ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Ikke mist minnene

Tekst: Siri Marte KværnesPublisert: 21.06.2014

MINNER: Mange har mobilen full av gode bildeminner. Men hvor flinke er vi til å ta vare på dem? (FOTO: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB scanpix) 


De fleste bruker mobilen til å ta bilder. Mange bilder. Dropper du sikkerhetskopien, kan verdifulle minner gå tapt.

Hvis jeg tar et bilde nå, tar det ikke lang tid før det dukker opp her, sier Kurt ­Lekanger, fagredaktør i Amobil.no.

Ingen synlige kabler forbinder mobiltelefonen han holder i hånden, med laptopen på bordet. Men snart er det ferske mobilbildet kopiert til en såkalt nettsky og tilgjengelig via datamaskinen.

Du hører stadig historier om folk som mister dokumenter eller bilder fordi de ikke hadde noen backup. Selv føler jeg meg trygg, sier Lekanger, som bruker flere nettskytjenester for å lagre innhold fra både mobilen og datamaskinen.

Seriøse skyer

Skytjenester rommer så mangt, men er blant annet en nettbasert måte å lagre data på. Du kan ­bruke mobiltelefonen, nett­brettet eller en datamaskin for å få tilgang til innholdet via en nettleser eller en app. Du kan ofte også dele innholdet i skyen med andre.

Det finnes mange nettsky-­leverandører. Dropbox, Google Drive, iCloud, OneDrive (tidligere SkyDrive) fra Microsoft, SugarSync, SpiderOak og norske Jottacloud er blant de mest ­brukte. Noe lagringsplass er gratis, men du kan få mer eller ubegrenset plass hvis du betaler for det.

– Hvis man bruker en ­seriøs skytjeneste, vil det gi bedre ­sikkerhet enn om du lagrer dataene ukryptert på en bærbar PC eller mobilen. Seriøse selskaper har bedre backuprutiner enn det de fleste av oss har hjemme, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Samtidig advarer han mot å satse alle kort på én nettskyleverandør. I stedet bør du ha en ekstra backup på en egen harddisk eller i en annen nettsky.

– Man kan risikere at en sky­tjeneste stenges av myndighetene i et land, og en tjeneste kan også gå konkurs, sier Skåra.

Viktige vilkår

Eier du dine egne bilder hvis du laster dem opp i nettskyen? Og kan skyleverandøren bruke filene dine på noen måte? Forbruker­rådet har gjennomgått vilkårene du må godkjenne for å bruke de sju vanligste nettskyene.

Selv om de fleste tjenestene er brukervennlige, seriøse og ­ganske gode, er ikke vilkårene alltid like klare, forteller Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet.

– Og noen selskaper kan endre vilkårene uten å varsle deg. Det er en uting, sier Myrstad, som legger til at dette er noe organisasjonen jobber med.

Myrstad oppfordrer alle til å sette seg inn i vilkårene før de tar i bruk en tjeneste. Det er også viktig å være nøye på sikkerhetsinnstillingene. Forbrukerrådets oversikt over vilkår finner du på deres nettsider.

En nettsky høres kanskje litt svevende ut, men innholdet ligger egentlig på en ekstern ­server et sted. Normalt skal norsk og europeisk lovgiving gjelde for tjenester som retter seg mot ­norske forbrukere.

Stort og praktisk

Google og Microsoft er store – også på skytjenester. Nettskyene er godt integrert med andre tjenester fra selskapene, noen som gjør dem veldig funksjonelle.

– Men man bør være klar over at det som lagres gir selskapene informasjon om brukeren. ­Informasjonen kan for eksempel brukes til målrettet reklame. Bruker du for eksempel Dropbox eller Jottacloud, får du separert personopplysninger bedre. Men det blir en avveining opp mot funksjonalitet, sier Myrstad.

Det dukker stadig opp nye ­leverandører av skytjenester. ­Flere teleselskaper har også slengt seg på og gir kunder lagringsplass i sky. Bruker du en slik sky, bør du sjekke hvor lett det er å flytte filene dersom du vil skifte operatør.

Mange bruker skytjenester uten at de er klar over det, tror Lekanger i Amobil.no. Har du en ny mobiltelefon, blir du ofte bedt om å opprette ulike kontoer, og alt fra innstillinger og apper til bilder og notater kan synkroniseres til diverse skyer dersom mobilen blir satt opp for dette.

– Det kan være lett å miste oversikten over hvor ting er ­lagret, så det lønner seg å gå gjennom innstillingene av og til, sier Lekanger.

Tips til nettskybrukeren

• Hvis du skal lagre viktige dokumenter ved hjelp av nettskytjenester, bør du tenke over hvor sikker løsningen er. Datatilsynet råder deg til å stille deg disse spørsmålene:

• Brukervilkår: Hva sier brukervilkårene? Bør jeg være bekymret for noen av dem? Forstår jeg vilkårene?

• Seriøsitet: Hvor seriøs framstår leverandøren? Kjenner jeg noen som kan gi meg råd om hvorvidt bruk av tjenesten er forsvarlig for formålet mitt?

• Sikkerhet: Ser det ut til at tjenesteleverandøren har ivaretatt sikkerheten? Hvor enkelt ser det ut til at uvedkommende kan skaffe seg tilgang? Er sikkerheten god nok for det jeg ønsker å lagre? Søk gjerne råd hos andre som har greie på sikkerhet.

• Passord: Hvis tjenesteleverandøren stiller krav til kvalitet på passordet, er dette et godt tegn. Har leverandøren ivaretatt dette på en god måte?

• Rettigheter: Hvilke rettigheter har jeg dersom informasjonen jeg har lagret, blir borte? Sier vilkårene noe om det? Har jeg en egen sikkerhetskopi?

• Lovgiving: I hvilket land er tjenesteleverandøren hjemmehørende? Hvem kan hjelpe meg hvis noe skulle gå galt? Informasjonen på nettbaserte løsninger kan i utgangspunktet være lagret hvor som helst i verden, og det kan gjelde andre regler i utlandet enn i Norge.

(Kilde: Datatilsynet)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no