ANNONSE

MAT & DRIKKE

Søtt fra Sør-Afrika

Fra vinmarkene like utenfor Cape Town kommer en deilig dessertvin.

 

 

Øyvinds banankake med vanilje, muskat, ­nellik, kanel og mørk sjokolade serveres med rik karamell­saus og ristede cashewnøtter. Den er saftig og søt, med en diskré kryddertone – og i utgangs­punktet ganske vinvennlig.

Det viktigste er at vinen er søt og rik nok til å hamle opp med kombi­nasjonen av kake og karamellsaus. Selv om det er mørk sjokolade i kaken, er det naturlig å bruke en hvit dessertvin – laget enten av tørkede druer eller av druer der mosten er konsentrert etter angrep av soppen Botrytis Cinera.

Jeg har valgt en Botrytis-vin til dagens rett. ­Botrytis Cinera er en sopp som lager små hull i drueskallet, slik at vannet i druejuicen for­damper. Da blir de andre komponentene i juicen konsentrert, samtidig som druen skrumper inn. Den tradisjonelle betegnelsen på denne typen råte er «edelråte». Prosessen forutsetter at fuktige, ­kjølige netter etterfølges av varme, solrike, tørre dager som holder soppen i sjakk.

Vinen jeg har valgt ut, kommer fra Sør-Afrika, nærmere bestemt fra vindistriktet Paarl som ligger like utenfor Cape Town. Sør-Afrika har etter apartheid vokst fram som et spennende vinland, og er i dag verdens niende største vinprodusent. Ingen andre land utenfor Europa har en like lang vinhistorie, og på vineiendommen Nederburg ble det plantet vinstokker så tidlig som i 1808.

Nederburg Noble Late Harvest 2012 (varenr. 2043802, kr 109,90, basiskategori 6) er dyp gyllen, med en kompleks aroma av eksotisk frukt, vanilje, karamell og krydder. Den er søt med høy syre, noe som tilfører kombinasjonen akkurat den frisk­heten vi trenger her. Vinens smak av honning, karamell og søt frukt smelter fint sammen med ­kakens ­tydelige banan-, sjokolade- og karamellsmak uten at det ene dominerer det andre.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no