ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Brokkoli med krydder mot kreft

Kilde: Norsk Helseinformatikk


Publisert: 07.06.2014

Foto: Colourbox

Å spise brokkoli sammen med sterkt krydder eller annen mat som inneholder et bestemt enzym gjør grønnsaken mer effektiv i kreftkampen.

Og jo sterk­ere retten med brokkoli smaker, jo bedre er det for helsa. Det tyder­ i hvert fall en studie på, som er gjort av forskere ved University of Illinois i USA. Det er lett å koke brokkoli for mye, og da forsvinner mange av de helse­bringende stoffene ut i vannet. Den grønne busken skal derfor helst dampes lett i ­mellom 2 og 4 minutter.

Forsterker kreftforsvaret

Men den amerikanske studien antyder at selv om ­brokkolien er overkokt, så kan man gjøre den sunnere ved å spise den sammen med krydder eller annen mat som inneholder ­enzymet myro­sinase. Myrosinase er enzymet som gjør at brokkolien kan danne antioksidanten sulforafan, som kan forsterke kroppens forsvar mot kreft­celler. Enzymet ­finnes blant annet­ i reddiker, kål, ruccolasalat, brønnkarse, og bønne­spirer.

3-5 porsjoner i uka

I studien spiste deltagerne rett og slett brokkoli med ­brokkolipulver på, men selv brokkoliforskere innser at dette ikke er særlig delikat. Forskerne foreslår i stedet å krydre ­brokolliretten med sennep, pepperrot eller wasabi­.

– Jo sterkere, jo bedre. Det betyr at det er effektivt, sier Elizabeth­ Jeffery, en av forskerne som var med på studien, i en pressemelding. Sterkt krydder forsterker nemlig den krefthemmende effekten, og ifølge forskerne gjør det ­brokkolien enklere å få i seg. For å få effekten som forskerne observerte må man nemlig få i seg mellom tre og fem porsjoner ­brokkoli i uka, og da kan også det være greit å variere med ulike smaker­.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no