ANNONSE

SPORT & FRITID

Venner med gjeller

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 03.12.2013

MATING: Petter Gramnæs Tjernshaugen (6) har akvarium på rommet sitt. Når maten kommer fram, blir det liv i vannskorpa. 
(FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix) 


En levende undervanns­verden bak glass er både underholdende og dekorativ.

– En gang jeg lå og halvsov, så jeg noe svart som føk forbi. Pappa trodde kanskje jeg hadde sett ­syner, men så var det en fisk som hadde hoppet ut av akvariet. Den lå og sprellet på gulvet, men vi klarte å redde den, forteller Jo Gramnæs Tjernshaugen (10).

Det blir fort alvor for fisk som tar turen ut av akvariet. Det er jo ikke så lett å komme seg tilbake. Derfor bør lokket være tett, så fiskene holder seg i sitt rette ­element.

Familien Gramnæs/Tjernshaugen har hatt fisk og akvarier i årevis. Pappa Andreas fikk sitt første akvarium som liten gutt, og interessen har holdt seg. ­Husstanden har nå et utall ­svømmende medlemmer – i tillegg til de fire på to bein.

Boltreplass

Andreas Tjernshaugen ga nylig ut «Akvarieboka for barn», der han gir gode råd til små og store nybegynnere på feltet.

– Det er best å starte med et litt stort akvarium, helst et på 100-200 liter. Da er det lettere å holde akvariet rent og godt for fisken, sier Andreas.

Foran ham står et litt mindre akvarium med glinsende glødebånds­tetraer, kardinal­tetraer og sommerfuglciklider. Fiskene, som egentlig hører hjemme i Sør-Amerika, har sitt nye tilholdssted på rommet til sønnen Petter (6).

– De heter Gullbert og ­Somla, forteller Petter om de to sommerfugl­ciklidene som nettopp har flyttet inn.

Passende fisk

Den som vil skaffe seg fisk, bør starte med å lese seg opp på ­temaet. Det er viktig å finne arter som passer, noe også dyre­butikken kan hjelpe til med.

– Fisker er like forskjellige som andre dyrearter. De kommer fra ulike deler av verden, har ­forskjellig plassbehov og spiser ulik mat. I begynnelsen er det lurt å velge fisker som er lettholdte, sier akvariebok­forfatteren.

Det er også viktig at akvariet er helt klart før fisken kommer flyttende. Flytteplanleggingen kan ta flere uker, siden noen bakterier må få tid til å etablere seg før fisken slippes uti vannet. Bakteriene lever i akvariets filter og sørger for at vannet ikke blir forurenset selv om fiskene for ­eksempel gjør fra seg.

Ansvar

Det trenger ikke være mye jobb med et akvarium. Fiskene skal mates hver dag, men klarer seg likevel uten mat i opptil en uke hvis du reiser bort. Hver uke bør noe av vannet skiftes ut, og av og til trenger filteret og glassruta en rens.

– Barna kan stå for matingen. Men voksne må alltid passe på og ta ansvar for at familiens dyr har det bra, slår Andreas fast.

– Men for deg er det ­masse jobb, pappa, kommenterer ­sønnen Jo.

– Ja, men det er fordi jeg har så mange akvarier! svarer Andreas.

I underetasjen har pappaens fiskeinteresse nemlig fått stor plass. En vegg med akvarier gir rom for både oppdrett og et godt utvalg fiskesorter.

Underholdning

Den som kan litt om fisk, vil fort se at også fiskene har et kroppsspråk. Det kan være gøy å følge med på fiskenes hverdagsliv. Noen føder barn og lever som en liten familie bak glasset. Og det er lett å undervurdere hvor mye interessant fiskene finner på, ­mener Andreas.

– De kan kommunisere ved å skifte farge, og de bruker også finnene og halen. Det finnes ­redde, sinte, fornøyde og nysgjerrige fisker, sier han.

Jo hjelper faren med å mate fiskene av og til. Og tiåringen ser ikke bort ifra at han kommer til å ha fisk også når han blir voksen:

– Det er jo gøy! Fiskene gjør mye rart, og man kan ikke styre dem helt. Men det går an å lære dem noen ting, forteller han.

– Noen kan man få til å svømme gjennom ringer, skyter ­broren Petter inn.

Kom i gang

• Du trenger akvarium, pumpe med filter, varmekolbe, termo­meter, hov, fôr og vanntester.

• Innred akvariet med grus/ sand og planter, røtter, steiner og lignende. Dette fungerer som gjemmesteder for fisken.

• Start helst med noen få enkle og hardføre fisk – etter at du har sjekket at vannet er ok. Det kan ta flere uker å få på plass bakteriene som tar seg av fiskens avfallsstoffer. 

• Undersøk hva slags fisk som passer deg. Plassbehov, vanntype, temperatur og hvordan fiskene går sammen, er faktorer du må tenke på. 

• På Akvaforum.no finner du mye nyttig informasjon om akvarier og akvariedyr. 

(Kilder: Akvaforum og «Akvarieboka for barn»)


Fine oppstarts­fisker

Her er noen små, tropiske ferskvannsfisker som kan egne seg for akvarie­nybegynnere:

• Palett

• Sebrafisk

• Ancistrus

• Kampfisk

• Guppy

• Sverddrager

• Platy

• Glødebåndstetra

• Pansermalle

(Kilde: Andreas Tjernshaugen, «Akvarieboka for barn»)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no