ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland


Drømmenes ti år

Dette året starter for meg på en ny måte, sammenlignet med de siste 8 årene. Jeg er ikke lenger redaktør i Lokalavisen. Tiden var inne for meg til å fokusere mer på eiendomsprosjekter som vi har eid i mange år. I tillegg til at jeg rett og slett ønsker å jobbe litt mindre. Jeg er fremdeles eier og ansatt i Lokalavisen, men vil bruke mindre tid av uken på avisen. Heldigvis har jeg fått lov til å si min mening i denne nye spalten. Planen er at jeg skal ta opp dagsaktuelle saker som interesserer meg, kombinert med en dose synsing om livet.

Facebook, ungdommen, gamlingene og foreldrene

Denne uken har Opplæringskontoret for Elektrofag gått ut i media og sagt at for dagens 18-åringer er sosiale medier langt viktigere enn jobben. Facebook, snappchat, instagram er alle eksempler på den nye hverdagen for mange. Og døgnet blir snudd på hodet. Ungdommen vil heller holde på med dette, enn å jobbe. Og mens de er på jobb, greier de ikke å la være å bruke telefonen. Kanskje telefoner skulle vært forbudt når du var på jobb? Det går selvfølgelig ikke, men dere forstår poenget? Når jeg har en elektriker eller rørlegger hjemme til snart 1000 kr timen, vil jeg helst ikke at for mye tid går med til telefonsamtaler, oppdatering på facebook, og chat. Og dette gjelder ikke bare ungdommen. På den andre enden av skalaen er det stadig flere som nekter å pensjonere seg når de er 67, og kjemper i retten for å beholde jobben. Det er kontrastfullt. Hva skjedde? Hvor ble det av generasjonen i midten som jeg er en del av? Har vi sviktet fullstendig i forhold til å oppdra ungene? Mye tyder på at vi kunne gjort en bedre jobb på mange felt. I alle fall til å stille krav til våre kjære barn. Det går kanskje greit når pilene bare peker oppover, men mange har tidligere erfart at treet ikke kan vokse inn i himmelen.

Det koster for mye

Jeg har opplevd at det koster over 600 kr å ta taxi i 11 minutt fra Sola til Stavanger sentrum. Midt på dagen. Riktignok en søndag. Min mor på snart 80 år var hos tannlegen for noen dager siden, og da sa tannlegen at hun måtte regne med at den ene tannen måtte skiftes om noen år. Problemet var at dersom hun skiftet den ene, ville det se penere ut om hun tok den ved siden også. Hva var prisen, lurte min mor på? 25.000 var svaret. En øl som koster bare noen få kroner å produsere, koster en hundrelapp på flyplassen. De siste 10-20 årene har vært en fantastisk reise for oss nordmenn. De fleste har fått en velstandsutvikling som sannsynligvis aldri vil kunne gjentas. Vi bør forberede oss på en litt annen hverdag. På mange gårder var det bærende at far skulle etterlate gården til neste generasjon i en bedre tilstand enn når far overtok. Slik bør vi tenke i forholdet til Norge også. Det er ikke uvanlig at kostnaden for en ansatt i et oljeselskap er totalt 1 million pr år. Når den samme kompetansen kan kjøpes i et land hvor prisen er 200.000 vil de fleste bedrifter på et eller annet tidspunkt kjøpe tjenester hvor prisen er 1/5. Fagforeningene, politikere og mange andre vil protestere på å «flagge ut» arbeidsplasser slik Statoil nå meldte denne uken. Men i mange tilfeller er det uunngåelig, spesielt når oljeselskapenes kostnader gjør at nye felt ikke blir lønnsomme. På mange måter driver vi i en boble hvor vår virksomhet og kostnader ikke er bærekraftig på sikt. Det er gjerne ikke så lett å se det akkurat nå, men utflagging kan være et nødvendig tiltak for å overleve. Vi kan ikke over tid ha mer enn doble kostnader enn våre konkurrentland. I alle fall ikke når vi skal selge våre varer i et internasjonalt marked.

Gammel moro og håp

Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre ­mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, ­motsier ­foreldrene sine og tyranniserer sine lærere. Dette er et ­uttrykk som mange har lest før og stammer fra Sokrates for ca 2 400 år siden. Historien gjentar seg selv. De eldre klager på de yngre, men ofte går det ganske bra. I alle fall dersom 
vi er villige til omstillinger. 
Ha en fin uke, og lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no