ANNONSE

MAT & DRIKKE

Gå bananas på kakefronten!Publisert: 07.06.2014

MODENT VALG: Å bake banankake er verdens beste strategi for håndtering av bananklaser du ikke vil rekke å spise opp før de blir for modne.


Har du noen skikkelig modne bananer? Da er en saftig kake ikke langt unna.

For å lage en banankake med god banan­smak og aroma er du nødt til å ha helt modne bananer. Men det er ikke alltid så lett å finne de gule, aro­matiske, myke bananene i fruktavdelingen. Klaser med lysegrønne, harde bananer trenger du derimot ikke lete lenge etter. Har du tatt med deg en slik banan­klase, må du la den ligge noen ­dager før du baker banankaker.

Hvis det haster med kaken, har jeg et kriseråd: Stikk på super’n og finn «singelkurven», som gjerne er merket med «Jeg er singel, men like god.» I denne kurven ligger som regel de beste, søteste og mest modne bananene.

Motsatt kan det jo hende du har en moden bananklase på kjøkkenbenken, som du vet du aldri vil rekke å spise opp før bananfluene inntar arenaen. Da har du den perfekte unnskyldningen for å lage – og spise – kake!

Til banansmaken er sjokolade helt perfekt. I denne kaken har jeg brukt en ­Valhrona sjokolade med 67 % kakao. Med så høyt kakaoinnhold får du lite sukker og fett, men masse herlig sjokolade­smak. Det er akkurat det kaken, som ellers er fet og søt, trenger. Kaken er supersaftig og myk, og holder seg fint flere dager i en kjølig kjeller eller et kjøleskap. Den smaker bedre lun enn kald, så varm den gjerne litt i mikroen eller ovnen før servering.

For å gjøre noe søtt og godt enda søtere og bedre, lager jeg en saus med aromatisk brunt sukker. Muscovado­sukker er ­uraffinert sukker med en god, litt lakris­aktig smak. Siden sukkeret fortsatt inneholder sirup, har det en flott, gyllen farge og en tykk og seig konsistens. Den perfekte basen for en rask karamellsaus! I og med at kaken er blottet for syre, ­bruker jeg litt limesaft i sausen. Dette er et sårt tiltrengt innslag i smaksbildet. ­Liker du nøtter, så bruk det også i sausen. ­Macadamia, peanøtter, paranøtter og cashewnøtter er alle like godt egnet her. Det gjør ingenting om nøttene er saltet på forhånd.

Banankake

Ingredienser

3 egg

250 g hvetemel

230 g sukker

1,5 dl solsikkeolje/smeltet smør

1 ts kanel

1/2 ts muskatblomme

1/2 ts nellik

1 ts salt

1,5 ts natron

1 vaniljestang (kun margen, ev. 1 ss vaniljesukker)

80 g mørk sjokolade (gjerne opptil 67 %)

3 modne bananerKaramellsaus:

150 g brunt sukker/muskovadosukker

½ dl melk

80 g smør

2 ss limesaft

100 g nøtter

Framgangsmåte

Smør en form og dryss litt mel i den. Min springform på 23 cm diameter var akkurat passe stor – den ga meg en litt høy kake, slik jeg liker. Det tar litt lengre tid enn hvis du bruker en videre former. Jeg måtte steke min i 60 minutter på 180 grader.


Visp sammen egg, olje, vaniljestang og sukker til ­sukkeret er gått i oppløsning. Dette trenger ikke bli en luftig eggedosis. Bland deretter inn alle de tørre ingrediensene på lav hastighet. Mos bananene med en gaffel, og bland mosen i røren. Til slutt vender du inn den hakkede sjokoladen.


Stek i 50 minutter før du tester om kaken er ferdig. Bruk det gamle trikset med å stikke en trepinne inn i den tykkeste delen av kjernen. Henger det rå deig igjen på pinnen, må kaken stekes ca 10 minutter til før du sjekker igjen.


Når kaken er ferdigstekt, prikker du hundre små hull i toppen av den med trepinnen. Hell halvparten av karamellsausen over kaken mens den fortsatt er varm og i springformen. La sausen trekke inn i kaken. Resten av sausen blander du med nøttene og serverer til kake­stykket på tallerken.


Sausen lager du enkelt ved å blande sukker, melk og smør. Kok dette godt sammen. Hvis du vil ha en helt klar saus uten små prikker, siler du den gjennom en fin tesil eller den fineste silen du har. Bland inn limesaften og nøttene til slutt.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no