ANNONSE

MAT & DRIKKE

Myteomspunnen vinmaker

Kultprodusenten Domaine Marcel Deiss gjør ting med druer som naboene synes er rart. Men ingen kan bestride at resultatet er av høy klasse.

Det kan være en utfordring å finne passende drikke til supper. ­Årsaken er at supper, med sitt høye væskeinnhold, kan ha en uttynnende effekt som gjør at vinen lett føles tynn og med lite smak. Derfor er det viktig at vinen vi velger, har god fruktkonsentrasjon og en viss ­fedme i konsistensen. Ukens suppe har frisk, grønn aroma kombinert med velduftende smeltet ost og innsmigrende sopp. Dette luktbildet passer til en ung og kompleks hvitvin med mellommoden frukt og et lett jordlig og spicy preg.

Vi skal til det nordvestlige Frankrike, der den staselige elven ­Rhinen utgjør grensen til Schwarzwald i Tyskland. Der ligger det tradisjonsrike vindistriktet Alsace med sine majestetiske vin­marker ved foten av fjellkjeden Vogesene. Familien Deiss har dyrket druer i landsbyen Bergheim siden midten av 1700-tallet, og vingården ­drives i dag etter biodynamiske prinsipper av Jean-Michel. ­Vinmarkene er spredt utover flere kommuner og teller nå 28 hektar.

Jean-Michel er en kontroversiell mann blant sine kollegaer i området, fordi han har tatt til orde for å blande flere av de tillatte druene i sine Grand Cru- viner. Slik gjorde man i gamle dager, før ­normen ble å beplante vinmarker med bare én druetype. Selv om han oppfattes som omstridt og eksentrisk, er det likevel én ting både naboene og vinelskere verden over er enig om – nemlig at vinene fra eiendommen holder utrolig høyt nivå.

Marcel Deiss Riesling 2011 (varenr. 127201, kr 199,90, ­bestillingsutvalg) oser av klasse. Vinen ser frisk og innbydende ut, og dufter klokkerent av sitrus, epler og innsmigrende fersken. ­Under frukten lurer spicy toner av gjær og krydder. I munnen er vinen tørr med høy, leskende syre og perfekt balanse. Frukten har stor konsentrasjon, og ettersmaken har flott mineralitet. Vinen er god å drikke nå, men har også et godt lagringspotensial – så hvis du liker å legge vekk noen flasker til siden, så er dette en god mulighet. Vinen takler lett suppen, toasten, osten og spekenakken, og renser ganen uten å dominere.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no