ANNONSE

MAT & DRIKKE

Suppa på erten

GRØNN VERSJON: Ikke for å erte den klassiske gule ertesuppa – men den grønne versjonen har bokstavelig talt noe nytt og friskt over seg.


En suppe på erter trenger ikke ligne på den velkjente ertesuppa. Og det må slett ikke ta to timer å lage den.

En klassisk ertesuppe er laget på ­tørkede, melne erter. Her er en saltet, lettrøkt svine­skank det beste utgangs­punktet for kraft og kjøtt. Svineskanken gir en smak og en fylde man ikke kan oppnå via snarveier. Det tar et par timer å koke en slik suppe ferdig, og det er vel verdt hvert sekund.

Men det finnes også en annen supergod ertesuppe, der små, søte, knall­grønne og friske erter er utgangspunktet. For å ­beholde den nydelige ertesmaken må kokeprosessen være rask.

Jeg freser alltid litt løk og hvitløk først når jeg lager denne ertesuppa. ­Fresingen gjør at løken mister svovellukten og råsmaken sin. Samtidig fremkalles den gode, søte smaken i løken, som fungerer så godt som en fyldig smaksforsterker i slike supper. Trikset med litt hvitvin gir sårt tiltrengt syre, og suppa blir enda ­friskere.

Du kan velge om du vil ha suppa fin eller grov. Selv mikser jeg den så slett som mulig i et blenderglass eller med en god stavmikser. Litt skallbiter vil det være igjen uansett, men hvis det plager deg kan du sile suppa gjennom en grov melsil.

Det blir fort litt kjedelig og monotont å spise en stor porsjon suppe uten noen mer spennende konsistenser ­eller ­kontrastsmaker. Derfor har jeg laget små, sprø toaster med smaker som jeg synes fungerer innmari godt til erte­suppe – som smeltet ost og sprøstekte, salte og gode kantareller. Lettkrydret, speket ­svinenakke fra Tind spekemat gir suppa det siste lille kicket. Svine­nakken er ­balansert salt og naturlig søt, samtidig som den har en prima ­moden smak som kler både suppe og sopp ­veldig godt.

Frisk ertesuppe

Ingredienser (2 personer)


Suppe:

300 g rensede, ferske grønne erter 
(eller frosne selskapserter)

2 ss smør

2 sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 pk. Jacobs kyllingkraft

2 dl vann

1 dl hvitvin

1 ts salt

1 ts pepper

2 ss Rørosrømme


Småtoast:

1 landbrødskive

1 neve skogsopp

4 skiver Tind speket svinenakke

4 skiver Myrdal eller Eiker eller annen god smaksrik norsk ost

2 ss hakket gressløk

2 ss olivenolje


Kantarell:

1 ss solsikkeolje

1 ss smør

200 g kantareller

1 klype salt 

Framgangsmåte


Ertesuppa: Frosne erter funker til denne suppa, men har du ferske erter, så bruk gjerne det. Fevesbønner/hestebønner kan også brukes på samme måte. Rens ertene ut av belgen. Belgen kastes. Spar 50 g fine erter til å slippe nedi suppen helt til slutt.


Skrell løken og hvitløken, og fres begge deler i smøret til det har fått en lys og fin farge. Tilfør ertene og surr dem med i ett minutt. Hell på hvitvin og la det koke godt opp. Hell deretter på kyllingkraft og la alt koke sammen i ca. sju minutter. Ha alt oppi et mikseglass som kjøres på full guffe i ett til to minutter, ha i rømmen og kjør sammen i ytterligere ett minutt, eller til suppa er blitt helt slett og fin. De siste 50 grammene erter koker du i én spiseskje smør, litt salt og to spiseskjeer vann i to minutter. Ertene drysses oppå suppa når den ligger i suppeskåla.


Sprø toast: Del opp skiva i fire trekanter. Legg på en tjukk skive ost. Sett i ovnen på 200 grader til skiva er sprø og osten gyllen. Sprøstek kantareller med litt smør og salt, og dryss dem oppå toasten. Topp det hele med en skive speket svinenakke, litt hakket gressløk og en stripe olivenolje.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no