ANNONSE

MAT & DRIKKE

Klodens beste gulrotkake

SMÅSUNN: Gulrot og ost, kan det være så ille? I det minste drar det favorittkaka i en sunn retning.


Byens beste pølser? Norges beste kebab? Verdens beste sushi? Slike påstander er jeg skeptisk til. Bortsett fra når det gjelder akkurat denne gulrotkaken!

Av alle høstlige kaker jeg kunne bakt, troner nå en krydret, saftig og luftig gulrot­kake på toppen av kjøkken­benken.

Gulrotkaken er svært enkel å lage, og kan kjekt nok stekes i alle tenkelige former du måtte ha på kjøkkenet – muffinsformer, lang­panne, springform eller brødform.

Gode gulrøtter finnes det nå ­ubegrenset av, og prisen starter på en tier for ­kiloen. De gir kaken en fin farge og tekstur, ­samtidig som de bringer inn en delikat sødme. Gulrot, som er søtt fra naturens side, oppfattes som enda søtere ­etter ­varmebehandling. Krydderne bidrar med lune, varmende smaker.

Den klassiske sitron- og kremost­glasuren har jeg byttet ut med en minst like frisk krem laget med Nyr. Denne får du i Meny-butikker over hele landet. Nyr er veldig friskt og syrlig, og trenger ­derfor ingen annen tilsetning enn melis for å bli perfekt til gulrotkaken.

Kaken kan spises til kaffen – eller den kan fungere som en dessert med noen små knep. Knep nummer én er å blande varmt og kaldt. Lun derfor kaken rett før servering, med mindre den kommer rett fra ovnen.

Knep nummer to er å dekorere ­tallerkenen med litt ekstra farge. Det kan du gjøre med gulrot som snittes i tynne ­skiver med mandolin/høvel og kokes så vidt opp i en syrlig og søt lake. La gulroten ligge og trekke til du skal servere kaken.

Det siste knepet er å få konsistens­kontrast på tallerken, altså tilføre noe som er litt sprøtt. Her er det mange mulig­heter, men en blanding av gode pinjekjerner og solsikkefrø fungerer ­optimalt i en hjemmelaget, grov krokan. Dette lager du mens kaken steker i sine tilmålte 20 minutter. Krokanen kan også lages ukevis i forveien, og oppbevares i en tett kakeboks eller et tett glass med lokk.

Gulrotkake

Ingredienser 

(4 porsjoner)


Kake:

4 egg

3 dl sukker

2 ts kanel

1,5 ts natron

2 ts vaniljesukker

1,5 dl smeltet smør/solsikkeolje (valgfritt)

5 dl gulrøtter, grovt revet

3 dl hvetemel

1 ts saltKrem:

300 g Nyr

100 g melis


Krokan:

100 g pinjekjerner

100 g solsikkekjerner

120 g sukker

1 ss smør


Garnityr:

100 g gulrotskiver, 
1 mm tynne

0,5 dl vann

50 g sukker

1/2 sitron i skiver

Framgangsmåte


Kake: Pisk eggedosis av egg og sukker, bland inn det de tørre krydderne og oljen. Skrell gulrøttene og riv dem på den grove siden av svigermorjernet. Bland dette sammen og hell røren i en smurt form.


Kaken stekes på 175 grader og vifte. Tiden avhenger av hvilken form du velger. Sjekk kjernen med en trepinne som stikkes på skrå inn. Hvis det sitter kake igjen på pinnen, må den steke lenger. Sjekk også om den har samme konsistens i kantene og midten – har den det, er den ferdig.


Nyr: Nyr og melis røres sammen og legges på toppen som en krem ved servering. Dette er ikke en glasur, men en frisk krem.Pinjenøtter- og solsikkekrokan: Rist solsikkekjerner og pinjekjerner i en panne. Ta dem ut av pannen, og ha i sukkeret. La det bli lys karamell, ha i smøret og kjernene, rør om. Avkjøles på bakepapir og hakkes grovt/knuses.


Syrlig og søt gulrot: Kok opp vann og sukker med sitronskiver i. Skrell gulroten og skiv den opp på en mandolin eller så tynt du klarer med en skarp kniv. Ha skivene i vannet, kok opp og la dem trekke i laken. Gulroten skal ikke kokes mør, men ha en frisk smak, farge og konsistens.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no