ANNONSE

REISE

Norgestur uten ferie

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 18.01.2014

BARNEVENNLIG: En helg til hest er noe de fleste barn, og mange voksne, vil like. Langedrag er én av mange muligheter. (FOTO: Carl Martin Nordby)


Du trenger ikke ferie for å dra på tur. Selv en liten helg kan romme store turopplevelser.

Ferien er over. Likevel er været for fint og reiselysten for stor til å holde seg hjemme. Da er det godt å vite at du rekker å gå på deg både gnagsår og støle legger på timene mellom fredag ettermiddag og jobbstart mandag morgen.

Mitt beste tips er at mulig­hetene ofte er nærmere enn du tror. I Norge er det ingen som bor så langt unna natur og turmuligheter at de ikke rekker dit på en helg, sier Per Roger Lauritzen, som er aktuell med boka «Norges beste helgeturer».

– Selv bor jeg i Asker rett utenfor Oslo, og en av de fineste turene jeg vet om går her i Vestmarka og Kjekstadmarka. Bare i Asker finnes faktisk to ulike turisthytter det går an å overnatte på, opplyser han. Lauritzens hjemlige favorittrute er beskrevet i boka, sammen med 49 andre turer man kan rekke på en helg, enten til lands eller til vanns.

Kort og trendy

Lauritzen mener folk er blitt mer opptatt av hva de kan få gjort på kort tid.

– Før gikk folk tre uker i fjellet, og det var den ferien. Nå skal de også rekke en uke på stranda, en weekend i en storby og en tur innom gamle tante Agda, før de tar en fjelltur på toppen av det hele. Jeg har fått mange spørsmål om å anbefale kortere turer, og det var også en av grunnene til at jeg skrev denne boka, sier han. Fra før har han allerede skrevet rundt 40 andre bøker om natur, kultur og friluftsliv.

Kort vei, en god start

Lauritzen anbefaler å starte med utforsk­ning av nærmiljøet.

– Du trenger ikke sitte fire ­timer i bil for å få en fin tur. I boka har jeg tatt med turer over hele landet, nettopp for at alle skal finne en tur innen rekke­vidde. Uansett er det sjelden altfor langt til fjells. Jeg skrev nylig en bok om Aurlandsdalen, og selv for folk på Østlandet går det fint å ta buss eller tog dit på ­fredag, gå tur hele helgen, og komme seg hjem til jobb på mandag morgen, sier han.

På en kort tur trenger heller ikke sekken veie all verden.

– Hvis du bor på turisthytte, slipper du å drasse på telt og ligge­underlag. Og skal du gå i lavlandet, trenger du lite av klær og utstyr. Lett regntøy er ofte nok. Ellers synes jeg det er fint å være selvforsynt med fisk på turen, og fiske er jo også en ­aktivitet ­mange barn synes er gøy, tipser han.

To netters opphold

Norge er godt tilrettelagt for kortere turer. Allemannsretten gir deg rett til å overnatte uten grunneiers tillatelse i to døgn på samme sted. I tillegg har man et omfattende nett av turisthytter for dem som foretrekker å sove med skikkelig tak over hodet.

– Populære helgeturer er ­Aurlandsdalen, Besseggen og Bukkelægret, Rallarvegen, Slogen og Preikestolen, opplyser fagsjef for ungdom i Den Norske Turistforening (DNT), Marie Brøvig Andersen. Ifølge fag­sjefen er det mest trykk på hyttene i helger og langhelger. Men på organiserte fellesturer har ukesturer økt med tjue prosent siden i fjor, flere enn før ser altså ut til å sette av en hel uke til sin fjelltur. Tematurer er også økende i popularitet, med kurs i for eksempel foto, pilates, yoga, kajakk eller fisking.

