ANNONSE

KULTUR

Kunst fra hjertet

Tekst: Randi Sørensen

Foto: Thrane Gård Galleri


Publisert: 03.12.2013

Funkishuset i Sandnes er et lavterskeltibud til rusavhengige, og ­inntektene fra arrangementet på Thrane Gård Galleri går til driften av virksomheten.


Onsdag 11. desember går arrangementet «Kunst fra hjertet» av stabelen på Thrane Gård Galleri. Det er en kveld med konsert og loddsalg, alt til inntekt for FunkisHuset i Sandnes.

Thrane Gård Galleri holder til i en gammel gård på Austerått. I løpet av dette året har hovedhuset gått gjennom en stor renovering, men i låven er det fortsatt aktivitet. – Vi er så heldige at vi har fått overtatt resten av låven som tidligere ble disponert av Jærmuseet, sier daglig leder Stine Rosenkilde Dahl. – I 2. etg av låven er det et stort låverom hvor galleriet har arrangert både konserter og utstillinger. Dette rommet har fortsatt sitt rustikke preg, selv om vi har oppgradert det med både lys og scene. Siden galleriet ikke får noen slags økonomisk støtte blir det meste av arbeidet gjort på dugnad, og de er opptatt av både gjenbruk og å finne enkle løsninger.

Kunst fra hjertet

– For et par år siden fikk jeg en tanke om at alle fortjener en smak av jul, sier Stine. – Dermed ble det kjøpt inn kaffe og te-lys, samt bakt en hel haug med kaker. FunkisHuset var da et naturlig valg for meg da jeg skulle dele ut posene.

Stine tok over driften av galleriet i januar, og i sommer kom ideen om å lage et arrangement til inntekt for FunkisHuset. – Jeg tok kontakt med dem for å høre om dette var interessant. I tillegg snakket jeg med kunstnere på galleriet for å høre om de ville donere kunst til utlodning. Alle var positive til ideen, og da Ingve Sandved i tillegg ville ­holde en konsert helt gratis, så var arrangementet i boks, for­teller Stine.

FunkisHuset

FunkisHuset er et lavterskeltilbud med hovedmål om å bedre helsetilstand og livskvalitet for rusmiddelavhengige. Brukerne bestemmer selv hvilke tjenester de ønsker å benytte seg av. De tilbys blant annet helsehjelp, sosialfaglige råd og sprøyteutdeling.

Pårørende til rusmiddelavhengige på Jæren var initiativtagere og pådrivere for å få etablert et helsetilbud på Nord-Jæren. De drev aktiv lobbyvirksomhet i flere år før det i 2003 ble etablert en stiftelse som fikk navnet Stiftelsen Huset. Da gikk seks kommuner sammen i et spleiselag med Rogaland Fylkeskommune og Helse Stavanger HF for å etablere et lavterskel helsetilbud.

Rogaland fylkeskommune trakk seg ut av samarbeidet i 2005. De seks kommunene som er med i samarbeidet, er Sandnes, Sola, Gjesdal, Klepp, Time og Hå. Tilbudet ble lokalisert i et funkishus i Eidsvollgata 45 i Sandnes og fikk navnet FunkisHuset. Tilbudet åpnet dørene for rusmiddelavhengige 4. mai 2004.

Arrangementet

Som navnet sier er dette en kveld med fokus på kunst. I tillegg til informasjon om FunkisHuset, blir det en liten konsert med Ingve Sandved. Dessuten er det loddsalg, hvor premiene er kunst som er donert av kunstnere knyttet til galleriet. Alle pengene fra loddsalget går uavkortet til FunkisHuset. I tillegg oppfordres alle om å ta med seg skjerf, luer, votter og varme klær de har til overs, slik at det kan gis videre til brukerne.

– Vi håper at folk i Sandnes vil ta imot denne sjansen til å bidra til dem som ikke har så mye. Det er alltid koselig å starte julen med å hjelpe andre som trenger det! sier Stine, og bekrefter at det også i år vil deles ut juleposer «med en liten smak av jul».


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no