ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Styrketrening for barn

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 04.01.2014

Styrketrening for barn kan være sunt på flere måter.

Barn som trener styrke, blir ikke bare sterkere og sunnere, de kan også forebygge skader og gjøre det bedre i andre idretter. Andelen skader i denne gruppen er lavere enn i andre typiske barneidretter. Men det må gjøres riktig.

Det er lenge siden man trodde at styrke­trening kunne skade barn. Noe av det man fryktet, var at slik trening skulle skade barnets vekstplater, og slik kunne skade barnets vekst.

Ingen forskning har funnet bevis for at styrketrening som er korrekt utført, har slik effekt. Tvert i mot, styrketrening kan være sunt for barnets utvikling. Ikke bare blir barnet sterkere, det kan også forbedre motoriske ferdigheter, styrke selvtilliten, redusere noen typer idrettsskader ved å styrke sener, leddbånd og bein/skjelett, eller bidra til at barnet får en bedre helse.

Styrketrening kan også være positivt for overvektige barn og unge som synes det er vanskelig å motivere seg for kondisjons­trening.

Ingen negativ effekt på vekst

Styrketrening kan inkludere bruk av frivekter, treningsapparat, strikk eller kroppsvekt.

Korrekt utført styrketrening har ingen negativ effekt på vekst, vekstplater eller på hjerte- og karsystemet. Men unge som har visse sykdommer, bør unngå styrke­trening eller avklare med legen sin om styrketrening er greit. Dette kan inkludere barn med høyt blodtrykk, barn som har fått visse typer cellegift, barn med sykdom i hjertemuskelen, moderat til alvorlig ­pulmonal hypertensjon, med Marfans syndrom, og unge med anfallslidelser.

Ungdom som er veldig opptatt av å bli store og muskuløse, bør frarådes å prøve anabole steroider, og de bør få god ­informasjon om risiko og helse­konsekvenser ved slik bruk.

Fraråder vektløfting

Balanse og kroppskontroll modnes til voksent nivå i 7-8 års alderen. Det kan derfor være fornuftig å vente med styrke­trening til etter dette. De må også være modne nok til å akseptere og følge ­instruksjon.

Generelt kan man si at dersom barnet kan delta i idrett som fotball, turn og ­lignende, er de også klare for noen typer styrketrening. Ettersom de fleste styrkeapparat er tilpasset voksne, kan det være mer fornuftig å bruke frivekter.

Eksplosiv og hurtig løfting av vekter er ikke anbefalt, fordi det kan være vanskelig å gjennomføre med god teknikk. Dette kan gjelde ved typisk vektløfting (­idretten) som gjerne innebærer spesielle typer hurtige løft, som «rykk» og «støt».

Det finnes lite forskning om skade­forekomst hos barn som driver med styrkeløft og vektløfting, og det er derfor ikke ­anbefalt at barn deltar i dette. Det frarådes også å la barn trene styrkeløft, kroppsbygging eller 1-repitisjons maksløft.

Krever tilsyn av 
kompetente voksne

Barn som skal trene styrke, bør først gjøre øvelsene uten motstand helt til teknikken er god. Deretter går de over til lave ­vekter.

Når de trener med 8-15 ­repetisjoner, kan det være ­fornuftig å øke vektene med ti prosent. Utholdende styrke kan forbedres ved å gjøre flere ­repetisjoner med lavere vekter.

Et godt styrke program bør ­inkludere øvelser for alle muskel­gruppene, inkludert kjerne­muskulatur. Sørg for at barnet følger hele bevegelsesbanen når det gjør øvelser.

Når barn trener styrke, skal det alltid gjøres under nøye tilsyn av voksne, kompetente instruktører som har sunne holdninger til trening, og som kjenner til barns unike utfordringer både fysisk og mentalt. Treningen bør være variert, trygg og morsom.

Blir ikke små kroppsbyggere

For å øke i styrke bør øktene vare i minst 20-30 minutter, og pågå 2-3 ganger i uken. Å trene ­styrke mer enn fire ganger i uken, gir ingen ytterligere fordeler. Tvert imot, det øker sjansen for belastnings­skader.

Barnet bør varme opp i 10-15 minutter før trening, og avslutte treningen med en ned­trappings økt som varer like lenge som oppvarmingen. Det finnes mye bevis på at barn som trener ­styrke, blir sterkere, men før puber­teten er det ikke sannsynlig at muskelmassen øker i noen særlig grad. Dette er fordi de ikke har de hormonnivåene som ­kreves for å bygge muskler. 40-70 prosent av skader innen styrke­trening er strekkskader.

De fleste av disse skadene oppstår ved trening med hjemme utstyr, utrygg oppførsel og ved trening uten tilsyn av en kompetent voksen instruktør. Skadefore­komsten i de riktige omgivelsene, altså med tilsyn og riktig teknikk, er ­lavere enn den som oppstår i andre idretter, eller ved generell uforsiktig lek på skolen. Det er viktig å sørge for et tilstrekkelig inntak av vann og sunn mat ved styrke­trening. Dette er avgjørende for gode resultater i trening og idrett.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no