ANNONSE

KULTUR

Gir utdanning til fattige barn

Tekst: Svein kåre Edland

Kilde: Strandbuen


Publisert: 03.12.2013

Rosemary Søyland valgte å jobbe frivillig et år og bidra med noe som kunne få stor betydning for andre.


Tenker du av og til at du skulle ha gjort noe mer ut av livet? Brukt dine evner til å hjelpe noen som virkelig trenger det? Da skal du lese historien til Rosemary Søyland og organisasjonen Child Africa.

– Jeg hadde lyst til å gi noe tilbake, forteller Rosemary da Lokalavisen treffer henne en høstdag i Stavanger. Mange har gjort så mye for meg, og nå var jeg i en posisjon hvor jeg virkelig ønsket å bidra med noe som kunne ha en stor betydning for andre.

For 55 år siden ble Rosemary født i England. Hun vokste opp ved Cambridge, før kjærligheten førte henne til Norge og Bjørheimsbygd hvor hun har bodd de siste 26 årene. Rosemary har i alle år båret på en takknemlighet. Hun synes hun har vært heldig som har truffet så mange hyggelige mennesker som på ulike måter har hjulpet henne gjennom livet.

Tusen takk

– Mitt valg ble å gi et årsverk og jobbe som frivillig. Det folk neppe er klar over, er hva dette innebærer. Ikke bare må du klare deg uten lønn, men du må selv også betale for reise, mat og opphold. Vi snakker med andre ord om store utgifter, i tillegg til at jobben utføres gratis. Hennes første stoppested var i Nepal. Under Normisjons paraply reiste hun til byen Tansen. Her jobbet hun på et misjonssykehus. Selv er hun utdannet onkologisk sykepleier med lærerutdanning. Naturlig nok ble hennes jobb derfor undervisning. Her var hun i fire og en halv hektiske måneder. Det ble for øvrig en sterk opplevelse for kvinnen som til vanlig bor i fredelige Bjørheimsbygd med vannet som nærmeste nabo. 
– Folk gikk i flere dager for å komme til sykehuset for behandling. Oppholdet her var sterkt og gjorde varige inntrykk, forteller hun.

 

Delte året i to

Rosemary Søyland hadde på forhånd bestemt seg for at året hun skulle gi for å hjelpe andre, skulle deles mellom to organisasjoner. Hun visste i utgangspunktet ikke hvor ferden etter Nepal skulle gå. – Jeg hadde gitt noen penger til Africa Child ved tidligere anledninger. De ringte og spurte etter penger på nytt. Jeg svarte at jeg ikke ville gi penger, men gratis arbeidskraft noen måneder. Det ble helt taust i andre enden, ler hun. Dermed ble Uganda neste stoppested. Ved grensen mot Kongo og Rwanda ligger byen Kabale. Hit ankom Rosemary Søyland for å jobbe som engelsk­lærer, men jobbet også med ­hygiene og sykdomsrådgiver ved en skole. Hit kom fattige barn for å prøve å finne en vei ut av fattig­dommen. Barna har forstått at kunnskap kan være den rette nøkkelen til det.

 

En ny retning i livet

– Dette skjedde for 5 år siden og forandret virkelig livet mitt. Forskjellen fra skolene hjemme i Norge er så store at det blir umulig å sammenligne. Barna i Uganda hadde aldri før sett et malerskrin med vannfarger, langt mindre brukt det. Likevel har barneansiktene festet seg i hukommelsen. – Jeg ser mine egne kjære hver dag, men inni meg ser jeg også hver eneste dag de fattige ungene som brenner etter å lære. De ønsker kunnskap på en måte vi nesten ikke kan forstå. De vet at det er dette som kan berge dem ut av fattigdommen, forklarer hun. Tilbake i Norge etter sitt år som frivillig, ventet et kultursjokk. Nå hadde Rosemary Søyland vendt seg til et langt mer spartansk liv. – Det gikk tre uker før jeg orket å gå og handle. Det ble et stort sjokk for meg å se de store handlekurvene som bugnet over av så mye vi egentlig ikke trenger. Det gikk faktisk nesten et helt år før jeg orket å kjøpe cola og chips, illustrerer hun.

 

Strand videregående

Hjemme i Bjørheimsbygd vokste tanken om fortsatt hjelp fram. Særdeles positivt var det også at Strand videregående skole valgteå støtte Africa Child og samlet inn penger ved å jobbe en dag gratis hvor pengene ble kanalisert dit. Det kom inn hele 130.000 kroner, en betydelig sum. Tre elever, en lærer og Rosemary Søyland reiste til Uganda for at skolen med egne øyne skal få se hva pengene ble brukt til. Etter 12 år på Strand videregående tok hun det store skrittet å si opp jobben for godt. Hennes brennende ønske om å bidra i en verden som ikke alltid er rettferdig, har ført til så mye. Også stiftelsen Child Africa som ny arbeidsgiver.

