ANNONSE

REISE

Bedagelig bydelsferie

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Carl Martin Nordby


Publisert: 18.01.2014

BRYGGERI: Kulturbrauerei heter det gamle bryggerianlegget ved ­Eberswalder Str. Her finner du kino, spisesteder, utesteder og utstillinger.


Har du sett deg mett på severdigheter, men er sulten på mer av Berlin? Da er Prenzlauer Berg verdt et besøk.

Man kan så vidt skimte Marlies Poitschkes luekledde hode der det stikker opp mellom stativene med bruktklær. Hun har nettopp parkert sykkelen og blar seg målbevisst gjennom kleshengerne.

– Jeg bor ikke så langt unna Prenzlauer Berg. Så jeg er her en del, blant annet fordi jeg liker second hand-butikkene, sier Poitschke, som har bodd i Berlin i ti år.

Butikkene med pent brukte og nøye utvalgte klær ligger tett i Oderberger Straße. Men lukten av gammelt tøy er slett ikke enerådende i gata der kafeene og restaurantene ligger minst like tett.

Favorittby

Berlin har blitt en feriefavoritt for mange nordmenn – med gode museer, spennende arkitektur, bra mat og uteliv, butikker i alle kategorier og størrelser, et bredt kulturliv og en viktig historie. I tillegg er prisene hyggelige.

Men byens enorme omfang, både geografisk og innholds­messig, gjør det til et stort ­prosjekt å få med seg alle severdighetene. Innimellom kan det være godt å trekke seg litt tilbake fra museer og praktbygg og bli bedre kjent med ett av de mer oversiktlige nabolagene. ­Prenzlauer Berg er et godt alternativ.

Ansiktsløft

Reiseekspertene i Lonely Planet har laget en liste over ti nabolag som har fått et skikkelig ansiktsløft de siste årene. Blant nabolagene finner du Oslos Grünerløkka, Williamsburg i Brooklyn, Newtown i Johannesburg og Berlins Prenzlauer Berg.

I likhet med Grünerløkka er Prenzlauer Berg kjent som et gammelt arbeiderklassestrøk. Bydelen var en del av Øst-Berlin i det delte Tyskland og kunne fort fått en ganske annen atmosfære enn den som preger området i dag. DDR skal ha hatt planer om å rive mesteparten av bebyggelsen til fordel for boligblokker.

Men også under DDR-tiden var Prenzlauer Berg en plass som tiltrakk seg kunstnere og unge mennesker.

Området nås lett med en bane i Berlins velfungerende kollektiv­transportsystem. Det ligger heller ikke mer enn en over­kommelig spasertur unna det kjente landemerket Alexanderplatz.

Brede gater

På Café Krone er berliner ­Monique Wiesner i full sving med å betjene lunsjgjestene. Utetemperaturen er omkring fryse­punktet, og den lune kafeen frister med lokale varer og hjemme­bakst.

– Prenzlauer Berg er hyggelig. Men jeg ville faktisk ikke bodd her, for jeg synes det er for mange folk. I helgene er det helt kaos! for­teller Wiesner.

Men det skal sies at berlinere er godt vant når det kommer til plass. Brede fortau og gater gjør at det tross alt ikke føles så altfor fullt i én av områdets travleste gater, selv på en lørdag.

Du kan spise og drikke godt og rimelig i Oderberger Straße, Kastanienallee, ­Schwedter Straße, Kollwitzstraße og andre gater i området. Det er også lett å la seg friste inn i de mange små butikkene – enten du har penger å bruke eller du bare vil kikke.

Familievennlig

Til tross for Prenzlauer Bergs forholdsvis gamle bebyggelse – mange bygninger overlevde andre verdenskrig – er dette i dag en bydel som skinner. Den regnes som familievennlig og trygg. Men i takt med fornyelse og popularitet har også boligprisene beveget på seg oppover. Omkring 80 prosent av dem som bodde i området før murens fall i 1989, har flyttet fra stigende husleier og hippe kafeer, ifølge Lonely Planet.

Prenzlauer Berg er ikke kjent for de store attraksjonene. I parken Mauerpark, som også markerer den gamle grensen mellom Øst- og Vest-Berlin, arrangeres det imidlertid et sagnomsust bruktmarked hver ­søndag. I folke­mylderet skal det fremdeles være ­mulig å gjøre noen kupp. Utendørs­karaoken er også noe som skaper god stemning på ­søndagene. Tar du sjansen?

Reisefakta ­Berlin

• Generelt: Berlin er både hovedstad og delstat i Tyskland. Byen har omkring 3,4 millioner innbyggere og et areal på over 890 kvadratkilometer. 

• Reise dit: Berlin har to internasjonale fly­plasser: ­Tegel og Schönefeld. Flytiden fra Oslo til Berlin er cirka 1 time og 35 minutter.

• Reise rundt: Berlin har et velfungerende system for kollektivtransport: S-Bahn og U-Bahn, trikk og buss tar deg dit du skal for en rimelig penge. 

• Valuta: Euro. 1 euro = ca. 8,30 kroner. Byen har for øvrig et hyggelig prisnivå.

• Kjente byggverk: Blant ­annet Brandenburger Tor, TV-tårnet på Alexanderplatz, Riksdagsbygningen og Holocaust-minnes­merket. 

• Berlinmuren: Mellom 1961 og 1989 var byen delt av Berlinmuren, som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR. Langs den gamle murgrensen finnes i dag flere viktige minnesmerker. 

• Les mer: www.berlin.de/en, www.visitberlin.de/en,www.berlin-info.de/en.


Slik kommer 
du deg hit

Prenzlauer Berg nås enkelt med kollektiv­transport. Nabolaget er stort og inkluderer flere stasjoner. Du kan prøve disse:

• U-Bahn: Linje U2 stopper ved ­Senefelderplatz, Eberswalder Straße og Schönhauser Allee. Linje U8 ­stopper ved Rosenthaler Platz og Bernauer Straße. 

• Trikk: Linje M1 stopper ved ­Rosenthaler Platz og går oppover ­Kastanienallee. Hopp av der du vil!

• S-Bahn: Ringbanene S41 og S42 stopper ved Schönhauser Allee og Prenzlauer Allee. 

• Nyttige nettsider for kollektivtransport:
www.bvg.de
www.s-bahn-berlin.de/en/­route-information
www.berlin.de/en/public-­transportation/
www.visitberlin.de/en/plan/on-site/out-and-about-in-berlin


Ti nabolag med ny giv

Prenzlauer Berg i Berlin, Tyskland

Shoreditch i London, ­England

Kallio District i Helsingfors, Finland 

Naka-Meguro i Tokyo, Japan

Baixo Augusta i São Paulo, Brasil

Florentin i Tel Aviv, Israel

Williamsburg i Brooklyn, USA

Grünerløkka i Oslo, Norge

Central Business District (CBD) / 
Newtown i Johannesburg, Sør-Afrika

Saint-Roch i Québec, Canada 

(Kilde: Lonely Planet)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no