ANNONSE

HUS & HAGE

Kjære farge på veggen der

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 19.11.2013

TEAL: Nordsjö/AkzoNobel har kåret teal til årets farge for 2014. Farge­designer Tale Henningsen mener de har funnet en god, sjøgrønn variant av denne fargen som passer både ute og inne. Fargen tilhører stil­retningen AkzoNobel har kalt «Urban folk». (FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix / NTB scanpix)

Vi går mot et nytt år og nye farger. Smaragdgrønn avløses av «dazzling blue», indigo skiftes ut med «teal», og lilla bytter plass med noe som foreløpig er hemmelig.

 

 

Nylig avslørte malingskjeden Nordsjö at deres farge for 2014 er teal, gjerne omtalt som blågrønn på norsk.

– Vår utgave av teal er sjøgrønn. Den minner om hav og alger. Vi tror det blir en av de fremste fargene for neste år. Det er en ung farge som har noe nytt og djervt over seg. Jeg opplever den som velbalansert og lett. Og den er ikke så mørk som indigo, fargen vi valgte for 2013, sier Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjö og AkzoNobel.

 

Over ett år i forveien

At 2014 er året for teal, har Tale Henningsen vært med på å komme fram til. Det ble klart for ett år siden. Og fargen for 2015 ble for øvrig nylig vedtatt, men det må hun holde hemmelig i ett år til.

Henningsen sitter i et ekspertpanel sammen med ti andre farge­designere i AkzoNobel. Det nederlandske selskapet er, i likhet med Jotun, blant verdens største malingsprodusenter. Og både hovedfargen og de 79 andre fargene for 2014 lanseres ­omtrent samtidig over store deler av verden.

– Før vi velger ut farger, har en gruppe internasjonale ­eksperter – blant annet arkitekter, kunstnere og moteeksperter – ana­lysert og diskutert trendretninger og hva som vil påvirke oss i tiden som kommer. De 80 fargene vi i ettertid har valgt, er fordelt på fem stilretninger. Den ene heter «Urban folk», hvor fargen teal er plassert sammen med 17 farger den kan passe godt sammen med. «Urban folk» er skapt rundt tanken om at vi bruker mange gamle materialer og folkloristiske mønster, men vi tilfører det noe nytt og bruker det i en mer moderne setting, forteller hun.

 

Mer farger

Henningsen tror ikke alle de 80 fargene passer like godt i alle land.

– Noen passer bedre i Norge, andre passer bedre i andre land. Men vi mener trenden er at det blir mer grønt og mindre blått og rødt til neste år. Og de nøytrale fargene, som hvitt, grått, beige og gråbeige, kommer enda mer i 2014. Samtidig er bruk av flere farger og «colourblocking» – farge­bokser – et tegn i tiden. Det kommer til uttrykk i vår stil­retning «Do it now!», sier fargedesigneren.

Mer farger er også noe Dagny Thurmann-Hoelseth, ­Fargerikes kreative leder, har tro på for ­neste år. Men i motsetning til Tale Henningsen har hun ­mindre tro på at grått, hvitt og beige kommer til å være viktige i interiør- og motebildet.

– Vi ser at Norge har en ­annen utvikling enn resten av ­verden, og er tidligere ute med nye ­trender. Dagens nøytrale farger får sterk konkurranse fra en del fargerike utfordrere, og det er ikke sikkert vi anser grått, hvitt og beige som enkle farger om noen år. Det som kommer nå, er egentlig hele fargesirkelen, men gult, rosa, blå nyanser og koralltoner utmerker seg. Vi går inn i en mer optimistisk epoke med mer fargebruk. Det blir litt som det fargeglade 1960-tallet, men allikevel ikke likt, siden støvete nyanser, duse ­pasteller og sterke, klare farger lever side om side, sier Thurmann-­Hoelseth.

Pantones vårfarger

Fargerike har i to år kåret årets farge for det norske markedet. I 2012 var det grønn, i år lilla. 25. november avslører de hva som er kjedens 2014-farge. I likhet med AkzoNobel er det noe de avgjør om lag ett år før det offentlig­gjøres.

Fargeanalytikerne i amerikanske Pantone har kåret årets ­farge fra og med år 2000. De siste ­årene har de også annonsert ti vårfarger. I september i fjor var smaragdgrønn en av vår­fargene, og to måneder senere ble den ­kåret til Pantones farge for 2013.

I september i år slo Pantone fast at «dazzling blue» – blendende blå – var den mest populære fargen for neste vår. Men de røper ikke før om noen uker hva som blir årets farge i 2014. Det kan bli en av de ni andre vår­fargene.

Har farge­ekspertene rett?

Bryr vi oss om farge­kåringene? Ja, mener Dagny Thurmann-Hoelseth.


– Vi har sett at det i år har blitt mange malingsbokser med lilla i blandemaskinene. Og både 2012-fargen grønn og årets lilla har preget trendbildet i mote og interiør de to siste årene, sier hun.


Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no, understreker at fargekåringer først og fremst handler om å gjøre folk oppmerksomme på bruk av farger.


– Husk at fargedesignernes viktigste budskap er hva som er trendretningene. Hva beveger vi oss bort fra, og hva vi beveger oss mot? Tidligere skulle de fleste ha vegger som var hvite eller lys grå, men nå ser vi at stadig flere velger mer farge og til dels mørkere farger. Fargetrendene sier noe om hovedtendensene, men folks valg er så klart mye mer individuelt. Det er likevel veldig tydelig at folk nå våger å bruke mer farge, både innvendig og utvendig, enn for noen få år siden, mener Owren.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no