ANNONSE

REISE

Istedenfor snø og vinter

Tekst: Hege Paulsen


Publisert: 18.01.2014

FLORIDA: Lokker med sol, varme og gode badetemperaturer på denne tiden av året. – Anbefales for barnefamilier, sier redaktør Bjørn Moholdt i magasinet Reiser og Ferie. Bildet er fra stranden i Perdido Key. (FOTO: Sean Gardner / Reuters)


Oldtidsruiner i Jordan, strandliv i Florida eller elefantsafari på Sri Lanka. Ekostiske reiser frister dem av oss som kan reise bort i januar.

Det er mye fint å si om norsk vinter, men mange vil være enige om to ting: Den er veldig kald og minst én måned for lang. Derfor velger de kuldeskye å ­reise bort når juleribba er fortært og sprengkulda setter inn.

Vi har bedt redaktør Bjørn ­Moholdt i magasinet Reiser og Ferie og Pia Zelow hos reise­butikken Nomaden om komme med sine beste tips til hvor man skal dra for å rømme fra den norske vinterkulda. ­Tipsene er beregnet for henholdsvis en ­barnefamilie, et sprekt pensjonist­par eller en vennegjeng i 20-årene med to uker til rådighet.

Asia for barnefamiliene

– Skal man ha sol og varme i januar, bør man komme seg et stykke av gårde. Middelhavet blir for kjølig. Jeg ville valgt ­Florida eller Thailand. Førstnevnte er supert hvis du vil kombinere opplevelser, som Disneyland og shopping, med sol og strand. Thailand har lenge være en ­favoritt blant barnefamilier, og med god grunn. Der finner du alt, sier Bjørn Moholdt.

Han anbefaler familien å skygge unna de mest utbygde ­områdene, som Phuket og Pattaya.

– Koh Samui, for eksempel, er en kjempefin øy. Derfra kan du dra videre til Koh Tao, som er enda roligere og har fantastiske snorkle- og dykkemuligheter og mange mindre økohoteller, sier han.

Også Pia Zelow hos Nomaden anbefaler barnefamiliene å vende nesa mot Asia.

– Veldig mange barnefamilier reiser til Thailand, men jeg vil slå et slag for Sri Lanka. Vi var der i februar i fjor med sønnen vår på tre år, og hadde en kjempeferie. Sri Lanka ble nylig kåret til neste års beste destinasjon av ­Lonely Planet, og det er lett å forstå hvorfor. Landet minner litt om Thailand før charter­innrykket. Det er hyggelige men­nesker, lave priser, god mat og noen ­fantastiske, hvite sandstrender, forteller Zelow.

Hun mener Sri Lanka egner seg godt for barnefamilier fordi det er korte avstander, og fordi det er mye å gjøre for de minste.

– Du kan besøke templer, ta toget gjennom teplantasjer, dra på elefantsafari og hilse på skilpadder. Sri Lanka er trygt å reise til nå, og det er lurt å benytte muligheten før masseturismen kommer, sier hun.

Oldtidsruiner og historie for pensjonistene

Pensjonisttilværelse er ikke lenger ensbetydende med å sitte inne og løse kryssord og dyppe sukkerbiter i kaffen. Bjørn ­Moholdt trekker fram Jordan som et flott reisemål for spreke pensjonister.

– Jordan har færre turister, mindre aggressive selgere og mer avslappet atmosfære enn for ­eksempel Egypt. Dessuten er ikke varmen så intens som for eksempel i Thailand, sier ­Moholdt.

Han anbefaler å få med seg ruinene av oldtisbyen Petra, som ble kåret til ett av verdens sju nye underverker i 2007.

– Området er spekket med ­historie, sier han.

Pia Zelow anbefaler Burma (Myanmar) som reisemål for pensjonister.

– Burma er årets store hit, både blant pensjonister og andre. Reise­bøkene våre fra Burma har toppet salgslistene i hele år; for første gang på mange år er det ikke New York-bøkene som ­selger best. Burma-feberen startet i fjor høst, og nå er det i ferd med å ta helt av. Landet har en veldig spesiell historie. Det er nå du må dra dit for å oppleve det før alle andre, sier hun.

Landet er inne i en pågående demokratiseringsprosess, og nobelpris­vinner Aung San Suu Kyi har personlig oppfordret ­turister til å komme på besøk.

Zelow forteller at mange ­pensjonister velger pakketurer når de drar til Burma.

– Siden turisme er såpass nytt i Burma, kan det føles trygt å reise med en gruppe, sier hun.

Vietnam for vennegjengen

For vennegjengen i 20-årene som vil ha litt strand, litt fest og litt opplevelser, er mulighetene nesten uuttømmelige. Moholdt anbefaler dem å ta ta turen til Vietnam.

– Vietnam har en spennende historie, og en reise dit kan på mange måter være en slags dannelse­reise. Du lærer mye om Vietnam-krigen bare ved å reise rundt i landet, sier Moholdt.

Han anbefaler togturen mellom storbyene Saigon og Hanoi. Det er lett å ta avstikkere til mindre byer som Hoi An og Hue, ­eller til de fine strendene.

– Det finnes også noen øygrupper der man kan være neste helt alene. Phu Quoc, for eksempel, ved grensen til Kambodsja. Der kan du leie scooter og dra på oppdagelsesferd. Har du mer tid, er veien kort til Kambodsja og tempelet Angkor Wat, sier Moholdt.

Pia Zelow trekker fram India og Brasil som gode reisemål for unge mennesker.

– Begge stedene er lettreiste og har litt av alt. I India ville jeg valgt Goa. Det er ikke akkurat uoppdaget, men hvis du trekker sørover, slipper du de største turist­massene. Skulle jeg dratt til Brasil, ville jeg valgt Bahia, sier hun.

Zelow anbefaler unge men­nesker på tur å kun bestille flyreise på forhånd.

– De siste årene har det vært en trend at unge som drar på backpackertur, planlegger og booker alt på forhånd. Det synes jeg er dumt. Det tar bort spontaniteten og gjør reisen mye mindre lærerik. Litt av greia med å reise er jo å ta ting som de kommer og se at man kan klare seg på egen hånd, sier hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no