ANNONSE

Du store verden

Pont du Gard

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox.com


Publisert: 03.12.2013

Pont du Gard er en akvedukt og bro i den sørlige del av Frankrike. (Akvedukt, av latin, er en vannledning som fører vann over dalsøkk og lignende, vanligvis båret oppe av høye steinbuer.) Den ble bygd av romerne, og muligens ferdigstilt i år 18 f.Kr. – eventuelt noen tiår senere, ifølge nyere utgravinger. På den tiden var størstedelen av Frankrike under romersk herredømme. Broen ligger nær ­Remoulins i ­departementet Gard.

Pont du Gard betyr bokstavelig “Broen over Gard-elven” – i dag heter elven Gardon. Broen er bygget i tre plan (etasjer) med buer på pilarer og er 49 m høy. Det lengste planet er 275 meter langt.

Bare én av de nedre seks buene spenner i virkeligheten over elven, og buene på de forskjellige nivåene er ikke like.

Nederste plan fungerer som vei, mens øverste plan har en innebygget vannkanal, som er 1,8 meter dyp, 1,2 meter bred og har et fall på 0,2 prosent. Den er et av de best bevarte eksempler på en romersk vannvei.

17 m fall på 50 km

Broen var en del av en 50 km lang vannledning, som ble forsynt med vann fra en kilde nær Uzès til bruk i den romerske by Nemausus, dagens Nîmes. Fallet på akvedukten var 34 cm/km (1/3000). Det vertikale fall var kun 17 m på den totale lengde av ledningen. Akveduktsystemet forsynte Nemausus med 20.000 kubikkmeter vann per dag.

Bare stein og jern

Broen er bygget uten bruk av mørtel. Steinene som er brukt, veier opp mot 6 tonn og holdes sammen av jernklemmer. Arbeidet kan ha beskjeftiget 800–1000 mann, og vart i inntil 15 år.

Pont du Gard står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv (World Heritage List).

Neste gang: Meteor Crater


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no