ANNONSE

REISE

Nytt år, nye reiser

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 18.01.2014

TURISTBOOM: Når et interessant land som har vært utilgjengelig, åpner seg, kommer turistene. Det har skjedd i Myanmar. (FOTO: Sebastian Kahnert / DPA / NTB scanpix)

Hvor reiser nordmenn i året som kommer? Malaysia, Myanmar, Brasil og mellomstore europeiske byer spås et oppsving.

 

 

– Våre reisemønstre endrer seg ikke over natta, men over tid ser vi en klar trend: Vi krever mer av ferien nå enn for bare ti år ­siden. Før var mange fornøyd med å ligge i sola. Nå vil vi ha sol og ­aktiviteter, sier redaktør Torild Moland i Magasinet Reiselyst.

Er du blant dem som sikter seg inn mot en sykkelferie, fjellferie, fotoferie eller matferie i 2014, er du altså ikke alene. Men selv om det er den aktive ferieformen som vokser mest, er det likevel snakk om vekst i liten skala, ­forteller Helge Baardseth, ­redaktør i Vagabond.

– Charterturismen, som har blitt dømt nord og ned, ­holder seg bra. Rundt en million nordmenn drar på charterferie hvert år, men færre velger «all ­inclusive», sier han.

 

Besøker Asia

Unge backpackere så vel som barnefamilier har i flere år strømmet til Thailand. De som allerede har opplevd denne ­delen av Asia, er kanskje klare for å utforske noe mer – for eksempel Malaysia, tror Moland:

– Kuala Lumpur er en kul storby med mye bra shopping og god mat. Her bør man definitivt ta en guidet mattur, som også inklu­derer mye kultur og historie.

Moland spår også et oppsving av turister til Brasil, som arrangerer fotball-VM sommeren 2014 og OL to år senere. Baardseth, derimot, har ikke særlig tro på noen norsk turistbølge til Brasil.

– Vi har nok en tendens til ­heller å trekke østover. Til ­Thailand, Laos og Kambodsja. Og med Myanmar åpner også flere veier til Kina seg, sier han.

Vagabond-redaktøren tror fle­re kommer til å utforske noen av de middelsstore europeiske ­byene i framtida.

– Den som har vært i Paris, vil kanskje vurdere Bordeaux. Og når du har vært i Roma, vil du kanskje legge turen til Pisa, eller enda lenger sør, til Palermo?

 

«Nye» land

– Det er like mange reisemåter som det er individer, sier Jens A. Riisnæs, forfatter av en rekke ­reisebøker.

– Reising er å dra fra ett sted til et annet fordi du er nysgjerrig. Har du behov for å koble av, er du ikke så interessert i hvor du er. Det kalles Syden, men ­handler ikke egentlig om reising, mener Riisnæs.

Reising er ikke underlagt ­trender, men styres av nysgjerrighet, ifølge den reisevante forfatteren. Men reisemønstrene våre endrer seg like fullt. De ­påvirkes av faktorer som økonomi, tilgjengelighet og politiske hendelser. Et eksempel er løs­latelsen av Aung San Suu Kyi og åpningen av Myanmar.

– Myanmar har opplevd en enorm vekst i turismen. Landet har blitt tilgjengelig og politisk korrekt å dra til. Selv Suu Kyi oppfordrer turister til å komme, sier Moland.

Myanmar har svært mye å by på, men turiststrømmen er like­vel ikke uproblematisk, ifølge Riisnæs. Landet trenger tid for å kunne utvikle og utnytte turismen.

Direkteruter

Billige flybilletter og direkteruter er også med på å bestemme hvor og hvordan vi reiser.

– Med Norwegians stor­satsing i USA, med nye ruter til San Francisco, Los Angeles og Fort Lauderdale, er det hevet over enhver tvil at USA vil se mange nordmenn neste år, sier Moland.

– Men selve flyturen blir ikke bedre enn reiselitteraturen du har med deg, kommenterer ­Riisnæs, som anser flytransport nærmest som et nødvendig onde.

Selv kjøper han gjerne billige flybilletter først, for deretter å se hva han kan bruke dem til. Å fly med billigselskaper til små flyplasser utenfor byene, kan gjøre den videre reisen mer spen­nende, mener han.

– Reising utvider vår innsikt i både bredden og dybden. Og for samfunnet er det en fordel at mange har erfaring. Det mod­erne mennesket bør ikke koble av, men koble til, sier Riisnæs.

Norgesferie
Vi skal heller ikke glemme de mange og gode mulig­hetene for å reise i vårt eget land.

– Det er ikke slik at ­kvaliteten på reisen øker ­proporsjonalt med ­avstanden, sier Helge Baardseth i Vagabond.

Nordmenn reiser forholdsvis mye i Norge, noe vi kommer til å fortsette med, ifølge Torild Moland i Magasinet Reiselyst.

– Jeg kan jo oppfordre nordmenn til å oppdage noe mer enn sin egen hytte. Hva med en mattur som Den Gyldne Omvei i Trøndelag eller en kombinert spa- og langrenns­ferie på Savalen Fjellhotell og spa? sier hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no