ANNONSE

HUS & HAGE

Bukett fra egen hage

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 21.06.2014

VEKSTSESONG: Utover våren og sommeren kan Anja Bruland glede seg over åkre fulle av egendyrkede snittblomster. Enn så lenge tar hun en titt på sortsutvalget i blomster­butikkene. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)


Om våren og sommeren er hagen på sin vakreste. Så hvorfor ikke dyrke blomster som også kan pynte opp innendørs?

– Mange hage­eiere plukker nok inn noen blomster fra hagen i ny og ne. Men å dyrke blomster med høsting som siktemål er litt fremmed her i Norge, sier Anja Bruland.

Hun dyrker økologiske snittblomster, og tilbyr både ferdige buketter og kurs i bukett- og kranse­binding gjennom firmaet Blomsterhagen på Abildsø.

– Målet er å selge blomstene mine både gjennom blomster­butikker og egen gårdsbutikk. Jeg synes det er ille at man selv midt på sommeren nesten ikke får kjøpt en norsk blomster­bukett, mye dyrkes­ utenlands, påpeker hun.

Dyrker du snittblomstene selv er du i hvert fall garantert norsk vare, og Bruland har mange tips til dem som ønsker å dyrke blomster velegnet for vase.

Velg rett sort

Én fordel med å dyrke snitt­blomstene selv er at du får dem helt ferske. Dermed har de gode forutsetninger for å holde lenge. En annen fordel er at du kan ­dyrke sorter som ikke er å få kjøpt i blomsterbutikkene.

– En god plante til snitt har en lang, rett og stødig stengel, minst 40 cm. Den må tåle noe hånd­tering, og bør kunne overleve en ukes tid i vase, sier Bruland.

Ofte er blomster velegnet for snitt merket med en saks på frøposen. Det finnes et stort antall sorter å velge i, både løkplanter, stauder og sommerblomster.

– På denne tiden av året er løkblomster som for eksempel tulipaner og liljer fine å ta med inn, sier Tonje Bergh, som er daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Også hun liker å plukke med seg vakre blomster fra hagen.

– Jeg pleier å hente inn både løkblomster og stauder. Et tips er å kombinere hageblomster og markblomster i en vakker bukett, sier Bergh, og minner om at man også kan bruke bukettene til pynt ute.

– Til sommerfesten for eksempel, er det flott med blomster på bordet både innendørs og utendørs.

Rikelig med fyll

Selv om hagen din bugner av ­vakre blomster, kan det likevel være noe som mangler for å få en vellykket bukett.

– Folk tenker ofte bare på blomstene, men man må også ha fyllplanter, de er bukettens skjelett. Bruk enten bare grønt, eller blomster som ikke gjør så mye ut av seg, sier Bruland, og nevner mulige sorter som prakt­marikåpe, dill, mynter, blåbærlyng og blærespirea.

Snittblomstene trenger normal, god jord, og kan gjerne få sin egen flekk i hagen.

– Det kan være lurt å lage en egen «skjærehage» i kjøkken­hagen, blomstene skal jo uansett høstes før de er på sitt vakreste, minner Bruland om.

De fleste snittblomster bør høstes ved begynnende blomstring.

– Noen sorter kan utvikle seg fra videre fra knopp også etter høsting, men mange gjør ikke det, sier Bruland.

Blomstene skal helst høstes om morgenen, da er de mest saftspente. De bør imidlertid ikke være våte av dugg eller regn. Eventuelt kan man også høste om kvelden, når blomstene har fått stå og samle næring hele dagen.

– Sett blomstene rett i en bøtte med vann, og kjøl de ned så fort som mulig. Ideelt skal de stå i 1-4 grader og trekke vann i noen timer­, sier Bruland.

Vakker sammensetning

Til slutt er det tid for å samle fruktene av årets hagearbeid i en vakker bukett.

– Det finnes mange metoder, men ett forslag er å kombinere en iøynefallende blomstersort med en mer beskjeden sort i samme fargenyanse. Som kontrast tar du så inn en sort i en annen farge. I tillegg tar du tre sorter fyll: En som skaper strukturen og skjelettet, en som skaper kontrast, og en «svever» som bryter den stramme formen, foreslår Bruland.

Hennes beste tips for å få en vakker bukett er å være raus, vågal med fargene og bruke nok fyll.

– Jeg liker at buketter fra hagen­ er litt frodige. De skal rett og slett se ut som et stykke hage, synes hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no