ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Barn er i dårligere form enn foreldre­generasjonen

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 18.01.2014

Forskning viser at barn hvert tiår får redusert kondisjonen med 5%.

En ny, stor studie viser at barn i dag er i langt dårligere form enn foreldrene sine da de var på samme alder.

Forskerne analyserte 50 studier som blant annet omhandlet barns løpskapasitet i årene 1964 til 2010.

Mer enn 25 millioner barn fra 28 land var involvert i studien. Ifølge forskerne er dette den ­første studien som viser hvordan barns hjertehelse har endret seg siden 1975.

Hjertehelsen til barna ble målt ved å se på hvor langt barn kunne løpe på en bestemt tid, eller hvor lang tid det tok å gjennomføre en viss distanse. Testene i studiene som er gjennomgått, varte ­vanligvis fra fem til femten minutter.

Forskerne fant ut at utholdenheten blant barn har falt betydelig de siste 46 årene. Barn i dag løper 1500 meter i gjennomsnitt 90 sekunder saktere enn sine foreldre. Dette gjelder for alle ­landene som var inkludert i ­studien.

Gjennomsnittlig endring gjaldt både for gutter og jenter og yngre og eldre barn, mens det var noen variasjoner fra land til land. Forskerne konkluderer at utholdenheten har falt med omtrent fem prosent hvert tiår siden 1964.

Overvekt har mye av skylden

- Hvis et ungt menneske er i dårlig form i dag, øker dette sannsynligheten for å utvikle for ­eksempel hjertesykdom senere i livet, sier Grant Tomkinson. Han er hovedforfatter av studien.

- Unge mennesker kan være i god form på ulike måter. Enkelte kan være sterk som en vekt­løfter, fleksibel som en turner eller dyktig som en tennisspiller. Men ikke alle disse egenskapene er et mål for god helse. Den viktigste type trening for god helse er kondisjons­trening, som er evnen til å yte mye over lang tid, sier han.

Han mener mye av nedgangen i utholdenhet skyldes at barna er blitt tyngre. Han ­minner oss igjen på at barn bør være i ­aktivitet i minst 60 minutter hver dag, der de bruker kroppens ­store muskler.

Eksempler på dette er løping, svømming eller sykling.- Vi må bidra til å inspirere barn og unge til å utvikle treningsvaner som vil holde dem friske nå og i fremtiden, sier Tomkinson. Barn må få velge mellom flere fysiske ­aktiviteter de liker eller tror de har lyst til å prøve, sier han.

Resultatene fra studien viste blant annet:

•I USA falt utholdenheten blant barn i gjennomsnitt seks prosent per tiår mellom 1970 og 2000.

•Sett alle landene under ett, har utholdenheten falt med om lag 5 prosent hvert tiår.

•Barn i dag er i om lag 15 prosent dårligere form bedømt ut fra hjertekar-helse enn deres for­eldre var som ungdommer.

•På en engelsk mile (1.6 kilometer) bruker barn i dag i gjennomsnitt 90 sekunder mer tid enn sine jevnaldrende for 30 år siden.

Etabler gode vaner

Michael Gwitz sier at den fysiske aktiviteten bør være slik at man svetter, og at hjertet får arbeide over tid.

En annen ekspert på området er Christopher Allen. Han sier at det er en godt etablert sannhet at det å være fysisk inaktiv i barndommen kan gi alvorlige helsemessige konsekvenser senere i livet.

Å være aktiv kan redusere ­risikoen for hjerte- og kar­sykdommer, og jo før barna begynner, jo bedre er det. Med ­andre ord: Ved å oppmuntre ­barna til å bli aktive, kan dette bidra til å beskytte barns hjerter når de vokser opp.

- Både foreldre, skolen og ­andre grupper i samfunnet kan hjelpe barna til å gjennomføre 60 minutter trening om dagen, sier Allen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no