ANNONSE

HUS & HAGE

Dørstokk­stilen

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Charlotte Wiig 


Publisert: 21.06.2014

LOKALKOLORITT: Øst-London er tradisjonelt blitt framstilt som grå og trist. Historien er en annen i De Beauvoir Town.


Når husene er like, gir ytterdøra åpning for egen tvist og stil.

Nordøst i London ligger de georgi­anske og viktorianske murhusene skulder ved skulder så langt øyet rekker. Så like er de at en skulle tro det var vanskelig å finne igjen egen stue etter et pubbesøk – men ikke i De Beauvoir Town.

Designeren Hilary Scarlett har gjort som sine bydels­medborgere flest: malt ytterdøra i en slående og sirlig utvalgt farge.

– Det er «ballroom blue». Jeg synes den er riktig så vakker, forteller hun med den velfødde kjæledeggen «Teddy» på fanget.

– Og ja, det er et bevisst grep. Slik setter du din identitet på stedet.

Kulturhistorisk

Scarlett er medforfatter av prydbokverket «De Beauvoir­ Town». Her står det å lese at kvarteret vokste fram i 1840-årene, etter at Peter Beauvoir aller nådigst gikk med på å leie ut en jordlapp på en drøy kvadratkilometer. «De» var noe den gamle presten og jålebukken likte å jazze opp navnet sitt med.

Når dagens innbyggere liker å jazze opp inngangspartiene sine, er det kulturhistorisk betinget, skal vi tro en annen av dem.

– Dette er en typisk britisk greie, hevder den pensjonerte læreren Sarah Coveney.

– Vi er glad i boliger med et visst særpreg. Du kjenner sikkert til ordtaket: «An Englishman’s home is his castle.» En engelskmanns hjem er hans borg.

Nytt Norge

Den norske arkitekten og bildekunstneren Mette­ L’orange har jobbet mye med fargebruk. Hun mener­ Norge skiller seg fra England på dørfronten – foreløpig.

– Dette er noe vi har sett mye av i storbyer hvor arkitekturen er mer homogen. Det gir en signatur: «Her bor jeg.» Her hjemme, derimot, har folk nærmest sendt et signal med hele huset, sier hun.

Men ting kan være i endring.

– Flere og flere maler boligene sine nøytralt fordi det dempede oppleves som mer raffinert. Mange vil ha den hvite «rikmannsfasaden». Da vil dører og vinduer fort bli stedet der en velger å uttrykke seg, observerer L’orange.

Full sirkel

Journalisten Ian Sharp har etter eget utsagn ingen ambisjoner om å uttrykke seg med husdøra.

– Jeg tror det er indigo-et-eller-annet, humrer han fra trappa si, tvers over gata fra Scarlett.

– Sant å si har jeg malt den sånn for å blende inn med naboskapet. Jeg setter nemlig pris på å være en del av det.

De Beauvoir Town

• Nabolag i grenseland mellom London-bydelene Islington og Hackney

• Oppkalt etter 1800-tallspresten og ­storbonden Peter (De) Beauvoir

• I 2007 ble kvarteret foreviget i kultgrøsser­filmen «28 Weeks Later»

• Noen år tidligere ble en William Lyttle bøte­lagt for å ha jazzet opp eiendommen sin vel mye. Ifølge The Guardian hadde den pensjonerte ingeniøren, også kjent som «The Mole Man», gravd ut en rekke huler og tunneler under 121 Mortimer Road


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no