vognkortet står det hvor mye vekt man har lov til å ha på taket. Ofte er det ikke mer enn 75 kilo. Skibokser skal brukes til lette ting som ski og soveposer, sier Leif N. Olsen.

Han anbefaler å sette av litt ­ekstra tid til å pakke bilen før man skal på helgetur eller ferie.

– Sett tunge og store gjenstander nederst, og fest løse gjenstander med stropper. Ikke la harde gjenstander ligge løst, slik at de kan komme som prosjek­tiler ved oppbremsing.

Lurt er det også å justere trykket i dekkene før man drar av gårde. Det gjør turen sikrere og rimeligere, for riktig dekktrykk reduserer drivstofforbruket.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no