ANNONSE

Du store verden

Devil’s Tower

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 18.01.2014

Devil’s Tower er et fjell i USA, nordøst i staten Wyoming, nær Belle Fourche River. Fjellet er egentlig restene 
av en vulkankjegle, som er avdekket ved erosjon. Basen til Devil’s tower er 305 meter i diameter – derfra er tårnet 264 meter høyt. Toppen er flat, mens sidene er tilnærmet loddrette. Området ble i 1906 landets første nasjonalmonument.

Devil’s Tower er virkelig litt av en kjempe der tårnet reiser seg opp mellom trærne omkring basen på de bølgende slettene i Wyoming, ikke langt fra furuskogene i Black Hills. En indiansk myte beretter om hvordan sju ung­jenter flyktet til den flate ­toppen for å slippe unna en stor bjørn. Da bjørnen forsøkte å ta seg opp til toppen, lagde den dype klore­merker med klørne i tårnets vegger. Da bjørnen kom helt opp, hoppet ­jentene ned på en klippe og de fløy mot himmelen.

I nyere tid har Devil’s Tower illudert som bak­grunn for de utenom­jordiske skikkelsene i ­filmen “Nærkontakt av tredje grad”. På klare dager kan tårnet ses 160 kilometer borte.

Dannelsen av klippeformasjonen

For 50 millioner år siden lå Wyoming under havflaten, og lag av sedimentære berg­arter som sandstein, kalkstein, skifer og gipsstein ble avsatt. Press fra Jordens indre fikk en masse av magma til å trenge seg inn blant bergartene. ­Magmaen ble avkjølt og ­trakk seg sammen, slik at den ­sprakk opp i mange­kantede ­søyler – som vi også kan se i Giant’s Causeway i Nord-Irland (tidligere omtalt i Lokal­avisen).

En lignende sprekke­prosess kan vi ofte betrakte i uttørkede bekker og ­dammer – der vannet har fordampet fra overflaten og dannet små mange­kantede skåler av gjørme med lett oppovervendte kanter.

Ikke i vår tid

Den inntrengende magmapluggen var mye hardere enn de eldre, omliggende sedimentære bergartene. Gjennom millioner av år, mens sjøbunnen hevet seg fra vannet for å bli massiv landjord, begynte erosjonens krefter å tære vekk bergartene. Til slutt sto bare den store blokken med vulkanske steinarter igjen som en steil klump i landskapet.

Etter hvert som nedbrytningen fortsetter, vil Devil’s Tower falle helt sammen – men dette vil nok fremdeles ta noen ­millioner år.

Neste gang: Hadrians Mur


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no