ANNONSE

REISE

Et annerledes Gran Canaria

Tekst: Torgunn Pedersen Vang

Foto: Per-Egil Vang


Publisert: 21.06.2014

Landsbyen Artenara.


Gran Canaria er ei spennende øy som har mye mer å by på enn det vi finner på de typiske turiststedene. Min mann og jeg visste ikke at vi ville finne vårt eget lille paradis i en liten landsby i fjellene der da vi i 2008 leide bil for å se oss omkring. I år reiser vi dit for femte gang.

Kommunen Artenara ligger vest på øya og strekker seg fra ­Atlanterhavet og opp på høy­fjellet. Det bor ca 1200 men­nesker i hele området. Noen bor i selve landsbyen Artenara som ligger 1270 m.o.h. Her bor de fleste frem­deles i grottehus hvor bare fasaden er synlig. Selve oppholdsrommene ligger inne i fjellet og holder jevnt ca 20 grader hele året. Dette er veldig praktisk med tanke på at temperaturen ute varierer mye, både fra natt til dag og gjennom de forskjellige årstidene.

Over skyene

Naturen og utsikten i Artenara lar seg ikke beskrive, den må oppleves. Stort sett er en over skyene og på klare dager kan en se over til Teide på Tenerife. Det blir organisert fotturer herfra, men det er også greit å ta turer alene hvis en er litt rutinert, både til fots og med bil.

Maten er veldig forskjellig fra den en får nede ved kysten. ­Ganske enkel, men gode, ferske råvarer. Og det er helt andre priser. En lever svært rimelig her. 
Det meste er dyrket økologisk uten at det blir gjort noe poeng ut av det. To små matbutikker har åpent på omgang og her kan en få kjøpt veldig kortreist mat.

Det er lett å komme seg opp til Artenara. Turen tar en times tid med bil fra Las Palmas eller fra sørsiden av øya, og veiene er fine.

Grotteliv

Hvordan bor vi i Artenara? Jo vi leier et grottehus selvfølgelig. Etter en del research før vi kjørte opp første gangen, fant vi fram til en familie som leier ut fire forskjellige «hus». Grottene er store og veldig komfortable med to sove­rom, bad, kjøkken og stuer. To av grottehusene ligger ved siden av hverandre og har nå fått et felles badebasseng som er mer enn stort nok til å ta seg en dukkert i. Det er deilig på sommeren da det kan det bli ganske hett midt på dagen.

Familien vi leier av produserer også økologisk honning, vin og likør. Dette er de stolte av og vi har både spist honning og drukket vin i Artenara. ­Veldig godt begge deler. Og de har en bil for utleie og kommer og henter gjestene på flyplassen hvis en ønsker det.

Vi har leid av samme familie alle gangene vi har vært i ­Artenara. Det føles trygt fordi vi vet hva vi får og at ting fungerer. Det er som å komme til vårt private, bortgjemte paradis langt vekk fra sivilisasjonen hvor tiden nesten står stille. Vi finner den sammen roen hver gang vi kommer dit og lar oss rive med av naturen, utsikten, luktene, stillheten og de gode menneskene. Og vi føler at vi er verdens heldigste som har funnet denne plassen og kan leie vårt eget grottehus.

Vi kan anbefale alle som vil oppleve noe annet enn strandliv og turiststeder å ta en tur opp til Artenara. Det går an å bare være noen dager i første omgang for å se og føle litt på denne ferieformen. Tror ingen vil angre på det.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no