ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Har mannen din problem med vann­lating?

Tekst & foto: Svein Kåre Edland


Publisert: 04.01.2014

Dr. Tønnes Østrem er spesialist på prostata.


Fakta:

Privat­sykehuset Haugesund

Hva: 

Offentlig godkjent sykehus som ­foretar utredninger og operasjoner


Aktuell med: 

Tilbyr konsultasjon hos spesialist uten ventetid for personer som har problemer med vannlating.


HVOR: 

Haraldsgt 139, Haugesund


Kontakt: 

Tlf: 52 70 05 50


Web: 

www.privatsykehuset.no

Menn snakker ikke om sin egen sykdom. Kvinner går til legen når de har symptomer, mens menn går til legen når noe går i stykker. Da kan det være for sent, eller en har i alle fall gått gjennom mye unødvendig lidelse og bekymringer.

– Svært mange menn får i løpet av livet problemer med prostata og dermed store utfordringer med vannlating, forteller Dr. Tønnes Østrem til Lokalavisen. Han er ansvarlig lege for urologisk avdeling ved Privat­sykehuset Haugesund, og sammen med leder for drift Turid Staveland ­Nygaard er han opptatt av å få kontakt med pasienter som har dette problemet. – Mange tenker med én gang på kreft i prostata, men de fleste problemene skyldes en godartet forstørrelse av prostata. Det medfører problemer med å bli kvitt urinen. Dette har konsekvenser i form av dårlig drenasje for nyrene, og kan påvirke helsetilstanden i stor grad. Heldigvis er det lett å gjøre noe med for de aller fleste. Men vi ser dessverre at det ofte er kvinnen som må få mannen til lege for å få gjort nødvendige undersøkelser.

Smertefullt å vente

– Problemer knyttet til vannlating kan være svært smertefullt. Pasientene som går og venter på kirurgisk behandling, sliter ofte både fysisk og psykisk, opplyser Tønnes Østrem. I tillegg øker risikoen for å få infeksjoner. I Stavanger er det vanlig at du må vente 6 måneder før du kommer til undersøkelse, og deretter går det gjerne 6-7 måneder før du kommer inn til operasjon ­eller behandling. Mange sykehus ­prioriterer ikke denne sykdommen. – Dette er en sykdom få snakker om, og derfor er det mange som ikke vet at det er mulig å få behandling raskt hos oss. Akkurat nå har vi ingen ventetid. Pasienter kommer inn til undersøkelse innen 1 uke, og deretter utfører vi behandling eller operasjon når det passer ­pasienten. Gjerne uken deretter, sier ­Østrem.

Mange rammes

– I Rogaland er det hvert år ca 600 menn som får diagnosen. Vi opererer ca 275 hvert år her i Haugesund, men har kapasitet til flere, forteller den erfarne spesialisten som tidligere har jobbet på Universitetssykehuset i Stavanger. I mange tilfeller kan vi gi medisin, som i alle fall utsetter operasjonen. Må du operere, er det et enkelt inngrep som går raskt, og utføres med lokal bedøvelse.

Hva er prostata?

Prostata kalles også for blærehalskjertelen, og er en kjertel på størrelse med en kastanje. Kjertelen finnes kun hos menn og er plassert under blæren og omkranser hele urinrøret. Kjertelen danner sædvæske, som ved utløsning blandes med sæden fra testiklene. Med alderen kan kjertelen begynne å vokse. Dette er noe som skjer hos de fleste menn. Denne veksten gir med tiden ofte vannlatingsbesvær, fordi kjertelen klemmer urinrøret når den vokser. Veksten er i seg selv ufarlig, og tilstanden kalles godartet forstørrelse av prostata.

Hvilke problemer oppstår?

Når kjertelen begynner å vokse, øker mengden prostatavev hos middelaldrende og eldre menn. Dette medfører økende problemer med å tisse. Urinstrålen blir slapp, og selve tissingen blir ofte avbrutt, slik at man bruker flere forsøk på å tømme blæren. Mange opplever vanskeligheter med å starte tissingen, selv om man føler trang til å tømme blæren. Du har ofte følelsen av at blæren ikke blir helt tømt, og det medfører hyppige besøk på toalettet både om dagen og om natten. Noen ganger går det galt og du greier ikke å holde på vannet. Det er også vanlig med etterdrypp av urin og både smerter og svie. Det er bare i ca 5 % av tilfellene de siste årene hvor det viser seg at pasienten med disse symptomene har prostatakreft.

Det offentlige betaler

– Vi satser på å hjelpe folk som har denne sykdommen, opplyser Turid Staveland Nygaard. – Privatsykehuset Haugesund har lang erfaring med prostata sykdommer og har en avtale med det 
offentlige som gjør at pasienten betaler bare vanlig offentlig egenandel + materiell. ­Resterende ­betales av Helse Vest. Det er samme egenandel både for undersøkelsen hos spesialist og selve operasjonen.

Dette er Privatsykehuset Haugesund

Sykehuset er et offentlig godkjent sykehus med lang erfaring og høy kompetanse på en rekke ulike felt som generell orto­pedi, både dagkirurgi og kne- og hofteprotese­operasjoner som krever innleggelse i 3–4 døgn, og prostata­operasjoner. I tillegg satser syke­huset innen kardiologi, øyelaser, hud, ­kosmetiske operasjoner, åreknuter og operasjoner innen grå stær. Hvert år opererer syke­huset 2200 pasienter for grå stær, og sykehuset er ledende i landet på dette feltet. I tett samarbeid med det offentlige. Sykehuset er ISO ­sertifisert både på miljø og ­kvalitet. Privat­sykehuset Haugesund er en service­bedrift hvor du som ­pasient står i fokus.

Bestill konsultasjon

Har du spørsmål om behandlingen og lurer på om dette kan være noe for deg? Da ringer du sykehuset direkte. Du vil raskt få avklart konsultasjonen og når du kan komme.

Sykehuset 
tilbyr:

• Utredning av vannlatingsplager relatert til forstørret prostata

• Operasjon prostata TurP

• Innleggelse 1 døgn

• Kun offentlig egenandel 
+ materiell 

• Kort ventetidAnnonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no