ANNONSE

REISE

Romantiske reiser

Tekst: Per Johnsson


Publisert: 03.12.2013

DYSTER ROMANTIKK: Edinburgh Castle kan sette fantasien i sving. 
(Foto: Blend Images / Masterfile / NTB scanpix)


Spennende smug, staselige slott og storslagen natur. Her er tre favoritter for en romantisk helg utenfor den vanlige sesongen.

Edinburgh – eventyrslott og gamlebysjarm

Edinburgh sparer ikke på de ­romantiske ingrediensene. Tvert imot, byen byr sjenerøst på så vel kråkeslott og middelalder­bygninger som bratte smug og flotte parker.

Byens mest kjente landemerke er det mektige Edinburgh Castle, som vokter over om­givelsene fra sin høye klippe. Det var rundt dette slottet byen begynte å ta form på 1100-tallet, så det er ­naturlig nok her man ­finner Edinburghs eldste og mest ­romantiske kvartaler.

Fra Edinburgh Castle og hele veien ned til The Palace of Holyrood og det nybygde skotske parlamentet, går gaten The Royal Mile, engang en kongelig prosesjons­gate, i dag et turiststrøk som bugner av suvenir­butikker, restauranter og kafeer. Å slentre langs The Royal Mile er som å bevege seg gjennom en ­romantisk saga. Men ikke gå glipp av tverrgatene og det ­sjarmerende torget Grassmarket med alle sine uteserveringer.

Pass også på å få med deg det lille fjellet, eller kollen, Arthurs Seat – i gåavstand fra sentrum. Herfra ser man hele Edinburgh. Arthurs Seat passer bra for en piknik.

• Bo: Tigerlily, www.tigerlilyedinburgh.co.uk. Pent hotell i en litt nyere del Edinburgh. Har en av byens beste restauranter.

• Spise: Doric Tavern, www.­thedoric.co.uk. Knirkende tregulv og klassisk skotsk meny i gamlebyen.

• Romantisk tips: Edinburgh Castle, www.edinburghcastle.gov.uk. Her kan man blant ­annet se de skotske kron­juvelene.

Brugge – et Venezia i Belgia

Reisende som tørster etter ­romantikk, har funnet en ny ­favoritt: Brugge i Belgia.

Hvorfor? Jo, svaret høres ­akkurat ut som den romantiske klisjeen det er: pittoreske hus, staselige kirker, brosteinsgater, gotisk arkitektur og – ikke minst – små kanaler som slynger seg fram gjennom byen. Man kan si at Brugge er byen for alle som elsker Venezia, men som likevel har lyst til å reise et annet sted ...

I Brugge, som er en av Europas best bevarte byer fra middel­alderen, bruker man som turist mesteparten av tiden på planløs, behagelig vandring innenfor bymuren. Man drikker kaffe på uteserveringer med utsikt over kanalene, og spiser riktig gode middager på byens gourmet­restauranter. Faktisk skal Brugge være den byen i verden med ­høyest andel av Michelin-­stjerner per innbygger!

Brugge-tilreisende med en liden­skap for belgisk sjokolade og/eller øl bør få med seg sjokolade­museet Choco-Story og det lokale bryggeriet Da halve mann.

• Bo: The Pand Hotel, www.pandhotel.com. Romantisk boutique­hotell i en bygning fra 1700-tallet.

• Spise: Sint Barbe, www.­sintbarbe.be. Koselig liten ­restaurant med belgisk meny og hyggelig personale.

• Romantisk tips: Innled ­gjerne helgen med en kanaltur. ­Koselig, samtidig som det gir et godt overblikk over byen.

Skagen – hav og himmel

I den danske småbyidyllen ­Skagen handler det ikke om brosteinsgater, kanaler og middelalder­slott, i stedet er det lavsesongstemningen og den storslagne naturen som lokker. Når de solbadende turistene har reist hjem, innbyr de milelange strendene rundt byen til lange, deilige, saltstenkte vandringer. Blir man sliten, setter man seg i en sanddyne og lar blikket hvile på hav og himmel.

Havet er allestedsnærværende i Skagen. Mest dramatisk er det aller lengst ute på Jyllands ­nordre odde, Grenen, der ­Kattegat og Skager­rak møtes. Men havet finnes også på skagen­malernes lerreter, ved havnen og på ­restaurantenes menyer. På ­Havnevej ligger spisestedene på rad og rekke.

Rødspette er den lokale ­anbefalingen.

• Bo: Brøndums hotel, www.broendums-hotel.dk. Legen­darisk hotell midt i Skagen som har hatt mange kjente gjester i årenes løp.

• Spise: Restauranten på Brøndums Hotel, på grunn av den stemningsfulle atmosfæren.

• Romantisk tips: Vandre i sanddynene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no