ANNONSE

KULTUR

spelet som aldri blir ferdig...
 ...og som du aldri blir ferdig med.


JulebygdSpelet – «Det skjedde i Julebygda...»

Tekst: Randi Sørensen

Foto: Harald Grøttem


Publisert: 03.12.2013

JulebygdSpelet settes i 2013 opp for fjerde gang på rad. Etter at spelet ble en del av Sandnes by sitt jubileumsprogram i 2010, har spelet årlig blitt satt opp i den vesle bygda som bare ligger tre – fire minutter utenfor Sandnes sentrum.

JulebygdSpelet blir aldri ferdig – selv om det er de samme rollefigurene, de samme kulissene, de samme sangene og de ­samme replikkene. Men noe er forandret.

Kanskje du tenker at det er bare du som har forandret deg siden forrige gang du så spelet? Du kommer med noen år flere levd liv, og spelet utfordrer deg der du er i livet akkurat nå. Spelet har forsøkt å sette ord på utfordringene, eller som det også kalles, verdiene som utfordrer oss alle: Kjærlighet, forsoning og varme. Ta imot ­kjærligheten, forsoningen og varmen ­spelet formidler – og ta disse ­verdiene med deg inn i din verden og de ­utfordringene du står overfor.

Julestemning i Julebygda

Men det er ikke bare du som forandrer deg. Miljøet rundt spelet endrer seg også. I år inviteres du til å komme en time før selve spelet starter.

Driftige kvinner i Julebygda skaper ytter­ligere julestemning. De lager julemarked. Julemarked i Julebygda. Kan det bli finere, flottere? I løpet av timen før spelet setter i gang kan du kjøpe mat, kunst og håndarbeid produsert i Julebygda. Driftige damer, og kanskje noen menn, har brukt høsten til å produsere varer du kan få se, og kjøpe med deg hjem.

Og når du i spelet har fått møte lensmann Stangeland, som i alle år er spilt av Svein Tang Wa, storbonden, vertshus­vertinnen, herr og fru Malmheim og ungeflokken deres, lensmannsdrengen, presten og embetsmannen, sjong­lørene, Josef og Maria, når du har drukket gløggen, men kjenner du godt kunne ha trengt et krus varm gløgg igjen: Da lukkes dørene til kapellet opp. Du går inn. Du kjenner at kapellet er varmet opp slik det aldri har vært varmet opp før. Du kjenner en dyp og indre glede og tenker: Her er bygda som gir meg julefølelsen. Det er da orgelet stemmer i, og du må bare synge med: Deilig er jorden.

Du blir aldri ferdig med Julebygda – og JulebygdSpelet.

Glade givere og glade mottakere

I år som tidligere år har bedrifter ­ønsket å støtte JulebygdSpelet. Ja, spelet er helt avhengige av at sponsorer støtter ­arrangementet.

Gjennom å støtte spelet gjør de minst to gode gjerninger. Den ene er at de gjør det mulig å sette opp spelet gjennom ­generøse gaver. Det andre er at de gir en flott påskjønnelse til ulike grupper og lag i samfunnet vårt som de mener fortjener muligheten til å se spelet.

– Årsaken til at vi var positive til å støtte JulebygdSpelet 2013, var at denne spesielle forestillingen skulle gis bort til noen som ville få ekstra glede av dette. Noen som kanskje ikke ville fått anledning eller kunne gått uten nettopp denne invitasjonen, sier Arve Bjerga, daglig leder i Svithun Elektro AS.

– Vi har det veldig godt i dette landet og slett ikke dårligere i denne delen av landet, men heller ikke her sitter alle på den grønneste gren. Ved å dele blir vi selv glade, og dette kan vi godt øve oss på både oftere og på mer kreative måter. JulebygdSpelet var en god anledning for oss, og forestillingen har en ramme vi kjenner er god – også for vår egen del. Vi ønsker JulebygdSpelet lykke til med forestillingene og håper mange får oppleve varmen, stemningen og den spesielle atmosfæren her.

Også Vidar Landro i Lura Autosalg har bidratt med støtte til JulebygdSpelet. 
– Vi i Lura Autosalg har en policy om at vi ønsker å være med å gi noe av det vi skaper tilbake til lokalmiljøet.

Vi har noen utvalgte saker vi har valgt å sponse, og syntes at dette var et veldig bra initiativ hvor en kunne gi noe til dem som trenger det mer.

For mottakerne av sponsorgavene 
er gleden stor

Fosterhjemstjenesten gjennomførte lørdag 16.11 en familiedag for fosterforeldre, egne barn og fosterbarn i Fredheim Arena. 180 store og små kunne glede seg over mange ulike aktiviteter med sang, musikk, tryllekunstnere, hoppeslott, Viking-spillere, dansegruppe, digital fortelling, sminkekurs, eventyrfortelling og mye mer.

– Det ble satt svært stor pris på at vi denne dagen overraskende kunne tilby 150 ­gratisbilletter til JulebygdSpelet, og 110 billetter ble revet bort i løpet av kort tid, forteller Kjetil Aas, rådgiver i Bufetat.

– Resten blir formidlet til noen av de 670 andre fosterhjemmene i Sør-­Rogaland. Tusen takk for raushet hos sponsorene og for at vi kunne gi denne gleden til så mange fosterforeldre som fortjener en påskjønnelse i hverdagen.

Han benytter samtidig anledningen til å komme med en liten oppfordring: Å være fosterhjem gir mange gleder, ikke minst det å kunne gjøre en forskjell og skape en positiv utvikling hos barnet. Mer enn 8 av 10 fosterforeldre anbefaler andre å bli ­fosterhjem, avslutter Aas.

– Sandnes Pro-Service er en bedrift for mennesker i utvikling, og vi har et ­spesielt samfunnsansvar, sier ­administrerende ­direktør Oddvar Bjørkvik.

– Noen kommer til oss med et mål om å returnere til arbeidslivet, noen for å få avklaring og kanskje en ny start – mens andre har vår bedrift som en permanent arbeidsplass. Vi ønsker at vår virksomhet skal springe ut fra en tydelig visjon om å skape muligheter.

Når vi helt uventet fikk en hyggelig invitasjon til at alle i bedriften som ønsket det, kunne få komme på JulebygdSpelet, så ser vi på det som en oppmuntring og inspirasjon til å stå på videre!

Det er ekstra kjekt at vi kan gjøre ting som dette sammen i disse hektiske førjuls­tider – og vi ser med forventning fram til en forestilling som vi har hørt så mye positivt om, sier Bjørkvik.

JulebygdSpelet går av stabelen 11. – 15. desember i Julebygda. Det er et utendørs arrangement hvor publikum sitter på ­tribune med tak og vegger, så det er viktig å kle seg godt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no