 

Informasjon og penger

– Jeg har min base her, og jobber hver dag med informasjonsarbeid og rekruttering av nye sponsorer og faddere. Filosofien som Africa Child jobber etter, er like enkel som den er god. Her skal fattige barn læres opp, slik at de selv kan står for undervisningen om noen år. Det er bygget både barneskole, ungdomsskole og yrkesskole. Folk kan bli fadder for et enkelt barn, og mange i Rogaland er allerede inne som faddere. For meg er det viktig å understreke at absolutt alle kroner bidrar og blir verdsatt. Jeg har sett utviklingen til barn som kommer fattige ned fra fjellet. Skolegang betyr så enormt mye for dem. De er villige til å gjøre omtrent hva som helst for å komme seg videre, sier hun. – Skolen tilbyr plass for barn med ulike funksjonshemninger. I dag er det slik at disse gjerne stues bort. I beste fall får barna litt mat, men medisiner får de ikke. Skolen kan åpne en helt ny verden for dem, og gi dem håp om en bedre fremtid.

 

Bli fadder

Kan du tenke deg å bli fadder for et barn i Uganda? Som fadder gir du et fattig barn utdanning gjennom vår organisasjon. For 32 euro per måned sikrer du et barn skole­plass og mat. For barn som trenger å bo på internat, er kostnaden 64 euro pr måned. For svært lite penger per måned kan du gi et barn mat, omsorg og skolegang.

 

Gi hørselshemmede en sjanse

– Vår organisasjon ønsker spesielt å gi barn med hørselshemming en utdanning. Child Africa's første skoleprosjekt har vært en skole som også har barn med hørselshemming som er avhengige av utdanning gjennom tegnspråk. I fremtiden planlegger organisasjonen å inkludere ca. 20 % døve barn ved de skoler vi bygger. Samtidig vil det inngå obligatorisk tegnspråkundervisning for de andre 80 % av elevene, samt for alle lærerne på skolene. På denne måten mener Child Africa at man på sikt kan «eliminere» det meste av de døves kommunikasjonsproblemer. Vi opplever at døve barn i disse fattige områdene sliter med store kommunikasjonsvansker. Dette fører til at de ofte blir utålmodige og aggressive, noe som igjen fører til enda større samarbeidsproblemer for dem i samfunnet.

 

Videregående skoler 
i Rogaland bidrar

Strand videregående skole har hatt innsamlingsaksjoner hvor elevene har bidratt i flere år. I år har elevene vært ute i bedrifter og jobbet, og på den måten samlet inn penger til et prosjekt som de kaller Agenda Uganda. Målet er å bygge en ny skole for 1500-2000 barn. Totalt har skolelever fra skolen samlet inn over 500.000 kroner til Afrika-prosjektene. Jåtten videregående skole hadde også en stor aksjon i 2013, og fikk samlet inn over 200.000 kroner som skal gå til bygging av den nye skolen.

 

Ønsker du å bidra?

– Vi har nå 900 barn som vi har ansvar for med utdanning, mat og bolig, forteller Rosemary til Lokalavisen. – Men vi ønsker å hjelpe mange flere. Det kjekke er at det er utrolig hvor mye en får gjort selv med små midler. Vi er på jakt etter familier som ønsker å være fadder til et bestemt barn, men vi ønsker også bidrag som går direkte til utvikling av skolen og skolearbeidet. I tillegg har vi bestemte prosjekter som geiteavl og musikkorps. Vi trenger gamle instrumenter og uniformer. Vi tilbyr også yrkesskole hvor vi lærer elevene å bli skredder, snekker eller mekaniker. Viktige prosjekt som gjør elevene i stand til å overleve i fremtiden. Her trenger vi direkte donasjoner som kan muliggjøre dette arbeidet. Organisasjonen har mange sponsorer, men er også helt avhengig av bidrag fra private og fra næringslivet. På våre hjemmesider ligger det mye informasjon om hvilke muligheter som finnes.

 

Alternativ for bedriftens julegave?

– Mange bedrifter gir de ansatte en julegave, men min erfaring er at de fleste bedrifter er usikre på hva de skal gi, sier Rosemary. – Da kan det være en god idé å heller gi et kronebeløp per ansatt til bygging av skole i Uganda. Det er en julegave med mening og viktig innhold. Det setter et annet fokus. Vekk fra materialisme. Det minner oss om hvor heldige vi er som bor i Norge, og tanken på å hjelpe andre er virkelig balsam for sjelen, avslutter Rosemary Søiland.

For mer info om Child Africa, ta kontakt med Rosemary ­Søyland tlf 412 46 787 eller gå inn på ­
www.childafrica.org

Viktig valg å være fadder
– Jeg har selv 3 gutter, forteller Kari Elen Bjelland til Lokalavisen. – Som foreldre er du opptatt av å gi ungene dine doser av noe som du mener er viktig. Derfor bestemte vi oss for å være fadder til et barn via Child Africa. Vi valgte oss Vincent, som nå har blitt 14 år. Hans foreldre reiste bare fra han. Det har vært en god opplevelse for oss som familie. Det er personlig, og vi får egen hjemmeside og kan kommunisere med Vincent på epost. Planen er at vi skal besøke ham i 2015. Min erfaring er at Child Africa er svært godt organisert og at organisasjonen ser hvor viktig det er med utdanning. Det mener jeg er den beste form for hjelp til disse barna.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no