ANNONSE

REISE

Et mylder av øyer

Tekst og foto: Trond Bøhler


Publisert: 18.01.2014

TURIST: Det blir stadig flere turister på Kapp Verde – også på den ­avsidesliggende øya Santo Antão, der fotturer er særlig populært.


Gud børstet av seg på hendene etter å ha skapt verden, sier kappverderne. Smulene han mistet, ble Kapp Verde.

Kapp Verdes øyer ligger spredd over et enormt havområde, og noen bærer navnet sitt fortjent (verde = grønn). Men de fleste er nesten like tørre som Sahara. Her er en stor dose Vest-Afrika iblandet en mindre dose Europa: fremmed, spennende – og trygt. Og med et vell av valgmuligheter for en turist. Alt kun tre og en halv times flyreise fra Lisboa.

Mange valg

Fjellturer på øya Santo Antão ­fører deg forbi svimlende stup og gjennom svale furuskoger. Eller kanskje velger du forreven klippe­kyst med Atlanterhavet som bakgrunnsmusikk, hav­skilpadder og spermhval? Eller øya São Vicente og kulturhovedstaden Mindelo med Baia das Gatas – en tredagers musikk­festival i august. Sal tilbyr det gode og late strandliv, og Fogo en tøff marsj til sin vulkantopp på 2829 meter.

Kapp Verde gir deg mange valg, men på grunn av ­avstandene må man fly mellom øyene. I praksis bør man derfor konsentrere seg om et par-tre øyer.

Flere turister

I dag er øyene langt mer enn den forsyningsstasjonen de på flere måter har vært opp gjennom ­historien. Nå kommer gjestene verken i skip for å proviantere ­eller i fly for å fylle bensin, nå er Kapp Verde selve målet.

Nordøstpassaten sikrer et ­behagelig klima hele året – rundt 25 grader om vinteren og ikke så veldig mye varmere om sommeren. Havet skal ha æren for at den kvelende varmen man kan oppleve på det afrikanske fastlandet, aldri setter inn.

For mange er det særlig øya Sal som frister, den begynner å få likhetstrekk med Kanariøyene som ligger ca. 1000 km lenger nord. Men Sal er ikke representativ for Kapp Verde. På de andre øyene spiller turismen en mer beskjeden rolle.

Havskilpadder og spermhval

Vi vandrer langs nordkysten av øya Santo Antão i januar mens et mektig Atlanterhav buldrer mot klippekysten. Fraflyttede steinhus dukker opp, og det er få tegn til mennesker. Havskilpadder holder til rett utenfor brenningene. Er en tålmodig, kan en få øye på dem. Og på andre tider av året er det ikke umulig å se spermhval, kanskje de ­samme ­individene som hvalsafari-­turister på Andøya beundrer noen måneder senere?

Dette er den yngste øya, «bare» noen millioner år gammel. Her har ikke naturkreftene fått virke så lenge at fjellene er slipt ned slik som på Sal. Stiene slynger seg i stupbratte fjellsider som ikke står tilbake for de bratteste heng på Vestlandet. I terreng som på avstand virker natur­stridig å forsere, er stein på stein lagt for hånd til en meters bred vei, mange steder med solide steingjerder. Dette ble ikke bare bygget for mennesker, også esler og hester skulle fram.

I landsbyen Fontainhas løper barn i lyseblå skoleuniformer oss i møte, stopper i trygg avstand, og lar smilet gå over til et spørrende: What's your name? Where are you from? Kapp Verde har en av de høyeste andelene lese- og skrivekyndige i Afrika, og etter noen år med portugisisk og kreolsk lærer noen av skolebarna engelsk.

Ribeira do Paul

På østkysten av Santo Antão begynner neste tur, denne gang fra 0 til 1200 meter over havet på noen få kilometer. Stadig nye landsbyer dukker opp langs en vei som blir brattere og ­brattere. Ordet oppoverbakke virker ­latterlig i sin utilstrekkelighet. Stein på stein er omhyggelig lagt på hverandre, enkelte steder som ti-tolv meter høye støttemurer. Andre steder er stien regelrett hogget inn i fjellet. Det er ­spektakulært – og slitsomt.

Bananplanter, sukkerrør og mais dyrkes i dalsidene som ­lyser i grønne sjatteringer. Men det som gjør mest inntrykk, er luktene: krydder og mat vi ikke kjenner, planter og jord. Lengst oppe kommer vi inn i en sval ­furuskog med et mykt, tykt teppe av furunåler.

