ANNONSE

MAT & DRIKKE

Klostervin

Druen Grüner Veltliner blir til viner som oser av finesse. Det visste munkene på Schloss Gobelsburg allerede på 1300-tallet.

I en tid der «nytt nordisk kjøkken» feier over kjøkken­benkene, blir tradisjonelle råvarer løftet fram igjen for å skinne. Ukas rett er et godt eksempel, med kombi­nasjonen av røykt hvit fisk og jordlige smaker fra beter, ­poteter og grønnkål. Det hele bindes sammen av en aromatisk pepperrotmajones og kokte egg.

Retten er ganske vinvennlig, og det er tørre hvitviner som peker seg ut som det naturlige valget. Både viner med og uten eik kan fungere her.

Viner av druen Grüner Veltliner harmonerer ­veldig godt med aromaene i retter preget av røyk og pepperrot. Denne gangen velger vi oss en flaske fra Schloss Gobelsburg, en historisk eiendom som ble startet som et kloster.

I forrige århundre fikk eiendommen hard medfart både under første og andre verdenskrig, og gikk inn i etterkrigstiden som en skygge av fordums storhet. Men i 1986 tok de nåværende driverne, Eva og Michael Moosbrugger, over. De engasjerte den meget dyktige vinmakeren Willy Brundelmayer, og siden det har eiendommen gått fra seier til seier. Vinene fra Schloss Gobelsburg fremstår i dag som særdeles elegante og velbalanserte.

Eiendommen er stor og viktig i området ­Kamptal. Den strekker seg over 49 hektar, hvorav halvparten er beplantet med Grüner Veltliner.

Gobelsburg Grüner Veltliner Lössterrassen 2012 (varenr. 5527301, kr 157,90, bestillingsutvalg) er fra den kvalitativt meget gode 2012-årgangen. ­Vinen har et aromabilde som smelter sammen med rettens delikate røykpreg og pepperrotens umiskjennelige lukt. I munnen er vinen tørr og syrlig med god balanse og en lett fedme som kler retten godt. Så gjør som munkene i sin tid gjorde – unn deg et godt glass Grüner Veltliner i førjulstiden!

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no