ANNONSE

SPORT & FRITID

Som hund og katt

Tekst: Bodil Sjöström


Publisert: 18.01.2014

DYREPLEIER: Jeanett Lemmeke er ­utdannet dyrepleier, og driver både oppdrett og pensjonat for hunder og katter. (Foto: Anders Wiklund)


Hjemme hos Jeanett Lemmeke bor det sju katter og sju hunder. Som regel gjør de ordtaket «å slåss som hund og katt» til skamme.

– De er to helt ulike dyrearter, men det går, det er bare å ha tålmodighet og vise hvem som bestemmer, sier Jeanett ­Lemmeke.

Hun og familien hennes bor sammen med sju hunder og sju katter. Dessuten har de miniatyrhester, kanin og kanarifugler. For Lemmeke, som er utdannet dyrepleier, er dyrene ikke bare en hobby, men også jobb. Hun har oppdrett av både hunder og katter, og i husets underetasje driver hun hunde- og kattepensjonat.

Avledningsmanøvre

To vakre og imponerende dobermann-hunder tar imot oss på den inngjerdede gårdsplassen. Tania bjeffer og vil hilse på, mens Kia – som snart skal ha valper – nøyer seg med å betrakte oss avventende. Rett innenfor døren mjauer siameserkatten Lady, og orientalerkatten Narnia har akkurat revet ned matmors klær fra tørke­stativet. Tania henter et bein som hun vil vise fram, og sphynxkatten ­Grace Kelly (med hverdagsnavnet Grisen) ­stryker seg mot leggene mine.

Det er lett å anta at hunder og katter iblant fyker på hverandre i dette ­mylderet.

– Visst kan det oppstå konflikter, det gjør det jo mellom oss mennesker også, men da må man bare ty til en avledningsmanøver, sier Lemmeke.

Luna, en kinesisk nakenhund, jumper opp i fanget hennes, mens siameser­kattungene Queenie og Rosa setter seg i en stol ved siden av og følger nysgjerrig med.

Vær bestemt!

Situasjoner som kan bli litt spente, ­involverer gjerne et dyr som er stresset, sultent, sykt, har vondt et sted, er redd ­eller vil pare seg.

– Det er viktig å vise at det er jeg som bestemmer. Man må være påpasselig, og man skal ha klart for seg at katter og hunder er to helt ulike arter. Omtrent like ulike som en gris og en slange, mener Lemmeke.

Katter er ikke flokkdyr, bortsett fra ­siamesere. Å slippe en ny, voksen, ­fertil hunnkatt inn der det er andre fertile ­hunnkatter, fungerer ikke så bra. Da blir hunnkattene raskt rivaler. ­Hunder, ­derimot, som er typiske flokkdyr, vil ­lettere tilpasse seg så vel katter som ­andre hunder. Visse katteraser er også mer ­egnet enn andre i et hjem med livlige hunder, for eksempel orientaler, siameser, rex og sphynx.

Tilvenning

– Uansett katte- eller hunderase må man være forberedt på at det kan ta opptil en måned før dyrene er blitt vant til hver­andre, sier Lemmeke.

Et tips er å stenge av deler av hjemmet, slik at katten kan trekke seg tilbake, fordi en ny valp garantert vil jage katten rundt.

Bare ved ett enkelt tilfelle har det hendt en ulykke mellom katt og hund hjemme hos familien Lemmeke. Da hadde en katt klort en hund i øyet, og hunden måtte til veterinæren.

– Dette er ingen stor sak, i lys av at livet uansett – med eller uten dyr – er risikofylt. Vil man ha katt og hund sammen, er det bare å utvise litt tålmodighet, vise hvem som bestemmer, og deretter kose seg sammen med dyrene sine, sier Jeanett Lemmeke.

La hund og katt komme overens


1. Ta kontakt med oppdrettere og katteklubber for å skaffe deg kunnskap om ulike raser. De katterasene som egner seg best sammen med livlige hunder, er siameser, rex, sphynx og orientaler.


2. Steng av deler av hjemmet med grinder, slik at katten kan komme unna og gjemme seg om den vil.


3. Klipp klørne på katten, det gjør skaden mindre dersom katten skulle klore hunden.


4. Følg godt med, ikke minst ved fôring. Vær tydelig på hvem som bestemmer, og bruk avledningsmanøvre hvis stemningen mellom dyrene blir amper.


5. Vær tålmodig. Regn med at det kan ta tid for dyrene å bli vant til hverandre.


Les mer

I boka «Unlikely Friendships: 47 Remarkable Stories from the Animal Kingdom» forteller Jennifer S. Holland om usannsynlige, men dokumenterte vennskap mellom dyr – blant annet mellom en katt og en due, en hund og en gris, en elefant og en sau, en inndisk leopard og en kukalv. Forfatteren, som er skribent for tidsskriftet National ­Geographic, overbeviser om at de mest ­utenkelige forhold kan bli trygge, nære og gode.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no