Turforslag

På nettsiden Ut.no finner du en en mengde av DNTs turforslag. Siden har ikke en egen kategori for helgeturer, men derimot en egen side for søndagsturer, for deg som bare har én dag til rådig­het. DNT har også organiserte helgeturer man kan melde seg på. Langs kysten kan de som ikke ­trives i fjellet, finne et godt alternativ til alle fjellhyttene. ­Prosjektet ­«Kystleden» kan by på et nettverk av rimelige overnattings­muligheter langs kysten, åpne for alle. Selv om Lauritzen tipser om turer både på land og på vann, innrømmer han at boken ikke inneholder helgetur­forslag som passer for absolutt alle.

– Det er turer som innebærer en viss fysisk aktivitet, ja. Storbyweekender må du nok lese om et annet sted.

Turforslag


Når vi skal planlegge helgeturen, kan dette være gode tips til planleggingen av ruten.


Til fots: Huldreheimen

På tross av at Huldreheimen ligger lett tilgjengelig for en stor del av befolkningen på Østlandet, har den aldri virkelig tatt av som turområde. Men Huldreheimen kan by på mye frodighet høyt til fjells, kombinert med fine utsiktstopper. Et godt utgangspunkt er Liomseter. Det går bilvei helt fram, men et ­alternativ er å parkere bilen ved Øvre ­Revsjøen på fredag, og bruke ettermiddagen på en oppvarmingstur inn til Liomseter. På lørdag kan du vandre rundt Nordre og Søre Langsua. En av flere overnattingsmuligheter i området er den ubetjente Storkvelvbua. ­Søndag er det stort sett bare nedoverbakke tilbake til Øvre Revsjøen, og startet du på Liomseter, er det også en grei dagsetappe tilbake.


I kano eller kajakk: Padletur på Fjorda

Fjorda er navnet på høydedraget mellom Randsfjorden og Sperillen der den store innsjøen Velmunden er lenket sammen med en rad mindre vann. Det er et av Norges flotteste steder for kano- og kajakkpadling. De mange små og store vannene er fulle av viker, nes, kriker og kroker, slik at man kan legge opp til varierte turer og finne fine raste-, bade- og teltplasser. Den enkleste atkomsten er å kjøre inn fra E16 ved Bjoneroa. Der er det en vei som går nesten til bredden av Saltbufjorden. Underveis er det flere muligheter for kanoleie.


På sykkel: Sykkeltur i Finnskogen

Finnskogen dekker 6000 kvadratmeter, og tvers igjennom området går det en 24 mil lang led, delt opp i 13 etapper. Et utmerket alternativ til vandring er å satse på sykkelen. Finnskogen kan by på en mengde velegnede skogsbilveier. Per Roger Lauritzen anbefaler for eksempel å starte ved Varaldsjøen fredag ettermiddag, og sykle inn til Lebiko. På lørdag sykler du rett nordover mot innsjøen Store Emten, før du tar en avstikker inn til natur­reservatet Særgilampi. Deretter kan du fortsette til Nedre Øieren gård eller til Vålet. På søndag sykler du tilbake på vestsiden av Søndre Øyersjøen.


I båt: Øyhopping i Møre og Romsdal

Nordøyane ligger som en perlerad ytterst på kysten av Møre og Romsdal, og kan by på ferjeturer i storslagen natur. På øyene er det fine turmuligheter, og de egner seg også godt for sykling. Lauritzen anbefaler å starte på Harøya fredag ettermiddag, og få med seg høydepunktene der, før man eventuelt sykler på moloen ut til Finnøy. Lørdag tar man ferje videre til Sandøy og Ona. Har du liten tid, anbefaler Lauritzen å prioritere oppholdet på Ona. Helgeturen kan avsluttes med ferje til Midsund kommune på innsiden av Nordøyane, eller til Otrøy, som egner seg både for sykling og fiske.


Over is: Jostedalsbreen

Lauritzen mener den fineste av rutene på tvers av breen er den som går opp Austerdals­breen, forbi Kvitesteinsvarden og over breen til Briksdal via Kattanakken. Det er ­betjente ­turisthytter i begge ender av ruta med muligheter for overnatting. Turen er lang og krevende, og transport må organiseres for å få gjennomført den, men det er verdt strevet. 


(Kilde: Norges beste helgeturer 

av Per Roger Lauritzen)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no