ANNONSE

MAT & DRIKKE

Luksuriøs aften

I anledning hummersuppen graver vi dypt både i kjelleren og i lommeboken, og kliner til med en knallgod hvit burgunder.

Norsk hummer er en råvare i verdensklasse som ­krever sin vin. Til vår nyttårsaftensuppe – som er frisk og ­fyldig med spenstige hummerbiter – er det helt på sin plass å velge eksklusiv, ­smaksintens drikke.

Vinen bør være hvit, tørr og ha frisk syre. Den bør også være konsentrert og nyansert, og den kan godt ha en viss fedme. Det er heller ikke en ulempe om vinen er gjæret og modnet på eikefat.

Viner på druen Chardonnay er ofte laget på denne måten. Chardonnay er blant verdens mest populære hvitvins­druer, og leverer viner fra det ordinære til det spektakulære når det kommer til kvalitet. Til Øyvinds suppe er valget enkelt – ikke noe matcher bedre her enn en god hvit burgunder.

I franske Côte de Beaune produseres verdens beste hvitviner av Chardonnay. Vi leter etter viner fra de ­berømte kommunene Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet eller Mersault når vi skal matche hummer. Vinene herfra er kostbare – og verdt prisen.

Ukens anbefaling er Domaine Joseph Matrot Mersault 2008 (varenr. 3316301, kr 325, basiskategori 4). I dag er det den meget respekterte Thierry Matrot som styrer eiendommen på cirka 19 hektar. Fra disse vinmarkene produseres det hvert år 12 forskjellige hvitviner og fem rødviner som alle holder meget høyt nivå. Vår utvalgte vin er en godbit som på alle måter er hummeren verdig.

Den er frisk og fyldig, og har en flott kremet tekstur som passer suppen perfekt. Rettens fine nyanser blir flott fremhevet. Noe bedre enn dette blir det ikke på årets siste dag!

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no