ANNONSE

REISE

Den gamle labyrinten

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen 

Foto: Anders Jungermark


Publisert: 17.12.2013

UTSIKTSTÅRN: Man får god oversikt fra Sevilla-katedralens 800 år gamle klokketårn, La Giralda. Det ble bygget av maurerne. De bygget også en moské der katedralen står i dag, men den ble sterkt ødelagt av et jordskjelv i 1356. (FOTO: Anders Jungermark)


Det er fort gjort å gå seg vill i Sevillas gamleby. Men det er ikke så farlig. Det er vakkert over alt.

– Jeg synes det er litt skummelt å se ned, sier Celia (10) til sin mor Delphine Sene.

De to har gått opp til toppen av klokketårnet i Sevillas verdensberømte katedral, og står under en av kirkeklokkene og speider utover hustakene. Sevilla ligger i et flatt landskap ved elven Guadalquivir, og det er ikke en eneste liten åskam å se i noen himmelretning. Det som måtte finnes av høydedrag i horisonten er des­suten gjemt bak et slør av grå skyer.

– Det er en utrolig fin by, selv i regnet. Nå skal vi gå gatelangs i gamlebyen. Celia vil nemlig ned herfra igjen, sier Delphine og smiler til datteren før de forlater verdens tredje største kirke.

Columbus' hvilested

Katedralen er en av byens tre UNESCO-vernede byggverk. De to andre – Alcazár-palasset og Archivo General de Indias (­Spanias Amerika-arkiv) – ligger rett ved siden av. Alle tre ble ­ferdigbygget på 1500-tallet.

I dag er de tre byggverkene ­majestetiske vitnesbyrd om Sevillas storhetstid, en epoke Christofer Columbus har en stor del av æren for etter sin ­berømte seilas vestover i 1492. Byen hadde lenge kongelig monopol på handelen med Karibia, eller Vestindia som det het på den ­tiden, og etter hvert andre deler av det nyoppdagede kontinentet.

Inne i kirken geleides mange av turistene gruppevis. Et stopp ved skulpturen av fire konger som bærer en kiste, er åpenbart obligatorisk.

– I denne kisten ­ligger ­levningene av Christofer ­Columbus, forteller en guide til en flokk amerikanere.

Guiden har visstnok rett, men det måtte DNA-identifisering til for å stadfeste det. Columbus var nemlig ute på reise også etter sin død – fra kirke til kirke i Spania, Den dominikanske republikk, Cuba og tilbake til Spania og ­Sevilla. Dermed oppsto det til slutt usikkerhet om hvor levningene egentlig var.

– Columbus ønsket ikke å bli jordfestet, og som dere ser er han heller ikke det. Kisten hans er hevet over bakken, legger guiden til.

Santa Cruz' trange gater

Mens Alcazár-palasset er et overdådig utsmykket museum fra den mauriske tiden, er Amerika-arkivet en reise tilbake til Spanias tidlige kolonitid. Men byen har mye mer å friste med.

De tre verdensarvstedene ­ligger i bydelen Santa Cruz, som var det jødiske kvartalet fram til ­jødene ble fordrevet fra store ­deler av Spania etter en lov innført i 1492. Området er fortsatt en ­labyrint av trange, buktende gater, slik det også var for 500-600 år siden.

I dag ligger kafeene, restaurantene og barene tett i tett i Santa Cruz. Det samme gjør suvenirsjappene og hotellene. Inni­mellom dukker små, hyggelige butikker og åpne plasser opp. Det er uten tvil Sevillas mest turistifiserte område – naturlig nok. Men reiser man utenom sommersesongen, slik vi gjorde, er det ikke køer til severdig­hetene. Vi slipper horder av folk i gatene, og det er lett å finne et ledig bord på et utested.

Spania-plassen

Byvandringen fortsetter etter en god tapaslunsj på en soltørket utekafé. Fra Santa Cruz er det bare en kort spasertur til Plaza de España.

Den enorme plassen – hvor scener fra både «Star Wars» og «Lawrence of Arabia» har blitt spilt inn – er nærmest folketom.

Roboam Gutierrez og Jennifer Jiménez, på ferie fra Tenerife, er blant de få menneskene som spankulerer på plazaen. Han har vært i Sevilla mange ganger før, men det er kjærestens første tur dit.

– Jeg ville vise henne Spanias fineste by. Om sommeren er det massevis av mennesker her, men det er bedre å være her på denne tiden av året, synes han.

Vi vil derimot tilbake til ­utgangspunktet, Santa Cruz. En taxi tar oss dit for under 50 ­kroner. Så kan vi gå oss vill en gang til.

Reisefakta

• Sevilla er Spanias fjerde mest folkerike by. Det bor cirka 700.000 mennesker 
i sentrum, og 1,5 millioner 
i storbyområdet.

• Byen ble grunnlagt av romerne for 2200 år siden. Det historiske sentrum, Casco Antiguo («det gamle skjellet»), ligger på østsiden av elva Guadalquivir. På vestsiden ligger bydelen Triana på halvøya Isla de la Cartuja.

• Sevilla ligger sørvest i ­Spania, ikke langt fra ­grensen til Portugal. Ingen flyselskaper flyr direkte fra noen norsk flyplass til ­Sevilla, men med ­mellomlanding er det enkelt å komme seg dit. Ellers går det direktefly til Málaga (SAS, Norwegian og ­Ryanair) fra flere norske byer. Fra Málaga tar det cirka to timer med bil på motorvei. Lyntog fra Málaga tar nesten to timer, eller cirka to og en halv time med rimeligere tog­alternativ. Lyntog fra Madrid tar rundt to og en halv time. Sjekk togselskapet 
www.renfe.com for prisinfo.

• Prisnivå: Omtrent halv­parten av norsk nivå. 
Én euro tilsvarer nå 
cirka 8,1 kroner.

• Hotell: Mange muligheter i sentrum av Sevilla. ­Hotellene EME Catedral, ­Hotel Casa 1800 og ­Fernando III i bydelen Santa Cruz kan anbefales, men det finnes også billigere hoteller og hosteller.

• Les mer: www.spain.info/no, www.exploreseville.com, www.aboutsevilla.com, www.andalucia.org/en/


Fem Sevilla-tips

1. UNESCOs tre verdensarvsteder i Santa Cruz. Sevilla-katedralen og Alcazár-palasset er spesielt vakre. Få med deg utsikten fra katedralens cirka 100 meter høye klokketårn, La Giralda. Man går rundt og rundt oppover 34 ramper inni tårnet – helt uten trappetrinn før aller siste passasje til toppen.

2. Metropol Parasol i Plaza de la Encarnación. En trebygning som minner om en sopp eller en parasoll. Man kan gå opp til taket, hvor det er en restaurant og flere panoramaterrasser bundet sammen av gangveier med rekkverk. Bygningen sto ferdig i 2011. Den er plassert over museet Antiquarium, hvor arkeologene har gravd fram rester fra både romertiden og maurertiden.

3. Nabobydelene Santa Cruz og El Arenal. Sistnevnte huser Spanias eldste tyrefekterarena, det ­mauriske vakttårnet Torre del Oro og en rekke barer og kafeer.

4. Plaza de España og María Luisa-parken. Ble bygget og anlagt til verdensutstillingen i 1929. Rett ved ligger Sevillas universitet i en enorm bygning fra 1700-tallet. Den var en tobakksfabrikk fram til rundt 1950.

5. Elva Guadalquivir. Spaser langs elva som har flere vakre broer over til bydelen Triana.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no