ANNONSE

MAT & DRIKKE

En lek for like barn

Gjør som Winston Churchill – drikk Champagne fra den klassiske produsenten Pol Roger.

Kombinasjonen denne uka er basert på prin­sippet om at ting som ligner hverandre, harmonerer. ­Øyvinds litt luksuriøse brød­pudding med brioche, eggekrem, tørket aprikos, nektarin, karamell, kardemomme og vanilje har – både aromatisk og smaks­messig – betydelige likheter med vår ­utvalgte Champagne.

Når Champagne etter annengangs gjæring i ­flasken modnes på bunnfallet av de døde gjær­cellene, utvikler den en aroma av gjærbakst. Tilsats av søt vin gir dessuten Champagnen en tydelig fruktighet, med vekt på tropiske og tørkede frukter. Disse to likhetspunktene – gjærbakst og frukt – skaper sammenheng mellom maten og vinen.

Ukas anbefaling kommer fra det klassiske ­champagnehuset Pol Roger. Champagnene fra Pol Roger var levemannen Winston Churchills ­absolutte favoritter. Vinhuset ligger i dag i Epernay og tilhører eliten av områdets produsenter.

Pol Roger Rich Demi Sec (varenr. 6688401, kr 369, bestillingsutvalg) er laget av like deler av de tre klassiske druene i vinområdet Champagne: ­Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Dette er en kompleks vin som er satt sammen av mer en 30 komponenter fra de tre druetypene, fra ulike vinmarker og årganger. Basevinen blandes og flaskegjæres til en tørr Champagne som modnes på bunnfallet fra gjæren i minimum tre år før vinen gjæres klar for salg. Når bunnfallet fjernes fra ­flaskene, tilsettes en blanding av sukker og vin som gir vinen sødme. Denne sødmen balanseres av Champagnens høye syre. Slik får man et smaksbilde der friskheten er fremtredende.

Vinen har deilig aroma av tørket frukt, vanilje og søt brødbakst. I munnen er den frisk med av­dempet sødmefull frukt, vanilje og karamell. Vinen har høy kompleksitet og god lengde, og akkurat nok sødme og syrlighet til å tilføre brødpuddingen den friskheten som trengs for å skape en nydelig harmoni.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no