ANNONSE

Du store verden

Mount Erebus

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 04.01.2014

Mount Erebus er et fjell i Antarktis og den sydligste aktive vulkanen på jorden. Fjellet ligger på Rossøya ved sørlige Victoria Land, litt vest for den nå utslokte vulkanen Mount Terror. Begge ­vulkanene ble oppdaget 8. januar 1841 av polfareren Sir James Clark Ross, som oppkalte dem etter sine skip “Erebus” og “Terror”.

Ross observerte vulkansk aktivitet fra Erebus, og ­vulkanen er kjent for sin store lavasjø i bunnen av krateret – denne må betraktes som permanent. Mindre vulkansk aktivitet kan vare over lange perioder. Siste utbrudd var i 2011.

Mount Erebus har en sammensatt form. Den nedre halvdelen har form som en skjoldvulkan, mens den øvre delen har form som en stratovulkan. Kraterets diameter er 805 meter, og det er 274 meter dypt. I bunnen av krateret er det en liten innsjø med flytende lava.

Vulkaner ved ­Sydpolen?

Mount Erebus er som et landemerke for alle som våger seg inn i dette avskrekkende området i Antarktis. Tilstedeværelsen av en aktiv vulkan midt blant isen og snøen på et frossent kontinent ­virket ekstremt gåtefullt da geologien som vitenskap var i sin barndom, men dagens geologer lar seg ikke lenger overraske av et slikt fenomen. ­Vulkanske bergarter er ganske vanlige i Antarktis, selv om de fleste av dem er svært gamle og stammer fra tider da kontinentene ikke lå i sin nåværende posisjon.

Engelske polfarere var først

Toppen av Mount Erebus på 3794 moh. ble nådd først gang (til kanten)10. mars 1908 av seks medlemmer av ekspedi­sjonen til Sir ­Ernest ­Shackleton. Den første kjente ­bestigningen alene og om vinteren ble utført av den britiske fjellklatreren Roger Mear i mars 1985 – han deltok på Robert Swan sin ekspedi­sjon kalt “In the Footsteps of Scott”.

I 1974 foretok en ­geo­logisk gruppe fra New Zealand en ­nedstigning i hovedkrateret og ­etablerte en leir der, men et voldsomt utbrudd hindret ­videre nedstigning. ­Vulkanen er fremdeles gjenstand for intens geo­logisk forskning.

Voldsom flyulykke

Fra februar 1977 drev Air New Zealand en rundflyvings­tjeneste ­mellom ­Auckland og Antarktis med et ­McDonnell ­Douglas DC-10 fly. Den 28. november 1979 styrtet flyet inn i Mount Erebus, og alle de 257 om bord omkom. Air New ­Zealand stoppet ­flyvingen etter denne styrten.

Om sommeren i ­Antarktis kan en under snøsmeltingen fra fjellsiden av Mount Erebus av og til se skraprester fra flyet komme opp av snøflaten.

Neste gang: Devil’s Tower


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no