ANNONSE

SPORT & FRITID

Førstereis hos dyrlegen

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix


Publisert: 19.11.2013

SJEKK: Valpen har nettopp fått en chip i nakken. Millie Paulsen 
(til venstre) og Maria Gleditsch sjekker at tallene stemmer. 
Veterinær Martine Ulfeng passer godt på den lille. 


Før valpene skal ut i den store verden, får de vaksine, helsesjekk og ID-merking hos veterinæren.

Det kommer ett og annet pip fra buret til Oscar, Saga, Lucy, ­Marco, Penny og Fæstus. Men de sju uker gamle valpene venter ellers tålmodig på tur hos ­veterinær Martine Ulfeng. ID-merking, vaksinasjon, blodprøve, helse- og øyesjekk står på programmet når de små ­staffordshire bull ­terrierne for første gang besøker dyrlegen.

Viktig besøk

– Det er viktig med chipmerking. Hvis hunden stikker av fra ­familien, går det an å finne ut hvem som eier den. Man må også vaksinere mot sykdommer så hundene ikke blir dårlige, ­forklarer Millie Paulsen (9).

Familien til Millie har drevet med hundeoppdrett siden hun ble født. Millie er vant til å hjelpe til med fødsler, turgåing, mating, utstillinger og veterinærbesøk.

– Millie har sikkert vært med på å ta imot rundt 70 valper, ­anslår mamma Malin Paulsen.

I dag er også nabo og klasse­venninne Maria Gleditsch (9) med og hjelper til hos ­veterinæren. De to planlegger å studere slik at de selv kan bli ­veterinærer en gang.

– Fem ... sju ... åtte ... null, ­leser Maria opp fra en lapp mens ­Millie sjekker at sifrene stemmer overens med dem i chip­avleserens display.

Og alt er i orden. Chipen ­virker, og veterinæren nikker fornøyd:

– Supert!

Flere plikter

Norsk Kennel Klub (NKK) har egne retningslinjer for avl og oppdrett av hund. Medie­ansvarlig Anne Hofmo ­Bjølgerud forteller at ID-merkede og ­registrerte hunder med stamtavle er en ­ekstra trygghet for kjøpere.

– Da forplikter selgeren seg også til å opplyse om helse­tilstanden for rasen og valpens nærmeste familie. Valpene skal ha fått ormekur, og oppdrettere skal ikke selge valper med skade eller sykdom. Når valpen selges, skal den også ha en veterinær­attest som ikke bør være eldre enn to uker, sier Bjølgerud.

Det er ikke ulovlig å selge ­uregistrerte hunder, og det finnes dem som foretrekker blandingshunder uten stamtavle. Men NKK anbefaler å kjøpe valper som er registrert hos klubben og sjekket av veterinær.

– Man får oversikt over ­hundens opphav og kunnskap om dens nåværende helse, sier Bjølgerud.

Øyesjekk

Millie og Maria bytter på å holde de viltre valpene mens ­veterinæren studerer hundenes øyne. En rask sjekk etterfølges av grundigere øyelysing for å ­avdekke eventuelle øye­sykdommer.

De fleste hunderaser har noen helseproblemer de er mer utsatt for enn andre. Dette er noe også kjøpere bør være litt obs på.

– Sett deg inn i hvilke sykdommer rasen du ønsker deg, kan være disponert for. Bruk helst en raseklubb for å finne en opp­dretter som jobber for å ­redusere risikoen for at sykdommene ­dukker opp, råder Bjølgerud i NKK.

Alle familien Paulsens valper var friske, og mamma Malin ­puster lettet ut. Selv når opp­drettere gjør alt etter boka, kan sykdommene dukke opp.

Snart utflytting

Nå begynner de små nøstene å bli trøtte.

– Valper pleier alltid å sove godt etter en slik dag. Det er mange nye inntrykk når de ikke har vært hos veterinæren før, forteller Malin.

Og snart skal de familie­vennlige valpene ut på enda flere eventyr. Om bare noen dager hentes den første valpen av sine nye eiere. Én skal bli ­bergenser, og en annen blir haldenser. Hvordan går det hos familien Paulsen når valpene drar sin vei?

– Det er litt trist, men litt deilig også. Med valper må man vaske hele tiden, sier datteren Millie.

Og med én til to valpekull i året blir det snart liv i leiren nok en gang.

Fakta om ­staffordshire bull terrier

• Også kalt staff og staffe.

• Populær familiehund og ­utstillingshund. Brukes også ofte i agility og lydighets­konkurranser.

• Kjente egenskaper: ­modig, intelligent, stabil og ­utholdende. Er menneske­vennlig og særlig glad i barn.

• Relativt frisk rase. Men det anbefales å sjekke for øyesykdommer ved hjelp av øyelysing.

• Kan tilpasse seg et liv i ­leilighet, men trenger ­mosjon og psykiske ­utfordringer.

• Ble opprinnelig brukt i hundekamp, men kamp­gemyttet er blitt dempet med mange års avl. 

• Kan være dominant overfor andre dyr. Dette kan «kureres» med tidlig sosialisering.

(Kilder: Norsk Terrier Klub/ 
Norsk Kennel Klub/ Wikipedia)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no