ANNONSE

HUS & HAGE

Amaryllis – mer enn en juleblomst

Tekst: Anna Lefvert


Publisert: 03.12.2013

VINTERPRYD: I den brede vinduskarmen blandes limegrønn amaryllis 'Lemon Lime' 
med narsisser og tulipaner. (Foto: Susanna Rosén)


Vil du ha amaryllis til jul, er det på tide å drive fram løken. Men den praktfulle blomsten er like flott resten av vinteren.

– Jeg elsker amaryllis og sørger for å ha den i blomst hver vinter. Det er spennende å prøve ut nye sorter, sier Susanna ­Rosén. Hun er biolog og har gitt ut ­«Amaryllis» på det svenske forlaget Norstedts. I boka presenterer hun et hundretall ulike sorter av den populære løkplanten.

Og enda finnes det flere. I Nederland, der man registrerer løksorter, er det i dag ikke mindre enn 1281 navngitte ­amaryllissorter.

Ny rolle på 60-tallet

I Skandinavia er amaryllis fortsatt intimt forbundet med jul, og majoriteten av alle amaryllisløker som selges er røde. Men slik har det ikke alltid vært. På 1800-­tallet, da amaryllis begynte å bli vanlig som potteplante i stuene våre, betraktet man planten som en vårvinterblomst. Og i Sør-Europa er den fortsatt en vårblomst, som plantes utendørs i bedene sammen med andre vårløker.

– Å finne ut når amaryllisen gikk over til å bli en juleblomst i Skandinavia, har vært en vanskelig nøtt å knekke. Jeg lånte masse gamle bøker om potteplanter og fant ut at informasjonen om amaryllis endret seg i løpet av 1960-tallet. Da var først da den ble omtalt som en juleblomst her hjemme.

Lurt trill rundt

Etter andre verdenskrig begynte ­eksporten av amaryllisløker fra Sør-­Afrika til Europa. Dermed ble det enklere å få ­løkene i blomst til jul. Løkene trodde jo at det var sommer midt på vinteren, siden de var dyrket fram på den sørlige halvkulen.

På 1990-tallet kom en boom med ­masse nye sorter, og man begynte å ­omtale ­amaryllis som noe mer enn bare en juleblomst når den fikk følge sin ­naturlige rytme.

Stor variasjon

Susanna Rosén har ingenting imot ­amaryllis til jul, men foreslår at vi gir ­planten en ­lengre sesong og prøver flere sorter.

– Amaryllis er så perfekt som vårvinter­blomst, siden den blomstrer for fullt når alle andre potteblomster hviler, sier hun.

Variasjonene er store i alt fra farge til størrelse og blomsterkarakter. Hva med hvitt, limegrønt eller rosa? Høy og smal blomst? Eller liten og lubben?

– En av mine absolutte favoritter er sommerfuglamaryllis. Og så har jeg vanskelig for å motstå de svulstige, ­dobbeltblomstrende sortene. De er jo tross alt veldig fine til jul, medgir blomster­elskeren.

Amaryllisens historie

• Amaryllis stammer fra Sør-Amerika. Herfra kom de første ville artene til Europa for dyrking ved starten av 1700-tallet.

• På 1800-tallet kom foredlingsarbeidet i gang for alvor, og man krysset ulike arter med hverandre for å få fram nye sorter med større, flere og mer åpne blomster. De første krysningene var ikke like blomsterrike som nå, de hadde oftest bare to blomster på hver stengel i stedet for dagens fire eller seks.

• Nye blomsterfarger var også interessante, og i 1904 ble den aller første helhvite amaryllisen lansert.

• Helt til midten av 1900-tallet dro kjente planteforskere på ekspedisjoner til Sør-Amerika der de fant «nye» ville arter som senere ble brukt i foredlingsarbeidet. For eksempel kom den i dag velkjente sommerfuglamaryllisen, hippeastrum papilio, ikke til Europa før i 1967.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no