ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Har du et fint møbel som trenger nytt liv?

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 19.11.2013

Fabian Doant har mesterbrev fra Tyskland og har spesialisert seg på å restaurere gamle og fine møbler. 


Fakta:

­Doant Møbel­tapetsering


Hva:
Møbeltapetserer


Aktuell med:
Åpnet nytt verksted og utstilling på Bryne. Vil gjerne ha besøk av ­interesserte kunder med gamle møbler. 


HVOR:
Storgata 32, 4340 Bryne.

Inngang og gratis park. fra Smiegata. 


Kontakt:
Fabian, telefon 915 74 640 eller post@doant.no

Har du et møbel som hadde trengt litt omtanke, kjærlighet og kanskje en saftig dose av gammelt håndverk? Da skal du snakke med møbeltapetsereren som nylig åpnet eget verksted og showroom på Bryne.

– Hvert enkelt møbel er unikt, forteller Fabian Doant til Lokalavisen. – Min erfaring er at det er mange rogalendinger som har stående et møbel som de gjerne vil beholde, men som trenger å utbedres for at det påny skal fremstå som et flott møbel. Det er ingen tvil om at kvaliteten på mye av det som ble laget før, var mye bedre enn dagens industriproduksjon. Derfor er det mange som ser verdien av å bringe liv til møbler av eldre årganger.

 

En historie å fortelle

Det dreier seg ofte om å ta vare på noe som har en lang historie å fortelle. Tenk på alt det som gamle møbler har opplevd. For mange er det også spesielle minner. Du har kanskje arvet en stol, eller en sofa fra foreldre eller besteforeldre. Med sjel og gode minner. Da er det ofte spesielt kjekt å kunne bringe det unike møblet tilbake til gamle høyder. Gjerne med et klassisk nytt trekk, eller også noe moderne hvor du kombinerer det nye og det gamle. Heldigvis blir det stadig mer trendy å kombinere det moderne med eldre innslag. Med variasjonen skaper du ditt helt personlige og spesielle hjem.

 

Spesialist på 
gamle, fine møbler

En sofa fra 1880-tallet ligger på rygg og nærmer seg ferdig­stillelse. Den har fått nye fjører og helt nytt setetrekk. Elegant, klassisk, stilig og forteller sin historie. – Men her måtte jeg jobbe helt fra bunnen, sier Fabian. – Jeg startet bare med en enkel ramme, og har blitt nødt til å gjøre alt selv. Det har vært en stor jobb, men jeg er veldig fornøyd med resultatet. Fabian Doant har mesterbrev fra Tyskland og har spesialisert seg på gamle og fine møbler. Det gjelder å kunne de gamle teknikkene når kunden vil ha det på den gamle måten. I et hjørne står det en sekk med halmlignende palmeblad til å fylle møblene med for å få den rette fasongen. I vinduet står to store blomstrete ørelappstoler som er klar for henting. Klar for et nytt liv i et nytt hjem.

 

Med fokus på kvalitet

– Jeg er utdannet fagabeider fra Tyskland og setter min ære i å utføre et ordentlig håndverk. Det må være kvalitet. Konsekvensen av at det skal være kvalitet er at det tar tid. Da koster det også litt penger, men heldigvis forstår de fleste kunder dette. Jeg liker jobben min svært godt, og får et eget kjærlighetsforhold til hvert enkelt møbel. De blir på en måte en del av meg, sier en entusiastisk ­Fabian som viser oss inn i showrommet hvor stoffprøver henger på rekke og rad. – Det finnes veldig mye forskjellige stoffer, og jeg finner stoffer i Norge, ­Sverige, England, Tyskland og Italia. Alle har høy kvalitet. Valgmulighetene er mange. Det er aldri en fasit på hva som er rett å gjøre. Jeg har mine ideer og fagkunnskap, og kunden har sine ønsker. Det er alltid et spørsmål om smak, behag og ­behov, sier Fabian.

 

Elsket Norge etter fin ferie

At Fabian og kona Bianca kom til Norge var preget av tilfeldigheter og eventyrlyst. Etter en fin ferie med telt på kryss og tvers av Norge ble det satt spor som ikke var så enkle å slette. Vi var egentlig svært privilegerte sier Fabian til Lokalavisen. – Vi hadde jo alt i Hannover. Godt betalte jobber, hus, bil, og garasje. På mange måter et skikkelig standardliv. Og det likte vi ikke helt tanken på. Vi var jo bare 25 år, og tenkte at dette kan ikke være hele livet. Vi måtte gjøre noe mer utav det. Vi var sultne, rett og slett. Sultne på noe mer. Drømmen ble etter hvert til mer og mer konkrete planer. De ville tilbake til Norge. Via kjente fikk de kontakter, og plutselig kunne Fabian få jobb som gulvlegger på Vikeså. Litt senere fikk Fabian jobb hos RA Møbeltapetsering på Kleppe, der han ble værende i fem år, før han altså nylig startet for seg selv. Fra Vigrestad pendler han nordover, mens kona drar sørover, til jobben som regnskaps­fører i Egersund. Sammen har de fått en gutt på tre år og ­føler virkelig at de har gjort et godt valg med å flytte til Norge.

 

Mange typer jobber

Gjennom mange år har både privatpersoner og bedrifter fått glede av Fabians håndverk. Kjente restauranter og utesteder som Alf & Werner, Saba Sushi og ­McDonalds har alle vært oppdragsgivere i Fabians tidligere jobb. Det er stadig flere som også ønsker å bruke møbelstoff og ­tapetsere kanskje en vegg i stue eller gang. Det er mange spennende muligheter, men mest av alt er det restaurering av gamle møbler som er hoved­virksomheten til håndverkeren på Bryne.

 

Ta kontakt

– Hvis du har et møbel som du ønsker å gjøre noe med, opp­fordrer jeg alle til å komme innom butikken, eller sende et bilde av møblet til meg på e-post. Jeg vil raskt kunne anslå hva det vil koste å restaurere, avslutter en ivrig og energisk Fabian Doant.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no