ANNONSE

HUS & HAGE

Farlig frost

Tekst: Alv H. Gustavsen


Publisert: 17.12.2013

KALDE HUS: Det er kaldt ute, lunt inne, men hvordan er det midt imellom – 
i veggene, der mange hus har både rør og dårlig isolasjon? Settes varmen ned inne, forsterkes risikoen for frostsprengte rør ­ytterligere. (FOTO: Tore Wuttudal / 
NTB scanpix)


Fryser du om vinteren? Det kan vannrørene dine også gjøre.

Alle vet at når det er kaldt, fryser det på ute. Men mange glemmer at det er viktig å sørge for at det ikke fryser på i rørene også.

– Det burde vært holdnings­kampanjer om vann, rør og vinter, på samme måte som det settes fokus på levende lys og brannfare i adventstiden, sier Terje ­Brodahl. Han er rørleggermester og har sett det meste av frostsprengte rør.

– Frosne utekraner dominerer. Dette gjelder i alt fra eneboliger og rekkehus til blokker. En annen årsak til frostskader, er at folk ikke stenger vannet i tomme hus. At det er trekk inn i konstruksjonen, er en tredje årsak til frosne rør. Blir rørene kalde nok, fryser de, sier Terje Brodahl.

Kjenn huset ditt

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk påpeker at det er ­viktig å tenke helhet i huset.

– Når det er kaldt, melder avisene at “strømprisene går til himmels». Da vil folk spare og skrur ned strømforbruket og varmen. Dette er ikke alltid lurt. Det er to ting man må passe på for å unngå frosne rør: Det ene er å stenge vannet når man er borte, og det er å ha nok varme i huset, sier Lars-Erik Fiskum.

Selv om det frarådes å legge vannrør i yttervegger eller andre ugunstige steder, så skjer det allikevel. Fiskum oppfordrer folk til å bli kjent med rørene i huset sitt.

– Vannrør kan være mange forskjellige steder, i vegger, på kaldloft og i kjellere. Om rør ligger inntil en ventil, kan de fryse, selv om resten av rommet ikke har minusgrader, sier Lars-Erik Fiskum.

– Man bør stenge hovedstoppekranen når man drar bort, men samtidig ha en kran åpen for å avlaste trykket i rørene. Å la vannet renne for å ha bevegelse i rørene er en dårlig idé. Det er bare sløsing, for det vil nok fryse uansett.

Litt latskap

Normale år meldes det inn omtrent 70.000 vannskader til forsikrings­selskapene. Frostvinteren 2010 ble det meldt inn over 100.000. Økningen skyldtes alene skader i forbindelse med kulda.

– Mange vannskader skyldes en kombi­nasjon av lite kunnskap og litt latskap. Mange huseiere vet ikke hvor hovedstoppekranen er, sier Jon Berge, informasjons­sjef hos If Skadeforsikring.

– Brann er akutt og dramatisk, men vannskader kan være like dyre og ­ødeleggende. Ofte ser man ikke skadene før det tiner om våren.

Tre av fire forsikringssaker i boliger gjelder vannskader. Jon Berge ser at noen saker kommer igjen og igjen.

– To typer bolig er spesielt utsatte for frostskader. Det ene er tomme hus uten varme, for eksempel der eieren er midt i en salgsprosess. Det andre er student­boliger. Studenter betaler som regel egen strøm og vil gjerne spare. Derfor skrur de av all varme når de tar vinterferie. Her bør huseier gi beskjed om at det ikke ­alltid er like lurt.

Full kontroll

Det finnes flere systemløsninger som gjør det enkelt å stenge vannet i hus som skal stå tomme. For eksempel kan brytere plasseres ved ytterdøren, slik at du ­stenger av vannet samtidig som du går ut og låser etter deg.

Det kan også plasseres sensorer på ­utsatte punkter i huset, som vil varsle ved fukt og lekkasje og da automatisk sende beskjed til en magnetventil som stenger vanntilførselen. Sensorene styres og overvåkes av et kontrollpanel.

Slike systemer kan bygges ut og til­passes det enkelte hus.

Rørleggermester Terje Brodahl tror ­slike ting vil gjøre det enklere for folk å være bevisst vannskadefaren.

– For mange er hovedstoppekranen utilgjengelig plassert, nederst og innerst i kjelleren. Dette kan være en hindring for å stenge den. Automatiske systemer ­hjelper på dette, sier Terje Brodahl.

– Vannet er som oftest i krana når det skal, så folk glemmer at rørene eksisterer. De er ute av syne og ute av sinn.

Unngå vannskader

• Bli kjent med huset, du skal vite både hvor hovedstoppekran og rør er.

• Steng hovedvanntilførselen når huset er tomt

• Lukk alle lufteventiler og vinduer i nærheten av vannrør – unngå at kald luft siver inn.

• Ved frostfare fylles vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske.

• Om mulig, ikke senk temperaturen lavere enn til ca. 10 ºC.

• Unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryperom, yttervegger, gulv og tak.

• Meteorologisk institutt har ikke prognoser for nedbør og kan ikke si noe om ev. barfrost, men temperaturene denne vinteren ser ut til å bli litt varmere enn normalen.

(Kilder: SINTEF, Meteorologisk institutt)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no