ANNONSE

HUS & HAGE

Når hagen blir alene

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen 

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix


Publisert: 21.06.2014

FØR DU DRAR PÅ FERIE: For å unngå at plantene i krukker og bed tar kvelden mens du nyter ferien et annet sted, kan du gjøre noen enkle forberedelser. Vanning er opplagt, men også lett å glemme før man reiser.


Om ingen passer hagen din mens du er borte i sommerferien, kan den se ganske trist ut når du kommer hjem. Men det finnes noen feriehagetips.

– Det beste er naturligvis å ­alliere seg med noen naboer som kan vanne – eventuelt se til at blomster og busker ikke får for mye vann. Men naboene er kanskje borte samtidig. Da bør man planlegge litt før man drar av gårde, sier Arild Sandgren, ­redaktør i Hagen for Alle.

Han anbefaler å gjøre noen enkle forberedelser før man drar. Man kan blant annet klippe ­plenen, luke litt og vanne om nødvendig. Da har i hvert fall gress, bærbusker og blomster en bra start på den tiden de skal være uten oppsyn.

Hva sier meteorologene?

Skal du være borte i to-tre uker eller mer, er det umulig å vite hvilket vær det blir hjemme – i hvert fall i slutten av ferien. Langtidsvarselet kan imidlertid være en pekepinn på om det blir mye regn eller tørke i første del av ferien.

– Er det meldt mye regn, kan det være en idé å beskytte planter som ikke tåler så mye vann. Fuktsensitive urter og blomster kan det være lurt å plante i krukker eller annet som kan bæres. Det samme gjelder for planter som ikke trives så godt i direkte sollys. Da kan man flytte disse rundt når man selv er hjemme. I tillegg blir det enkelt å sette flyttbare krukker på et høvelig sted før du reiser vekk, sier Sandgren.

Og om noen kommer for å vanne hos deg et par ganger mens du er borte, er det lurt å holde de mest ømfintlige plantene samlet på ett sted. Slik går det jo fortere for dem som skal hjelpe til.

Beskytt mot uttørking

Sandgren understreker at de fleste hageplanter tåler en del sol, og at det er mangel på vann som kan være den største utfordringen om sommeren.

– De siste somrene har det riktignok vært mye nedbør i Norge, men vanligvis bør ikke herdige eller middels herdige planter stå i krukker under tak. De bør få det regnet som kommer, men man bør kanskje tenke på hvilken side av huset man bør flytte dem til – slik at de får minst mulig eller mest mulig sol, alt etter hva plantesortene bør ha, sier redaktøren.

Blomster i bed – eller andre steder rundt om i hagen – kan beskyttes mot uttørking ved at man legger plenklipp oppå ­jorden, rundt plantene. Det sørger for å holde mye av fuktig­heten nede i jorden.

Ellers anbefaler Sandgren flasketrikset for planter som er spesielt utsatt for uttørking.

– Fyll en plastflaske med vann og sett den opp ned i jorden, og plantene tar da til seg det de trenger av vann. Dette fungerer nok best for planter som står i en stor krukke, bemerker hagemannen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no