ANNONSE

REISE

Vann og vin i Niagara

Tekst og foto: Bodil Sjöström


Publisert: 18.01.2014

EN NÆR FOSS-OPPLEVELSE: Med båten Maid of the Mist får turister oppleve det største av de tre Niagarafallene, Canadian Horshoe Falls, på nært hold. ­Turen koster cirka 110 kroner.


Niagarafallene er blant verdens mest kjente turistattraksjoner. Men det er flere fuktige og mer ukjente gleder i nærområdet.

Få kjenner til de bølgende vinmarkene som ligger rett ved Niagarafallene. En ­reise som kombinerer Niagaraelvens ­fosser med pittoreske Niagara on the Lake og storbyen Toronto, gir deg noe av alt.

Ved Niagarafallene er det bygd opp en by med veldige hotellbygninger, kasinoer og hurtigmatkjeder. Det kjennes mer som å besøke Las Vegas enn et vakkert naturfenomen. Likevel, fossene er fortsatt imponerende – og to mil unna, på en halvøy, ligger en av reisebransjens bedre bevarte hemmeligheter: Niagara on the Lake.

Inn i grønsken

Innfarten til det lille samfunnet er ­fascinerende grønn. Her er et mylder av palasslignende vingårder, små Bed & ­Breakfasts og vinranker, vinranker, vinranker.

Rutenettet av smågater inne i selve ­Niagara on the Lake er enkelt å finne fram i. Hotellene er små og lave, ofte beliggende i tidligere bolighus. Restaurantene ligger vegg i vegg, og på menyene ramses distriktets egne viner stolt opp.

Vingårdene ligger så nær sentrum at man kan sykle til dem, eller til og med gå. En av de aller nærmeste heter Peller Estates.

– Dere vet vel hvordan dere smaker på vin? Først skal dere beholde litt vin i munnen, deretter slurpe i dere luft, svelge og kjenne på smaken som blir værende, sier Ben Phelan, som er guide på vin­gårdrunden.

Søt isvin

Det foregår som på alle andre vinturer: Man går langs rankene, deretter i kjellere med store eikefat, og får høre hvor ­fantastisk akkurat denne vinen er, og hvor uhyre vanskelig det er å lage den.

Men i Niagara on the Lake byr man på en liten overraskelse. Her lages nemlig icewine av druer som er høstet og ­presset i frossen tilstand. Når druene begynner å fryse, dannes det iskrystaller i dem, ­samtidig som sukker og aromaemner blir konsentrert i druemosten som presses ut. Vinen er altså søt, og dertil kostbar. En halv liter kan koste nærmere 400 kroner.

– Ikke «smak» på denne. Bare nyt den, sier Ben.

Fossefallene

Sola skinner utenfor, og rosévin lyser i glassene på gårdens uteservering. Det klirrer hyggelig i porselen. Turistenes småprat blander seg med lyden av fuglesang.

Neste dag plaskregner det. På programmet står et besøk ved Niagarafallene. Vi er opprinnelig blitt advart mot de lange køene, og har fått tips om å la bilen stå, og heller ta bussen. Men nå har vi været og regnet på vår side.

– Dra dit i dag! Dere kommer til å ha fallene for dere selv. Best time ever! ­fastslår hotellets resepsjonist.

De enorme parkeringsplassene er ­nesten tomme. Paraplyene vrenger seg i den sterke vinden. Da jeg går ut mot ­gjerdet ved fallene, er opplevelsen så sterk at jeg får gåsehud. Fossefallene dundrer, og nede i vannet kjemper båten Maid of The Mist seg framover, så nær de ­brusende hvite vannmassene som mulig.

Én million badekar

I området er det tre fossefall, alle ligger på grensen mellom Canada og USA. Det største og mest kjente tilhører Canada. Ulike opplevelser tilbys til relativt høye priser. Bortsett fra sightseeingbåten Maid of the Mist kan man ta taubane, kjøre ­helikopter eller gå en tur som fører ­nesten inn bak fossene. Men en regnfull, køfri dag er ingenting bedre – eller ­billigere – enn å stå ved gjerdet rett ved det ­voldsomme juvet.

Lydnivået er øredøvende, og vi ser vannmengder som tilsvarer én million fylte badekar i sekundet, velte over kanten.

Tur til Toronto

Et besøk i Niagara begynner eller slutter tolv mil unna, i Toronto. Der er over halvparten av befolkningen født utenfor Canadas grenser. Altså sier det seg selv at restauranttilbudet er mangefasettert. Legg til en sterk musikkscene, godt om mikrobryggerier og, så klart, det staute, 554 meter høye CN Tower. I kombinasjon med fossefall og vindistrikt blir reisen storslagen.

Reisefakta Niagara

• Generelt: Niagarafallene er tre fosse­fall på grensen mellom ­Canada og USA, cirka tre mil fra Buffalo (USA) og tolv mil fra Toronto (Canada). Det største og mest kjente fallet ligger på ­canadisk side. Derfra er det cirka to mil til Niagara on the Lake, en liten by omringet av vingårder.

• Tidsforskjell: – 6 timer

• Niagarafallene i tall: 110.000 kubikk­meter vann passerer i ­fallene hvert minutt. Høyeste fallhøyde er 51 meter. Største fallbredde er 1203 meter. 
14 millioner turister årlig.

• Valuta: Kanadiske dollar (CAD). 
En dollar = cirka 5,86 kroner.

• Prisnivå: Noe lavere enn Norge. 
På en mellomklasserestaurant koster et glass vin rundt 45 kr, 
en varmrett 75 kr. Endagspass på Torontos kollektivtrafikk ca. kr 65. Guidede turer på vingårder fra 
30 til 70 kroner.

• Sesong: Mai til oktober er høysesong. I juli-august kan det bli varmt på dagtid (omkring 35 grader), men kveldene er ofte betydelig svalere. I vinterhalvåret er det minusgrader og ofte snø.

• Reise dit: Fly til Toronto, deretter 13 mil i bil fra flyplassen til Niagara. Pris t/r Oslo– Toronto (med ett flybytte) fra ca. kr 5200 med ulike flyselskaper.

• Bo: Rett ved Niagarafallene er det høye priser og hektisk stemning. Velg heller idylliske Niagara on the Lake. Derfra er det enkelt å kjøre leiebil eller ta taxi eller buss til fallene.

• Sykkel: Greit framkomstmiddel ut til vingårdene rundt Niagara on the Lake. Kan leies eller lånes på mange hoteller, eller hos Zoom Leisure (www.zoomleisure.com), som også har guidede turer.

• Mer info:
www.niagarafallstourism.com
www.niagarafalls.ca
www.niagaraonthelake.com
www.seetorontonow.com


Fire gode vingårder

• Vignoble Rancourt Winery. Liten familieeid vingård som også har Bed & Breakfast. 1822 Niagara Stone Road.

• Ravine Vineyard. Vakkert og pris­belønnet, men ikke snobbete. Også turer med ostesmaking i helgene. 1366 York Road, St Davids (ligger midt mellom fallene og Niagara on the Lake)

• Peller Estates. Hit går du til fots hvis du bor inne i Niagara on the Lake. De har to bra restauranter og fin butikk. 290 John Street East.

• Konzellmann Estate Winery. ­Vakkert beliggende med en lett bris fra Lake Ontario. Flera vingårder tvers over veien. 1096 Lakeshore Road.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no