ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

kolibri medical med 
viktig påminnelse:


Alt for få menn sjekker prostata

Tekst: Sjur Frimand-Anda/Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 03.12.2013

Med en enkel blodprøve kan urolog Inga Norunn Jacobsen hos Kolibri Medical sjekke om en mann har ­prostatakreft.


Fakta:

Kolibri 
Medical
HVA:

Offentlig godkjent privat sykehus med et bredt spekter av medisinske og kirurgiske tjenester for privatpersoner og bedrifter. Også legevakt.


AKTUELL MED:

Sykehusets urolog tilbyr enkel test for prostatakreft – nå også med MR-utredning.


HVOR:

Trim Towers 

Larsamyrå 18 (ved Kvadrat)

4313 Sandnes


ÅPNINGSTIDER

Mandag – torsdag: Kl 08.00 – 20.00

Fredag: Kl 08.00 – 15.00

Lørdag: Kl 10.00 – 16.00


KONTAKT:

For timebestilling og andre 
forespørsler:

Telefon 52 69 69 69 

E-post: post@kolibrimedical.no


WEB:

www.kolibrimedical.no

Prostatakreft er mannens svar på brystkreft. Men mens kvinnene får jevnlige screeninger, må mennene selv ta ansvar for å kontrollere seg. Det er et faktum at alt for få menn tar turen til legen for å gjøre dette i dag. Hos Kolibri Medical står urolog Inga Norunn Jacobsen klar til å hjelpe.

– Menn går med bind for øyene når det kommer til prostatakreft. Dette til tross for at denne kreftformen oppstår omtrent like hyppig hos menn som brystkreft gjør hos kvinner, sier urolog Inga Norunn Jacobsen på sykehuset Kolibri Medical.

Prostatakreft er en kreftform som rammer prostatakjertelen. Kjertelen ligger i overgangen mellom blæren og urinrøret hos mannen. Dens hovedoppgave er å hjelpe til med å holde sæden flytende. Rundt 5000 menn får prostatakreft hvert år. Det finnes ingen kjent metode for å for­hindre at prostatakreft oppstår, men genetiske faktorer og kosthold synes å ha en betydning. Det som derimot er viktig for vellykket behandling, er at kreften oppdages tidlig. I Norge dør årlig rundt 1000 personer av prostatakreft.

– Det er ekstremt viktig med en tidlig diagnose. Da vil man kunne sette i gang behandling før kreften får godt feste, og det er den største risikoen i forhold til spredning, sier Jacobsen.

Normalt forårsaker prostata­kreft ingen symptomer innen svulsten sprer seg utenfor ­prostata. Men man bør være obs på symptomer som blod i urinen, vannlatingsproblemer, vekttap og unormal slapphet. Menn over 50 samt folk med kreft i familien er særlig utsatt.

Jevnlig screening eller ikke?

Det har vært en del diskusjoner rundt spørsmålet om menn skal få en jevnlig screening av ­prostata på samme måte som kvinner får i forhold til brystkreft. Fore­løpig har helsemyndighetene sagt nei. Men forsøk i Tyrol har vist at dette kan gi svært gode resultater – der ble alle menn testet.

– De fikk i svært mange til­feller vite om kreften tidlig i forløpet. Dermed ble behandlingen enklere, og i mange tilfeller kunne man unngå operasjon. Men det skal ikke stikkes under en stol at det er enormt ressurskrevende å teste alle norske menn over 50 år. Så fortsatt vil det nok være slik at vi leger må oppfordre menn til å komme selv, sier Jacobsen.

Enkel test – fort gjort

I dag er det svært enkelt å utelukke prostatakreft. En enkel blodprøve er alt som skal til – den såkalte PSA-testen (står for enzymet prostataspesifikt antigen). Blodets verdier av dette enzymet kan si noe om endring i prostataen.

– Hvis man har høy PSA, indikerer det at man har en eller annen form for betennelse i kroppen, og at dette kan være prostatakreft, sier Jacobsen.

Når folk kommer til henne for en undersøkelse, tar hun først ultralyd av blære, nyrer, testikler og prostata. I tillegg kjenner hun på prostata gjennom rectum og tar en blodprøve som testes for PSA.

– Hvis verdiene er urovekkende, tar vi en vevsprøve, slik at vi får endelig svar, sier Jacobsen, som særlig oppfordrer folk med kreft i familien til å være obs.

– Dette er arvelig. Da er det ­ekstra viktig å passe på hvis man har det i slekten, sier hun.

MR-utredning av prostata

Som sykehus har Kolibri Medical topp moderne utstyr og direkte tilgang til egen røntgenavdeling med tilbud om MR av prostata. Ved forhøyet PSA bør det utføres MR utredning før prostatabiopsi (undersøkelse av fjernet vev).

MR av prostata har gjort store fremskritt de siste årene og har ført til vesentlig forbedret diagno­stikk. Riktig utført MR før biopsi fører til at man unngår unødvendige vevsprøver og kan treffe mer presist når vevsprøver må tas. MR er også viktig for urologene når det gjelder valg av operasjons­teknikk når prostata skal fjernes.

Urologi er et mangfold for begge kjønn

I tillegg til kontroll i forhold til prostatakreft tilbyr Kolibri ­Medical en rekke andre uro­logiske tjenester for både menn og kvinner – som utredning av urinveiene, behandling av vannlatings­plager, cysto­skopering m.m.

– Ved blod i urinen er det svært viktig å komme til kontroll. Det kan være alt fra kreft i blæren til nyrestein og urinveis­betennelse, sier Jacobsen, som også tar imot mannlige pasienter med ereksjons­problemer.

– Dette problemet er økende, men blir allikevel ikke prioritert av det vanlige helsevesenet. Selv om det ikke er sett på som et stort problem, er det svært viktig for mannens livskvalitet. I dag er det mange gode medisiner som kan hjelpe, sier Jacobsen.

Mange menn kvier seg for å ta kontakt med lege når det gjelder plager ”nedentil”. Dette er det ­ingen grunn til.

– Svært ofte er dette ting vi kan hjelpe med. Og alle her på ­senteret prater med folk om helse­problemer hele dagen. Så ingen skal være redde for å fortelle de på sentralbordet hva som er ­problemet, sier Jacobsen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no