ANNONSE

MAT & DRIKKE

Duften av en svunnen tid

Den eldste måten å lage dessertviner på går via rosiner.

Øyvinds gulrotkake med glasur av frisk nyr, toppet med sursøt gulrot og nøttekrokan, er ekstra frisk og god. Mitt hoved­fokus denne uka er at vinen skal fremstå som søt i møte med kaken.

Her gjør en vintype med skikkelig historisk sus seg godt. Allerede 100 år etter Kristus ble rosin­vinen Passum nevnt i romerske skrifter. Vinen ble produsert i den nordafrikanske bystaten Kartago. Det moderne navnet på denne ­typen vin er passito (italiensk) eller passerillage (fransk), som er en samlebetegnelse på viner laget av tørkede druer, altså av rosiner.

I Italia lages det slike viner i mange regioner, men den mest tradisjonsrike er nok Passito di Pantelleria fra øya Pantelleria, som ligger bare 6 mil fra kysten av Tunisia. Denne øya har et meget spesielt mikroklima, med et jordsmonn med en høy andel grønn, sand­holdig, ­vulkansk tufastein. Vinene her er laget av druen ­Muscat d’Alessandria, som lokalt bærer navnet ­Zibibbo.

Pellegrino Passito di Pantelleria ­Liquoroso 2011 (varenr. 1349402, kr 149,90, basis­kategori 6) har 156 gram restsødme per liter og hele 15 % alkohol. Dette gir en fyldig vin som ­matcher den delikate, men kraftige kaken. ­Vinens ­intense aroma av tørket frukt, ­karamell, ­honning og appelsinblomst harmonerer også godt med rettens krydder. Husk å servere en vin som dette relativt kald, gjerne rett fra ­kjøleskapet.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no