ANNONSE

REISE

Reise over egne grenser

Tekst: Kjersti Busterud 


Publisert: 18.01.2014

UTFORDRINGER: De fire jentene «Baffin Babes» møtte på mange utfordringer på sin 80 dagers ferd på Baffinøya, blant annet stadig bredere råker i vårløsningen. (FOTO: Fra boka «80 dager på ski i Arktis»)

Noen tar ferieturen mange steg videre.

– Det er utrolig mange forbered­elser som må gjøres til en slik tur. Men det viktigste er å trene for å bli sterk, og spise for å bli feit, forteller Kristin Folsland Olsen­, til latter fra de mange som har møtt fram for å høre henne fortelle om de fire jentene «Baffin Babes» sine 80 dager på ski over Baffinøya i Arktisk ­Canada.

Ekstreme ekspedisjoner har alltid fascinert nordmenn, fra fortellinger om vikingenes langturer, til Nansen, Amundsen, Ousland og Kagge. Og vi er fortsatt åpne for mer. «Baffin Babes» sin ekspedisjon har både blitt bok, foredrag og dokumentarfilm, som ble vist på NRK tidligere i høst. Men tross interessen vil nok mange kvie seg for å gjenta turen.

– Da vi startet, var det 43 minus­grader. Det er forferdelig kaldt! Og kulda var også det vi hadde fryktet mest, forteller Folsland Olsen.

Charter til isødet

Få er villige til å legge ned all den tiden og innsatsen som kreves for å planlegge en 80 dagers skitur i arktiske strøk. Enkelte drømmer likevel om en tur utenom det vanlige. Det har turoperatørene skjønt.

– Vi har blant annet turer til Grønland, Sydpolen, Nordpolen og Denali (tidligere Mount McKinley). Til kryssing av Grønland har vi allerede to fulle grupper neste år, forteller guideansvarlig i Hvitserk & Eventyrreiser, Thor Elvebakk. Også Baffin Island kan besøkes med reisebyrået.

Men trygghet og tilrette­legging koster. For de 26 dagene over Grønland må du ut med 70.000, alt inkludert. Trening i forkant må du også regne med.

– Turene våre er for folk flest, men en viss grunnform må man selvfølgelig ha. Vi kjører treningssamlinger for alle deltakere, der folk får et treningsopplegg de bør følge fram mot avreisen, forteller Elvebakk.

For dem som synes at også «bare» 26 dager, pluss trening i forkant, høres i meste laget ut, finnes tilbud om enklere varianter. Børge Ouslands firma tilbyr tredagersturer til Nordpolen, der de lokker med skruis, kulde og magisk lys – uten ufattelig slit og endeløse måneder borte fra jobb og familie.

Sorg ved reisens slutt

«Baffin Babes» mener det er mange fordeler ved å reise på skikkelig langtur.

– Ellers i livet må man alltid forholde seg til dager og klokke­slett. Men når man er på en slik tur, spiller tiden ingen rolle, man lever mer i nået, sier Emma Simonsson­.

– Dessuten gir det en enorm frihetsfølelse å ha alt en trenger med seg; man kan gå hvor man vil, når man vil. Og om man føler seg liten i nærhet med natur­kreftene, så føler man seg stor i sitt eget liv, sier Folsland Olsen.

«Baffin Babes» hadde det så fint på tur at tårene trillet på flyturen hjem.

– De siste dagene gikk vi i sorg. Selv om det var stort å klare å nå målet, ville vi ikke forlate isen og turen, fortsetter hun.

Kristoffer Clausen er en annen naturelsker som har kommet med bok i høst. Han tilbrakte 365 dager alene i villmarka, uten å livnære seg på annet enn jakt, fiske og annen matauk.

Han mener mange kunne klart det samme som han.

– Det handler bare om å sette seg noen mål og gjennomføre dem, mener han. I ettertid er han glad for at han valgte et år uten nærbutikk.

– Selv om jeg var sulten og kald, er det de fine stundene man husker.

Spennende 
ekspedisjonsbøker

«Europas høydepunkter» av Sindre Sørhus: Boken beskriver forsøket på å sette ny ­verdensrekord ved å bestige alle ­Europas fjelltopper i løpet av et halvt år.

«Baffin Babes – 80 dager på ski i Arktis» av Olsen/Simonsson/Tollefsen: I denne boken følger vi fire jenter på en 80-dagers skiekspedisjon på Baffinøya i arktisk Canada.

«Luftige topper» av Øyvind Bergkvam: Denne boka oppfordrer til å tøye egne grenser ved å ta turen opp til noen av Norges flotteste fjelltopper. Her får du presentert 50 spektakulære og luftige topper med svært ulik vanskelighetsgrad. 

«En vill mann» av Kristoffer Clausen: Clausen legger ut på et 365 dagers opphold i villmarka, uten matforsyninger, men med våpen og fiskeutstyr for å skaffe mat på bordet.

«Tøffe turer med trøkk» av Lars Monsen m.fl.: Boka inneholder ti forskjellige turer, der nordmenn forteller om sine ekspedisjonsopplevelser. Blant annet Lars Monsens erfaringer med TV-ekspedisjonen «Ingen grenser», bjørnedramatikk ved Lake Herodier og snøstorm på Aconcagua.


Ekstreme pakketurer

Gamme Expeditions, www.gamme.no: Turoperatør som tilbyr naturopplevelser og utford­ringer utenom det vanlige, med tilbud om å bestige blant annet Elbrus­ og Kilimanjaro, krysse Grønland på ski eller ta safariguide­utdanning i Sør-Afrika.

Hvitserk & Eventyrreiser, www.hvitserk.no: Reisebyrået kaller seg Norges ledende arrangør av aktive opplevelser og krevende ekspedi­sjoner. Tilbyr blant annet mer og mindre ekstreme topp­turer til Mount Everest, Aconcagua, Mont Blanc, Elbrus eller Kilimanjaro. Eller langturer på ski hvis du for eksempel vil krysse Grønland og eller prøve føret på Sydpolen.

Børge Ousland, www.ousland.no: Børge Ousland og hans team kan bringe deg på ekspedisjon til Nordpolen, Sydpolen eller Pata­gonia.

EcoExpeditions, www.ecoexpeditions.no: Tilbyr det de kaller EcoXtreme, turer for viderekomne til Mount Everest, Cho Oyu, Ama Dablam, Muztag Ata, Lapka Ri og Amazonas.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no