I det fjerne kan vi skimte øya São Vicente og Mindelos havn, der slaveskip og kullfraktere nå er byttet ut med små seil­skuter som har ankret opp for å ­forberede den siste, lange ­etappen over til Brasil.

Reisefakta 

Kapp Verde

• Generelt: Kapp Verde (portugisisk: Cabo Verde) er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Verdensdel Afrika. Ti større og fem små øyer. Ubebodd inntil portugisernes kolonialisering på 1400-tallet. Ble et knutepunkt for handel med afrikanske slaver. Selvstendig i 1975.

• Hovedstad: Praia (ca. 128.000 innbyggere)

• Befolkning: ca. 500.000

• Språk: Portugisisk og ­kreolsk (basert på en ­blanding av ­gammelportugisisk og ­afrikanske språk)

• Valuta: Kapp Verde ­escudos (CVE). 
100 CVE = ca. 7,31 NOK

• Tidsforskjell: 
To timer etter Norge

• Reise dit: Fly fra Oslo via Lisboa, London, Frankfurt m.fl. til øya Sal fra ca. 
kr 7500. Fra Lisboa til Sal er flytiden ca. 3,5 timer.

• Fly mellom øyene kr 1000– 2000, men bare ferje mellom São Vicente og Santo Antão.

• Les mer: Bøkene ­«Travellers Cape Verde» (2008, Thomas Cook) og «Cape Verde Islands» (2009, Bradt). Nettsteder: 
www.capeverdetravel.com og www.caboverde.com


Mat og ­overnatting

• Casa Café Mindelo i Mindelo på Sao Vicente. Pensjonat med kun fire rom. Et hus fullt av sjarm, drives av portugisiske ­Madame Manuela. Hyggelig kafé i første etasje.

• Hotell Blue Bell i Ponta do Sol på Santo ­Antão. Trivelig, lite hotell i ­mellomklasse.

• Pedracin Bed & Breakfast på Santo Antão. Ligger isolert til noen kilometer opp i dalen ovenfor Ribeira Grande. En egen atmosfære med ti steinhytter og en god restaurant. 
Bestill på forhånd.

• Gato Preto i Ponta do Sol på Santo Antão. ­Sjarmerende restaurant drevet av fransk kvinne. Lokal kneipe med levende musikk hver torsdag.


Opplevelser på Kapp Verde

1. Mardi Gras-karnevalet. 
I Kapp Verdes kultur­hovedstad Mindelo i ­februar. En miks av afrikanske og latin­amerikanske rytmer, samt en god dose brasiliansk sex appeal. For­beredelsene gjøres måneder i forveien. Bestill flybilletter og hotell i god tid.

2. Baia das Gatas-festivalen. Musikkfestival tre dager til ende på en strand utenfor Mindelo på São Vicente. Arrangeres ved fullmåne i august. Med opptil 100.000 besøk­ende en av Afrikas største musikkfestivaler.

3. Fotturer på Santo Antão. Dramatisk fjellandskap med et vell av muligheter. Kjøp Goldstadt ­Wanderkarte Kapp Verde (1:50 000) på forhånd (lettere å skaffe fra ­amazon.com eller ­Tyskland enn på Kapp Verde). Husk godt fottøy! 

4. Kiting og windsurfing. Sal og Boa Vista er blant verdens beste kite- og windsurfingsteder takket være stabil nordøst­passat. Kurs arrangeres kontinuerlig. Noen timer på land, og du er klar for det våte element!

5. Fottur på Fogo (the Island of Fire!) til Pico do Fogo, 2829 meter over havet, landets høyeste fjell og eneste aktive vulkan. Majestetisk og klassisk kjegleformet vulkan som utgjør det meste av øya. Tre timers tur opp, 
45 minutter ned!

6. Hovedstaden Praia. Lytt til «mornas» live på en bar (melankolsk sang akkompagnert av gitar eller fiolin) eller til opptak med Cesária Évora, Kapp Verdes eneste virkelig verdenskjente stjerne.

7. Dykking på Sal. Mulig­heter for å utforske små og store grotter, blant annet 40 meter lange Buracona. Dessuten har øya fem tilgjengelige skipsvrak.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no